Se apropie finalul anului și am făcut o retrospectivă cu acțiunile primarilor USR din toată țară. Fie că e vorba de acțiuni anticorupție, de investiții sau de proiecte pe care au reușit să le realizeze în acest an, ți le prezentăm pe cele mai importante mai jos.

Bani pentru sănătate

💖 Spital redeschis după 10 ani. Datorită eforturilor primarului USR Camelia Bertea și a comunității locale, Spitalul Orășenesc Victoria a fost redeschis în octombrie, după 10 ani. Fără niciun ajutor din partea guvernului sau a altor autorități. Doar prin donații, muncă voluntară și bani de la bugetul local. 20.000 de locuitori din oraș și din împrejurimi au acum un spital în care pot fi tratați.

Dotări pentru trei spitale din Timișoara. Dominic Fritz a atras, anul acesta, peste 35 de milioane de lei din fonduri europene pentru dotarea a trei spitale – Spitalul Municipal, Spitalul Victor Babeș și Spitalul Louis Țurcanu. Dotările înseamnă medici mai bine pregătiți și pacienți mai bine îngrijiți.

Spital Regional la Brașov. Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional din Brașov a fost finalizat, iar investiția se ridică la 440 de milioane de euro. În plus, primarul Allen Coliban a transmis Ministerului Sănătății studiul de prefezabilitate și pentru Spitalul de Pneumo și Infecțioase, care va fi finanțat prin PNRR.

🚩 Campanii de testări gratuite. România are cea mai mare incidență de cancer de col uterin și cea mai mare mortalitate din această cauză, din UE. În Bacău, Câmpulung Muscel, Sectorul 2 și Dumbrăvița, primarii USR au organizat campanii de testări gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin. Testarea periodică poate depista cancerul în fază incipientă și poate salva vieți.

 

Investiții în educație

Buget triplu pentru educație la Bacău. Lucian Daniel Stanciu Viziteu a alocat peste 29 de milioane de lei pentru instituțiile de învățământ în 2021, de trei ori mai mult față de anul anterior.

Buget record și la Brașov pentru educație: Allen Coliban a direcționat 150 de milioane de lei către modernizarea școlilor, susținerea transportului elevilor sau dublarea burselor.

O școală nouă în Sectorul 1. În septembrie a fost inaugurată Școala Regală, destinată pregătirii elevilor de la Colegiul „George Enescu”. În martie, primarul USR Clotilde Armand a preluat clădirea de la ADP și a transformat-o în școală.

În Sectorul 2, Radu Mihaiu a reabilitat 18 școli și continuă proiectele de modernizare, consolidare și reabilitare a grădinițelor și liceelor.

Prima creșă din ultimii 30 de ani în Câmpulung Muscel. Orașul administrat de Elena Lasconi va avea prima creșă din ultimii 30 de ani, la standarde europene, cu 70 de locuri.

👶 Toți primarii USR construiesc creșe moderne, pentru a oferi copiilor cel mai bun nou început în viață și pentru a permite părinților să se întoarcă la serviciu:

  • Timișoara – 2 creșe pentru 160 de copii
  • Brașov -2 creșe cu 160 de locuri
  • Bacău – o creșă cu 110 locuri
  • Alba Iulia – o creșă pentru 110 copiii
  • Sectorul 1 – două creșe cu 160 de locuri
  • Sectorul 2 – o creșă pentru 110 copiii

⚽ Aleșii USR PLUS deschid curțile școlilor pentru copii și în afara cursurilor.

 

Energie verde

Brașov, orașul nr. 1 la transportul public verde. În acest an, primarul Allen Coliban a adus 77 de autobuze și troleibuze nepoluante care să transporte călători prin oraș fără să polueze.

Turbină modernă pentru încălzirea Bacăului. 15.000 de apartamente din Bacău, întreaga rețea de școli, Spitalul Municipal și câteva zeci de firme băcăuane vor primi apă caldă și căldură printr-o turbină de gaz nouă, ce folosește tehnologie modernă.

În Alba Iulia, primarul USR PLUS Gabriel Pleșa instalează panouri fotovoltaice pentru cinci școli și pentru sediul Primăriei. Acestea vor asigura peste 50% din consumul de energie necesar funcționării.

