
Pe masura ce pandemia continua si scolile sunt din nou inchise sau urmeaza un model hibrid de invatare (in persoana si la distanta), sectorul educational continua sa atraga atentia criminalilor cibernetici. Din iulie pana in decembrie 2020, 270.171 de utilizatori au intampinat diverse amenintari cibernetice deghizate in platforme populare de invatare – o crestere de 60% in comparatie cu prima jumatate a anului 2020. Pentru a ajuta profesorii sa ramana in siguranta, Kaspersky a lansat un set de instrumente digitale pentru invatarea celor mai bune practici in materie de securitate cibernetica.
Primavara trecuta, peste 1 miliard de scolari din intreaga lume au fost afectati de inchiderea scolilor, deoarece tarile au incercat sa incetineasca cresterea ratelor de infectie. Pentru multi, acest lucru a insemnat trecerea de urgenta la sistemul de invatare la distanta – o tranzitie care, din pacate, a facut ca multi studenti si educatori sa fie vulnerabili la riscurile cibernetice.
Acum, scolile din intreaga lume, din Anglia si Germania pana in Malaezia si SUA, se inchid din nou, pe masura ce tarile lupta impotriva reaparitiei infectiilor si, deloc surprinzator, acest lucru a dus la unele consecinte nedorite.
Din ianuarie pana in iunie 2020, numarul total de utilizatori care au intampinat diverse amenintari cibernetice aparute sub masca platformelor populare de invatare online sau a aplicatiilor de video-conferinta a fost de 168.550 – o crestere de 20,455% in comparatie cu aceeasi perioada din anul 2019. Acest numar a continuat sa creasca din iulie pana in decembrie, asa cum au descoperit expertii Kaspersky. In ianuarie 2021, numarul utilizatorilor care se confrunta cu diverse amenintari care folosesc ca momeala platforme populare de invatare online a ajuns la 270.171 – o crestere de 60% in comparatie cu prima jumatate a anului 2020.
Comparatie intre numarul utilizatorilor care au intampinat diverse amenintari deghizate in platforme populare de invatare online/ aplicatii de video-conferinte:
ianuarie-iunie 2020 vs iulie-decembrie 2020
Cea mai populara aplicatie online folosita ca momeala pentru atacurile cibernetice a fost, de departe, Zoom. Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere ca Zoom este cea mai populara platforma pentru video-conferinte, cu peste 300 de milioane de utilizatori zilnici. A doua cea mai populara a fost Moodle, urmata de Google Meet. Numarul utilizatorilor care au intampinat amenintari deghizate in platforme populare de invatare online/ video-conferinte a crescut pe toate platformele, cu exceptia Google Classroom.
Aproximativ 98% dintre amenintarile intampinate erau sub forma „not-a-virus”, categorie care este impartita in programe de tip riskware si adware. Adware bombardeaza utilizatorii cu reclame nedorite, in timp ce programele riskware sunt alcatuite din diferite fisiere – de la browser bars si download managers pana la instrumente de administrare la distanta – care pot efectua diverse actiuni pe computerul personal fara consimtamantul dumneavoastra. Troienii au reprezentat aproximativ 1% din amenintarile intampinate.
Utilizatorii intampina de obicei amenintari deghizate in aplicatii populare de video-conferinte si platforme de cursuri online prin false programe de instalare, pe care le pot intalni pe site-uri neoficiale, concepute sa arate ca platformele originale sau e-mailuri deghizate in oferte speciale sau notificari de pe platforma.
„Din pacate, pana cand toti studentii se vor intoarce la cursurile fata-in-fata, institutiile de invatamant vor continua sa fie o tinta populara pentru infractorii cibernetici, mai ales ca acest sector nu a acordat prioritate securitatii cibernetice. Pandemia a aratat clar ca acest lucru trebuie sa se schimbe, mai ales ca tehnologia este din ce in ce mai puternic incorporata in cursurile desfasurate in mediul virtual”, spune Anton Ivanov, expert in securitate la Kaspersky.
Pentru a ajuta profesorii, dar si pe elevii lor sa ramana in siguranta atunci cand utilizeaza instrumente digitale pentru desfasurarea cursurilor, Kaspersky a pus la punct o varietate de resurse, inclusiv un curs online care ajuta la invatarea celor mai bune practici in materie de securitate cibernetica. Informatii despre aceasta trusa de instrumente aici: https://kas.pr/smy6
Pentru mai multe detalii despre riscurile cibernetice in ceea ce priveste cursurile online, puteti citi raportul complet pe Securelist.
Pentru a va proteja impotriva malware-ului si a altor amenintari deghizate in aplicatii de video-conferinta/ platforme de invatare online:
- Nu descarcati versiuni sau modificari neoficiale ale acestor aplicatii/ platforme. Cautati informatii despre dezvoltator si alegeti magazinele de aplicatii oficiale.
- Utilizati parole diferite si puternice pentru fiecare cont. Nu trebuie sa vi le amintiti pe toate daca utilizati o solutie precum Kaspersky Password Manager care genereaza si asigura parole unice.
- Asigurati-va intotdeauna ca sunteti pe site-ul oficial al companiei inainte de a continua sa descarcati orice aplicatie pe dispozitiv. Site-urile web false pot arata exact ca un site real, deci trebuie sa verificati intotdeauna formatul URL si ortografia numelui companiei inainte de a descarca ceva.
- Utilizati o solutie de securitate fiabila, precum Kaspersky Security Cloud, care ofera protectie avansata pe toate dispozitivele dumneavoastra.