Alexandra Segal, reprezentând Israelul, a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2022, Secțiunea Pian, după o Finală în care a interpretat Concertul nr. 3 în do major pentru pian și orchestră op. 26 de Serghei Prokofiev. Premiile II și III au fost acordate pianiștilor George Todică (România) și Chun Lam U (Hong Kong, China). Publicul a aflat, în seara de 18 septembrie, și câștigătorii Secțiunii Compoziție, la categoriile Muzică Simfonică, Muzică de Cameră și Originalitate (premiu acordat în premieră anul acesta). Câștigătorii au fost Shin Kim, cu lucrarea ”Symphony nr. 1 – Consolations”, Leonardo Marino, cu lucrarea ”Il deserto del senza tempo” și Bartosz Jawor, cu lucrarea ”Prayers”. Fundația Culturală Erbiceanu a acordat de asemenea un premiu în valoare de 2500 de Euro, ”Premiul Constanța Erbiceanu” celui mai bine clasat pianist român, ce a revenit pianistului George Todică.

Alexandra Segal reprezintă Israelul și a câștigat duminică seară Premiul I al Secțiunii Pian a Concursului Internațional George Enescu 2022, la sfârșitul unei Finale în care a interpretat Concertul nr. 3 în do major pentru pian și orchestră op. 26 de Serghei Prokofiev, acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Kensho Watanabe. Premiile II și III au fost acordate pianiștilor George Todică (România) și Chun Lam U (Hong Kong, China).

Câștigătorii Secțiunii Compoziție au fost anunțați de compozitorul polonez Zygmunt Krauze. Premiul la categoria Muzică Simfonică a fost câștigat de Shin Kim, cu lucrarea ”Symphony nr. 1 – Consolations”. La categoria Muzică de cameră premiul a revenit lui Leonardo Marino, pentru compoziția ”Il deserto del senza tempo”. Pentru prima dată acordat anul acesta, Premiul pentru originalitate a revenit lui Bartosz Jawor, cu lucrarea ”Prayers”. ”Ne-am întâlnit ieri aici, la Ateneul Român, pentru a delibera cui vor fi acordate aceste premii. Din fericire, suntem cu toții compozitori, am avut o colaborare foarte frumoasă și armonioasă în a ne imagina împreună cum ar suna aceste compoziții, doar privindu-le pe hârtie. Rezultatul la care am ajuns a fost unanim.”, a declarat Zygmunt Krauze la înmânarea premiilor.

Juriul Secțiunii de Pian la ediția 2022 a Concursului Enescu a fost format din: Nelson Goerner (președinte), Luiza Borac, Dana Borșan, Philippe Dinkel, Peter Jablonski, Andrea Lucchesini, Andrei Pisarev, Matti Raekallio și Josu de Solaun.

Premiul I al Concursului Internațional George Enescu 2022 este în valoare de 15.000 de euro, premiul al doilea de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro. De asemenea, câștigătorul Concursului Enescu 2022 are posibilitatea de a concerta în cadrul edițiilor 2023 și 2024 ale Festivalului şi Concursului Internațional George Enescu, precum și în concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din România. Trofeele Concursului Enescu 2022, oferite celor trei tineri violoniști, sunt realizate din sticlă și poartă semnătura artistei Iulia Năstase.

Premiul ”Constanța Erbiceanu”, acordat pianistului George Todică, cel mai bine clasat pianist român în Concursul Internațional George Enescu 2022, a fost înmânat de Constantin Erbiceanu, Președintele Fundației Erbiceanu. ”Am plăcerea să vă anunț acest premiu în amintirea mătușii mele, Constanța Erbiceanu, mare profesoară și solistă, care a cântat alături de mari filarmonici europene”, a declarat Constantin Erbiceanu.

