photo by Alin Dobrin

Potrivit estimărilor principalilor jucători din domeniu la GPeC SUMMIT desfășurat pe 30-31 Mai, în acest an sectorul e-commerce românesc va aduce creștere o cuprinsă între 5 și 10% față de 2021, anul trecut piața de e-commerce atingând pragul de 6,2 miliarde. Comerțul online românesc va continua etapa de consolidare și ușoară creștere, apropiindu-se de valoarea de 6,5 – 6,8 miliarde de euro la finalul anului 2022.

 

Așadar, opinia generală a jucătorilor din piața de curierat din România prezenți la GPeC SUMMIT (FAN Courier, Sameday, Packeta) este că anul 2022 va aduce o creștere în e-commerce cuprinsă între 5 și 10% față de 2021, însă procentele depind de cum va evolua în continuare situația din Ucraina.

 

Imediat după izbucnirea războiului din Ucraina, comenzile livrate de la magazinele online au scăzut cu până la 40%. În plus, potrivit reprezentanților din e-commerce, la finalul lunii Mai 2022 piața e-commerce din România nu atinsese încă nivelul lunii Mai 2021, dar valoarea între cele două perioade apropiată, piața de comerț online fiind pe un trend crescator.

 

“Ținând cont de situația economică actuală, consumatorii finali tind să fie mai chibzuiți cu achizițiile indiferent că sunt online sau offline, iar trendul se poate amplifica în toamnă-iarnă, când reîncep facturile la utilități (încălzire, electricitate). Ca urmare, magazinele online trebuie să se orienteze pe fidelizarea clienților existenți și pe extinderea către noi canale de vânzare precum marketplace-urile sau cross-border (internaționalizare)”, spune Andrei Radu, CEO & Founder GPeC.

 

Potrivit specialiștilor, câștigători în e-commerce vor fi comercianții care anticipează bine cererea și își asigură stocul propriu din timp. Întrucât există probleme în lanțul de aprovizionare, doar magazinele online care au produsele în stoc vor putea face livrări rapide, așa cum se așteaptă consumatorii finali.

 

Livrarea la lockere este una din principalele tendințe ale anului deoarece consumatorii își doresc conveniență și independență față de programul curierului. De aceea, magazinele online vor trebui să integreze și să ofere modalități alternative de livrare (cum sunt lockerele) față de livrarea clasică door-to-door.

 

Potrivit Google, 8 din 10 companii din România operează exclusiv local și doar 2 din 10 au și prezență internațională. Aceasta în condițiile în care, conform Eurostat, peste 30% dintre europeni cumpără online de la magazine din alte țări față de țara de origine.

 

Vânzarea în afara granițelor României este extrem de oportună pentru magazinele online autohtone. Mai mult decât atât, Google pune la dispoziție comercianților online un instrument gratuit – Google Market Finder care ajută magazinele online să identifice ușor piețele în care se pot extinde.

 

Avantajul major al pieței de e-commerce din România este că e o piață în plină dezvoltare și are mult loc de creștere de la aproximativ 12% cât înseamnă în prezent e-commerce share din total retail, la peste 30% cât se înregistrează în țările vestice precum UK (conform Euromonitor)”, spune Andrei Radu, CEO & Founder GPeC.

 

Conform estimărilor jucătorilor din e-commerce-ul românesc, un alt trend important al anului este BNPL (Buy Now, Pay Later), iar magazinele online care au implementat astfel de metode de plată de tip creditare au cunoscut îmbunătățirea ratei de conversie și creșterea vânzărilor.

 

Despre GPeC

 

Cu o tradiție de 17 ani, GPeC este considerată cea mai importantă serie de evenimente E-Commerce și Digital Marketing din România:

  • GPeC Proficiency – Programul de Mentorat dedicat Magazinelor Online care oferă un audit complet al prezenței online și consultanță de specialitate cu scopul dezvoltării business-ului;
  • GPeC SUMMIT (două ediții/an) – Conferință, Cursuri, Masterclass, Expo, Networking, Party, Speakeri internaționali legendari;
  • Școala GPeC – În fiecare an, două serii de Cursuri Intensive de E-Commerce și Marketing Online, dar și Team-Building + Networking în mijlocul Comunității GPeC;
  • GPeC Trainings – Cursuri in-depth online și offline pe cele mai importante subiecte de E-Commerce & Digital Marketing (pe tot parcursul anului);
  • Gala Premiilor eCommerce – Festivitatea de Premiere a celor mai importante companii din Comerțul Electronic Românesc și a magazinelor care au absolvit programul GPeC Proficiency cu cele mai bune rezultate;
  • Emisiunea ePlan by Știrile Pro TV & GPeC – singura emisiune dedicată Antreprenoriatului Online, E-Commerce & Digital Marketing, produsă de un trust național de televiziune și prezentată de Andrei Radu (CEO GPeC)

Următorul eveniment de anul acesta este Școala de Vară GPeC 24-29 august, Moieciu de Sus, jud. Brașov. Detalii pe https://www.gpec.ro/scoala-de-vara-de-e-commerce-marketing-online-gpec/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.