Astăzi, UE și AstraZeneca au ajuns la un acord care va asigura livrarea dozelor restante de vaccin împotriva COVID-19 către statele membre, în conformitate cu termenii acordului preliminar de achiziție încheiat la 27 august 2020 cu AstraZeneca.

De asemenea, acordul va pune capăt litigiilor aflate pe rolul Tribunalului de la Bruxelles.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Acordul rezolutiv de astăzi garantează livrarea de către AstraZeneca către UE a celor 200 de milioane de doze restante de vaccin împotriva COVID-19. În timp ce în această săptămână am atins importantul obiectiv de a vaccina complet 70 % din populația adultă a UE, există diferențe semnificative între statele membre în ceea ce privește ratele de vaccinare, iar disponibilitatea continuă a vaccinurilor, inclusiv a celor de la AstraZeneca, rămâne esențială. În calitate de cel mai puternic susținător al cooperării și solidarității globale în materie de vaccinuri, vom continua să ajutăm restul lumii. Obiectivul nostru este de a pune la dispoziție cel puțin 200 de milioane de doze de vaccin prin intermediul COVAX țărilor cu venituri mici și medii, până la sfârșitul acestui an. Solidaritatea în materie de vaccinuri este și rămâne marca noastră.”

Acest acord rezolutiv prevede angajamentul ferm al AstraZeneca de a furniza, pe lângă cele aproximativ 100 de milioane de doze livrate până la sfârșitul trimestrului 2, încă 135 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2021 (60 de milioane de doze până la sfârșitul trimestrului 3 și 75 de milioane de doze până la sfârșitul trimestrului 4), iar dozele restante (65 de milioane) până la sfârșitul lunii martie 2022. Astfel, numărul total de doze livrate va fi de 300 de milioane, conform contractului.

Statelor membre li se vor pune la dispoziție calendare regulate de livrare și se vor aplica rabaturi plafonate în cazul oricăror doze livrate cu întârziere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.