Aceasta a fost, fără îndoială, cea mai complexă și frumoasă ediție a turneului, atât pe plan profesional, cât și personal.” spune organistul Eduard Antal, care, împreună cu organista Maria-Luisa Andrici, viitoarea soție, au cântat pe 8 orgi din catedralele și bisericile din țară în Turneul Național ”Orgile României”:

Am cântat pe instrumente extraordinare, am întâlnit oameni deosebiți, ne-am lăsat impresionați de peisaje mirifice și am trăit momente de neuitat. Suntem încântați că publicul a avut încredere în alegerile noastre repertoriale și a venit să asculte cele opt concerte. Suntem profund recunoscători organizatorilor pentru toate eforturile pe care le-au depus ca totul să funcționeze perfect și le mulțumim sponsorilor și partenerilor, cu siguranță turneul nu ar fi putut arăta astăzi atât de bine fără implicarea și susținerea lor.” (Eduard Antal)

Catedralele și bisericile care dețin câte o regină a instrumentelor pe care au cântat cei doi muzicieni sunt Catedrala ”Sfântul Iosif” (București – 7 iulie), Catedrala Romano-Catolică ” Sfânta Fecioară Maria, Regină” (Iași – 11 iulie), Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Mihail Arhanghelul” (Săbăoani, județul Neamț – 12 iulie), Biserica Evanghelică (Bistrița – 14 iulie), Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” (Arad – 16 iulie), Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime” (Vinga – 17 iulie), Mănăstirea Sfânta Maria din Radna (Lipova – 18 iulie), Biserica Greco-Catolică ”Immaculata” (Deva – 20 iulie).

Pentru mine, această primă participare activă a însemnat foarte mult. În primul rând, a fost o recompensă pentru anii de muncă. Este extrem de satisfăcător să vezi rezultatele concrete ale orelor de studiu. În al doilea rând, cântatul în cadrul turneului mi-a consolidat încrederea în mine și mi-a confirmat că am făcut alegerea corectă dedicându-mă pasiunii mele pentru orgă. În plus, cântatul la atâtea instrumente mi-a dezvoltat noi abilități, ajutându-mă să înțeleg mai bine un instrument nou și să mă acomodez cu el într-un timp relativ scurt. De asemenea, acest turneu a fost o binevenită ocazie de a redescoperi țara și de a mă cunoaște mai bine pe mine însămi, explorându-mi capacitățile, limitele, dorințele și planurile de viitor. Totul a fost extraordinar și sunt profund recunoscătoare că s-a investit atâta încredere în mine.” (Maria-Luisa Andrici)

Programul turneului a fost alcătuit din lucrări pentru patru mâini și patru picioare ale compozitorilor Adolph Hesse și Denis Bédard, dar au fost şi aranjamente pe teme de Johann Sebastian Bach sau Wolfgang Amadeus Mozart.

Turneul Național ”Orgile României” se va relua în toamnă cu un concert pe 5 noiembrie la Ateneul Român din București.

Turneul Național Orgile României ediția a VI-a, iulie 2024 (youtube.com)

Program muzical:

  1. Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Triosonata V în do major, BWV 529
  2. Max Reger (1873-1916) – Toccata în re minor, op. 59, nr. 5
  3. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Church Sonata no. 10 in F major, K.244
  4. Adolf Hesse (1809-1863) – Fantezia în re minor op. 87
  5. Gabriel Fauré (1845-1924) – Valse din suita Dolly op. 56
  6. Enrico Bossi (1861-1925) – Scherzo în sol minor, op. 49, nr. 2
  7. Sergei Rachmaninoff (1873-1943) – Polka Italienne
  8. Denis Bédard (1950*) – Petite Suite: Introduction / Fanfare / Lied / Scherzando

Itinerar:

7 iulie – București, ora 20:00 – Catedrala Sfântul Iosif

11 iulie – Iași, ora 19:00 – Catedrala Romano-Catolică ” Sfânta Fecioară Maria, Regină”

12 iulie – Săbăoani, ora 20:00 – Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Mihail Arhanghelul”

14 iulie – Bistrița, ora 19:00 – Biserica Evanghelică

16 iulie – Arad, ora 20:00 – Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova”

17 iulie – Vinga, ora 19:30 – Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime”

18 iulie – Lipova, ora 19:00 – Mănăstirea Sfânta Maria din Radna

20 iulie – Deva, ora 19:00 – Biserica Greco-Catolică ”Immaculata”

 

5 noiembrie – București – Ateneul Roman

 

Partenerii Turneului Național ”Orgile României”

Partener principal: BRD Groupe Société Générale

Cu susţinerea: Alliance Healthcare

Partener de tradiție: JTI

Partener: The Culture Club

Sponsori : AQUA Carpatica, Purcari

Parteneri culturali : Institutul Cultural Român, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, RFI România, Cronicari digitali, www.demilioane.ro, Angelus TV, Enarmonia.

Parteneri culturali: Catedrala Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, Catedrala „Sfântul Iosif“ şi Arhiepiscopia Romano Catolică Bucureşti prin Oficiul pentru bunuri culturale ecleziastice şi patrimoniu, Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean din Deva, Biserica Greco-Catolică „Immaculata”, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de cultură Arad, Primăria Municipiului Arad, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova”, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” şi Primăria Vinga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.