Cel de-al doilea modul de cursuri de perfecționare pianistică, de cultură muzicală, de management de proiecte culturale și de comunicare pentru cei 11 pianiști selectați în program se va desfășura în perioada 13-18 septembrie la ARCUB și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

 

În programul de excelență Piano Star participă 11 tineri și foarte tineri pianiști din toată țara, selectați de un juriu internațional pe baza unor fragmente de interpretare și a unei scrisori de recomandare din partea profesorilor îndrumători. Cei 11 tineri sunt: Andra Băcilă, Petru Burcea, Irisa Filip, Matei Cristian Lăbunț, Mario-Victor Lucaci, Darius Isaac Lungu, Leonid Lupașcu, Teodora-Ioana Mincu, Darius Emanuel Moț, Ștefan Rus și Daria Andreea Vasile.

 

Modulul cuprinde patru zile de masterclass-uri de interpretare pianistică și o zi de seminar și recitaluri. Tinerii pianiști își vor adânci înțelegerea muzicală și își vor ascuți tehnicile pianistice sub îndrumarea directă a invitaților speciali – profesorii cu reputație internațională: William Fong (profesor la Academia Regală de Muzică din Londra și șef al catedrei de pian la Purcell School) și Florian Mitrea (profesor la Academia Regală de Muzică și la Purcell School, Londra).

 

Programul de excelență Piano STAR oferă o serie de experiențe culturale de muzică clasică atât participanților, cât și audiențelor specializate (profesori, muzicieni etc) și publicului larg. Astfel, în această săptămână, publicul bucureștean este invitat în fiecare zi să asiste la cursuri, dar și la cele două recitaluri programate după cum urmează:

 

Vineri, 17 septembrie, 16:30, Sala Mare ARCUB:
Recital – Curs
Discovering the language of Beethoven, sustinut de Florian MITREA, pianist, profesor Academia Regală de Muzica din Londra;

 

Sâmbătă, 18 septembrie, 12:00, Sala Mare ARCUB:
Concertul de prânz
al pianiștilor Piano Star, cu un program perfecționat în sesiunea de cursuri, ca o avanpremieră a Festivalului din noiembrie.

Simultan cu sesiunile de interpretare, cursanții participă în ateliere practice de comunicare sub îndrumarea directă a unor specialiști, pentru a-și perfecționa abilitățile de a se prezenta publicului atât pe scenă, cât și în mediile online și a dobândi noțiuni practice de organizare de evenimente culturale. Profesorii îndrumători ai participanților vor face, de asemenea, parte din program pentru schimb de practici cu echipa de proiect.

 

M-am alăturat acestui proiect pentru că este unul ambițios, care aduce laolaltă pregătirea muzicală, abordarea practică de management de audiențe și tehnici de antreprenoriat cultural, pe o platformă de întâlniri spectaculoase între 11 tineri pianiști foarte talentați cu profesori de la academii internaționale de muzică și artiști invitați în dialog” –  a declarat William FONG, Director muzical al proiectului, profesor la Academia Regală de Muzică și sef catedră pian la Purcell School din Londra, școala specială de muzică pentru copii talentați.

 

Programul se derulează în perioada iulie-noiembrie 2021. Primul modul s-a ținut la Brașov, între 16 – 21 august, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania și Liceul de Muzică Tudor Ciortea și a inclus recitaluri pianistice de excepție, la Filarmonica Brașov, la care publicul brașovean a putut participa gratuit.

 

Restul modulelor se vor desfășura tot la București, iar programul se va încheia în luna noiembrie, cu organizarea Festivalului Piano Star, cu premii inedite pentru cei mai apreciați pianiști din proiect.

 

Proiectul aduce în colaborare, pentru prima dată, mai multe instituții culturale pentru organizarea unei platforme de manifestare pentru aspirațiile tinerilor pianiști deja ajunși la un nivel de mare performanță. Cei mai apreciați pianiști din program vor fi invitați ca artiști în acțiuni culturale ulterioare ale instituțiilor partenere: Radio România Muzical (difuzare și înregistrare în studio), Filarmonica Brașov (recital în stagiune), The Purcell School din Londra (Festival itinerant în Londra, Glasgow și Sacile/Italia), ARCUB si Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti.

 

“Ne dorim ca prin această inițiativă să conturăm un parcurs pentru manifestarea artistică a actului educațional muzical – un prim maraton de devenire artistică profesională pentru pianiști preuniversitari foarte talentați. Vrem să trezim spiritul artistic, competițional și antreprenorial în copiii talentați, care să își prefigureze încă de pe acum un viitor de succes și să exerseze metode practice de a atinge succesul. Nu în ultimul rând, ne dorim să atragem audiențele să înțeleagă mai bine muzica clasică și spectacolul prin lecțiile deschise ale acestor copii foarte talentați” – spune Kira Frolu, pianistă, președinta Asociației Artual.

 

Proiectul Piano STAR este organizat de Asociația Artual, în colaborare cu DC Communication, cu sprijinul Aqua Carpatica.

 

Parteneri: ARCUB, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul Francez, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Tinerimea Română, Filarmonica Transilvania din Brașov, Liceul de Muzică Tudor Ciortea din Brașov, The Purcell School London și Radio România Muzical.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.