Alexandra Segal reprezintă Israelul și s-a născut la Kiev, în Ucraina, în 1995. A început să studieze pianul la vârsta de șase ani cu prof. Natalie Tolpygo. În prezent, studiază la Universitatea de Muzică și Artele spectacolului din Graz cu prof. Milana Chernyavska. Alexandra Segal a susținut concerte în Israel, Statele Unite ale Americii, Spania, Italia, Franța, Germania, Austria, Polonia, Letonia, Croația și Ucraina, unele dintre ele fiind transmise în direct la radio și televiziune. A câștigat premiul al III-lea la Concursul Internațional de Muzică Medici (2021), premiul al III-lea la Concursul Internațional de Muzică de la Chicago (2020), premiul I la Concursul Piano Forever (2017, Israel), premiul I la Concursul de Pian Arianne Katcz (2017), premiul I la Concursul Pnina Salzman pentru Tineri Pianiști (2017), premiul al III-lea la Concursul Internațional de Pian de la Riga (2012), premiul I la Concursul Internațional de Pian Crimean Spring (2010). A concertat ca solistă alături de Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Haifa, Orchestra de Cameră din Kiev, Orchestra Filarmonicii din Donețk, Raanana Symphonette și Orchestra Simfonică a Școlii de Muzică Buchmann-Mehta, sub conducerea unor dirijori precum Vag Papian, Avi Ostrowsky, Yoav Talmi și Guy Feder.

George Todică este din România și a obținut Diploma de Artist la Colegiul Regal de Muzică din Londra în 2019, sub îndrumarea Normei Fisher, după ce a absolvit masterul la Conservatorul Regal din Scoția în 2017. Și-a făcut debutul la Wigmore Hall în octombrie 2018, în calitate de Tillett Trust Young Artist. A obținut premiul I la Royal Over-Seas League Keyboard Prize (2022), Norah Sande Award în Anglia, Concursul de Pian Stefano Marizza în Italia, Concursul de Pian din Moray, Scoția, Festivalul Internațional de la Llangollen; premiul al II-lea la Concursul Internațional Piano Campus în Franța și premiul al III-lea la Concursul Internațional de Pian de la Istanbul. În domeniul muzicii de cameră, George colaborează frecvent cu soprana Charlotte Hoather, alături de care a înregistrat 4 albume, și face parte din Chloé Piano Trio, alături de violonista Maria Gîlicel și de violoncelista Jobine Siekman. George Todică și-a făcut debutul cu orchestra la vârsta de 14 ani, alături de Filarmonica Moldova din Iași și a concertat ca solist cu Orchestra din New Edinburgh, Istanbul Orchestra’Sion, Orchestra Absolvenților de la Cambridge, Orchestra de Cameră a Conservatorului Regal din Scoția, Orchestra din Cergy-Pontoise, Paris, Orchestra Learig și Orchestra Stewart’s Melville College.

Chun Lam U este din Hong Kong (China), și s-a născut în 2002. În prezent studiază la Conservatorul Oberlin cu prof. Dang Thai Son. A început să studieze pianul la vârsta de 5 ani la Academia de Muzică GMC din Hong Kong (China), cu prof. Rizzo Chung. Printre realizările sale se numără premii la Concursul Internațional de Pian pentru Tineret Steinway & Sons din China, Concursul Internațional de Pian Chopin din Asia, Concursul Internațional Mozart pentru Tineri Muzicieni de la Zhuhai, Concursul Internațional de Pian de la Hanoi, Concursul de Pian Van Cliburn Junior și Concursul Internațional pentru Tineri Pianiști de la Ettlingen. Chun Lam a colaborat cu Salzburg Chamber Soloists, cu Orchestra Simfonică din Vietnam și cu Orchestra Simfonică de Tineret din Hong Kong (China), sub conducerea dirijorilor Lavard Skou-Larsen și David Gómez Ramírez. A participat la cursuri de măiestrie susținute de pianiști și profesori renumiți, precum Maria João Pires, Tamás Ungár, William Grant Naboré, Lee Kum-Sing, Antonio Pompa-Baldi, Angela Cheng sau Reiko Kikuchi.

Ediția a XVIII-a a Concursului Internațional George Enescu a avut loc la București între 4 și 18 septembrie. În acest an, Concursul Enescu a marcat revenirea în sala de spectacol, după doi ani în care evenimentele culturale au fost nevoite să se reinventeze și să se mute parțial sau total în online. Mesajul pe care Concursul Enescu îl transmite anul acesta este acela al redobândirii speranței: Muzica speranței | Music of Hope. La etapa online a Concursului s-au înscris peste 100 de tineri muzicieni din toată lumea pentru secțiunile interpretative, la care s-au adăugat 22 de lucrări camerale și orchestrale la Secțiunea Compoziție.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesați: https://www.festivalenescu.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.