Un film despre șansa unor localități de a se dezvolta și despre cât de multe se pot face atunci când pui Omul pe primul loc. Îl vedem duminică, 8 ianuarie, de la ora 18.00, la TVR 1.

 

 

Acolo unde se pune preț pe educație și pe un loc de muncă stabil, oamenii capătă încredere că se poate trăi frumos şi în România. O arată şi filmul „Țară, țară, vrem români!”, semnat de realizatoarea TVR Codruța Angelescu, pe care îl urmărim în premieră duminică, la „Dosar România”. Pe 8 ianuarie, de la ora 18.00, urmărim la TVR 1 un film despre preţul plătit de România pentru nepăsarea faţă de om şi faţă de nevoile lui reale. 

 

Nepăsarea cu care au fost trataţi i-a făcut pe tot mai mulţi români să plece, să ia drumul străinătăţii. De-a lungul anilor, s-au tot închis fabrici, mine, combinate şi nu s-a pus nimic în loc. Ţăranii au fost lăsaţi să se descurce fiecare cum poate – cu drumurile, cu asistenţa medicală precară, de fapt, cu orice nevoi – fără să-i asculte nimeni. Fără venituri sigure, tinerii au făcut mai puţini copii şi, pe măsură ce populaţia scădea, măsurile luate de stat au accelerat dezastrul. S-au închis şcolile din sate, iar familiile cu copii au fost nevoite să-şi lase casele şi terenurile şi să plece spre oraşe, căutând un viitor măcar pentru generaţia următoare.

 

1 milion de români a pierdut România în ultimii 10 ani. În Dealul Ordâncuşii nu mai este nimeni, deşi au fost zeci de familii. În satul Brădet mai sunt 8 locuitori din 600. Unul dintre ei este Cornel Bora: „S-a împuţinat poporul… E păcat. Eu nu ştiu ce-i cu ţara asta. Cei de la conducere ţin ei banii şi cei săraci sunt săraci până la capătul vieţii”, spune el cu amărăciune.

 

Ivan Ştefan, din Valea Ordâncuşii găseşte o explicaţie: „Tinerii merg în străinătate să câştige bani, ce să facă, să moară de foame aici, în munţi?”

 

La rândul său, Emilian Achim, din Almaşul Mare, are un sfat pentru mai-marii ţării: „Cei care chivernisesc această ţară ar trebui să se gândească la resurse şi la popor. Adică tu, România, nu ai caş, nu ai carne, nu ai grâu? Aduci de toate din străinătate şi pe bietul producător român îl laşi să-şi arunce recolta la gunoi?”

 

Filmul „Țară, țară, vrem români!” este şi despre cei care nu au mai aşteptat ca guvernanţii să se trezească, să înţeleagă şi să acţioneze. Au făcut ei schimbarea, de jos în sus, au făcut ceea ce părea la început dincolo de imposibil. „Ţară, ţară, vrem români!” este despre şansa unor sate de a se dezvolta şi despre cât de multe se pot face atunci când pui Omul pe primul loc, când pui preț pe educație și pe un loc de muncă stabil, care aduce încrederea că se poate trăi şi în România… frumos.

 

În fiecare duminică, de la ora 18.00, respectiv luni, de la 22.00 (în reluare), TVR 1 scoate la lumină câte o filă din „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.