Populismul – un curent care a explodat în ultimele decenii în Europa. Aproape 25% dintre europeni ar vota astăzi un astfel de partid, de la 8,5% în anul 2000. De dreapta sau de stânga, mesajele sunt aceleaşi: anti-sistem, anti-globalizare şi de regulă naţionaliste. „În numele poporului” se duce lupta între democraţie şi capcana extremismului. În campanii şi în luptele pentru putere politicienii speculează setea de dreptate a electoratului dezamăgit. În România, lupta anti-sistem a fost cartea câștigătoare a noii Alianțe pentru Unirea Românilor. La un an de la înfiinţare, a intrat în Parlament cu un procent-surpriză: aproape 10%.

 

„Care este emoția principală care energizează populismul? Este furia.” spune antropologul Radu Umbreș

 

„Partidele antisistem nu prezintă niciodată soluții, prezintă vinovați.” – Bogdan Teodorescu, sociolog

 

„Politicienii ar trebui să fie foarte responsabili, fiindcă cearta dintre ei, comportamentul și atitudinile lor se exprimă de foarte multe ori în anumite segmente sociale și devin modele, sunt copiați.” – Daniel David, profesor universitar de științe cognitive, psiholog, rectorul universității Babeș-Bolyai

 

Observator vorbește despre fenomenele care contează. De la România îngropată în gunoaie, la portofelul cetățenilor și cum e el afectat de scumpiri, de la poveștile cartierelor capcană de la marginea orașelor, la cum a ajuns videochatul o afacere de sute de milioane de euro anual în România, reporterii Observator au identificat și prezentat fenomene pe care le trăim. Prin noua serie de reportaje – “În numele poporului”, care începe miercuri, 22 iunie, la ora 19.00, Observator arată de ce aleg românii să-și pună încrederea și speranțele în populiști.

 

 

OBSERVATOR. Despre oameni. Știrile așa cum trebuie să fie

 

https://observatornews.ro/
https://www.facebook.com/ObservatorAntena1
https://www.instagram.com/observatorantena1/?hl=en
https://www.tiktok.com/@observatorantena1?lang=en

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.