Florin Cîţu: Bună ziua! Am vrut să avem această discuție, astăzi, pentru că mâine începe anul școlar și voiam să mă asigur că aţi luat toate măsurile ca festivităţile de mâine să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Aceasta înseamnă, cel mai simplu, să respectăm ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Sănătăţii, care reglementează modul în care se vor desfăşura aceste festivităţi, mâine: o limită de o oră şi jumătate, exclusiv afară, cu mască obligatorie. Aceasta ar fi prima condiţie. În acelaşi timp, este importantă ziua de mâine pentru că începem anul şcolar cu prezenţă fizică şi este foarte important ca siguranţa copiilor să fie pe primul plan. De aceea, trebuie să vedem, astăzi, dacă mai este ceva de făcut. Avem câteva excepţii pentru prezenţa fizică – în 11 localităţi, deşi, domnule ministru, înţeleg că mai este una în plus, dar avem cinci localităţi în Satu Mare, în situaţia pe care o am eu acum, două în Arad, una în Sălaj, una în Dolj şi una în Teleorman. Din informaţiile pe care le am, şi dacă sunt diferite o să vă rog să-mi spuneţi când aveţi intervenţia, sunt 2.400 de elevi care vor fi nevoiţi să înceapă, din păcate, școala în sistem online. Dar, pentru restul, ne vedem mâine în curtea şcolii.

Foarte importantă este nu doar ziua de mâine dar siguranţa copiilor în fiecare zi. Vreau să menţinem anul acesta cu prezenţă fizică şi, de aceea, trebuie să ne asigurăm că regulile pe care le-am stabilit sunt respectate în fiecare zi.

Cei de la Direcţiile de Sănătate Publică, măştile trebuie să fie în stocuri şi să ajungă la şcoli. Avem destule măşti în acest moment. Dacă este nevoie, vom mai suplimenta.

În acelaşi timp, mai avem o situaţie care trebuie rezolvată cât mai repede. Din informaţiile pe care le am în acest moment, sunt 253 de şcoli în care nu sunt asigurate măsuri igienico-sanitare. Cele mai multe în Dolj – 36; Arad – 33; Bucureşti – 28 şi în Buzău. Trebuie rezolvată această situaţie cât mai rapid. Mai avem 53 de şcoli care nu au asigurate materialele de curăţenie, igienă şi dezinfecţie. Acestea sunt în unități de învăţământ din Dâmboviţa, Giurgiu, Timişoara şi Bucureşti. La fel, cât mai rapid.

Şi mai sunt 139 de şcoli care au probleme cu instalaţiile de încălzire în Bacău, Timişoara, Hunedoara şi Constanţa. Și aici vă spun că nu ne jucăm. O să vină frigul şi nu putem să-i ținem pe copii în astfel de condiții. Această situație trebuie remediată.

În ceea ce privește situația epidemiologică, știți foarte bine, din păcate, că suntem pe o pantă ascendentă. Avem câteva judeţe unde situaţia este deja îngrijorătoare şi incidenţa a sărit de 2 la mie. Bistriţa-Năsăud şi Ilfov sunt peste, chiar ajung la 3 la mie. Aici, clar, trebuie să vedem ce soluții vom lua în perioada următoare și cum ne asigurăm că toate măsurile sunt respectate.

O scurtă mențiune – au fost mai multe discuţii legate de plecarea unor prefecți. Vreau să fie foarte clar – cei care au preluat atribuțiile au toată responsabilitatea și nu accept nicio scuză când e vorba de siguranța copiilor.

Mai sunt două lucruri pe care vreau să le menționez, care mi-au fost aduse în atenție. Sunt nunți programate în perioada următoare în zone unde deja se vede că ajungem la 3 la mie. Aş vrea să ne asigurăm că aceste nunți nu sunt anulate și ar trebui să folosim certificatul verde pentru acestea, dacă se poate. Oamenii nu pot să-și mai modifice data de la o săptămână la alta și atunci aș propune, pentru nunțile care sunt deja programate și sunt în zone unde incidența crește, să folosim certificatul verde.

Şi, în același timp, pentru că tot suntem astăzi aici cu toții, aș vrea să vorbim puțin de situația de la ATI. Avem deja 600 de persoane. În ultima informare, aveam 860 de paturi disponibile. Aș vrea cât mai repede să revenim la 1.600 de paturi disponibile pentru secțiile ATI. Dacă este nevoie şi de intervenția mea, îmi spuneți, dar știu foarte bine că putem să ajungem la 1.600 de paturi. Aș vrea să-mi spuneți cum și când se va ajunge acolo, ca să nu fim luați pe nepregătite.

Deci, cele două probleme: pentru nunți, aș propune certificatul verde și vreau să văd dacă, din punctul dumneavoastră de vedere, acesta este o soluție; și la ATI să vedem când putem să ajungem la 1.600 de paturi.

Atât pentru acum. Aştept intervențiile de la prefecţi sau subprefecţi doar acolo unde există probleme. Unde nu există probleme, nu are sens să discutăm. Am tot discutat. Vreau acolo unde sunt probleme, care sunt problemele și cum găsim soluții. Vă mulţumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.