📱 Administrație locală eficientă: Primarii USR implementează aplicații care facilitează sesizarea și rezolvarea rapidă a problemelor.

 

Mai puțin beton, mai mult spațiu verde

Primarul Radu Mihaiu a redeschis Parcul Sticlăriei din Sectorul 2, o oază de sălbăticie similară Deltei Văcărești, după 30 de ani în care acesta a fost abandonat, lăsat în paragină și transformat într-o groapă ilegală de deșeuri. Între timp, toate parcurile și lacurile din sectorul 2 au intrat în proces de curățare.

„Promenada Verde”, proiectul promovat de consilierii USR și de Clotilde Armand devine realitate. Prima porțiune a promenadei a fost deja inaugurată în luna februarie. În următorii ani, bucureștenii vor avea 44 de kilometri pe malurile a trei lacuri din nordul capitalei – Băneasa, Grivița și Străulești –  cu alei amenajate pentru plimbare, cu spaţii pentru sporturi de recreere, pontoane și iluminat nocturn.

Allen Coliban a demarat procedurile de reconversie urbană a unei platforme industriale abandonate într-o zonă plină de viață, care va avea un parc mai mare decât toate celelalte din Brașov.

 

Orașe mai curate

Platforme smart. În Sectorul 1 al Capitalei, 2.000 de platforme smart de colectare selectivă vor fi construite și date în folosință blocurilor de locuințe, iar 2.000 de compostoare vor fi distribuite în zonele cu case.

Tarife mai mici. În Sectorul 2 al Capitalei, primarul Radu Mihaiu a negociat cu firma de salubrizare și a obținut tarife cu 35% mai mici pentru locuitori. Mai important, 933 de străzi sunt spălate în fiecare lună, față de cele 25 de străzi din centru, care erau inițial cuprinse în contract.

PETrică, un succes. La Brașov, Allen Coliban a introdus colectarea selectivă în primărie și în toate unitățile școlare. După succesul lui PETrică, proiectul pilot prin care erai recompensat cu călătorii cu transportul în comun atunci când reciclai ambalaje, alte 2 astfel de aparate urmează să fie instalate în oraș.

Țintă de reciclare 60%. La Victoria, Camelia Bertea transformă stația de transfer deșeuri într-o stație de sortare, pentru a ajunge la o cotă de reciclare a deșeurilor de 60%.

 

Orașe și comune mai moderne

Lipsa canalizării este una din principalele problemele în comunele din România.

Chiar și în municipiul Alba Iulia mai existau case fără canalizare. Primarul Gabriel Pleșa a reușit să introducă 1.060 de metri de rețea de canalizare pe o stradă din municipiu.

În Dumbrăvița, Timiș, primarul Horia Bugarin a declarat canalizarea prioritate zero: 25 de kilometri de canalizare vor fi realizați anul acesta, fiind astfel asigurat accesul a peste 90% dintre locuitori. Horia își propune ca anul viitor toate gospodăriile din localitate să aibă canalizare.

În Tazlău, județul Neamț, primarul Ion Nechita finalizează anul acesta 7 kilometri de canalizare pe strada principală și a aplicat la Compania Națională de Investiții pentru extinderea rețelei de apă și canalizare cu încă 22 de kilometri.

🚧  Știați că încă mai sunt străzi de pământ în Sectorul 1? Anul acesta, Clotilde Armand a modernizat cinci astfel de străzi în cartierul Chitila Triaj. Alte două străzi de pământ din zona de nord a Sectorului 1 vor fi de asemenea modernizate.

Și în Sectorul 2, Timișoara, Bacău, Câmpulung, Alba Iulia și Dumbrăvița zeci de străzi și mii de metri pătrați au fost reabilitați, asfaltați și modernizați.

Fără rable pe trotuare. Aproximativ 5.000 de mașini abandonate au fost ridicate de la începutul anului în Brașov, Bacău, Timișoara, Sectoarele 1 și 2.

Cerul e mai liber în Sectoarele 1 și 2, după ce Radu Mihaiu și Clotilde Armand au eliminat peste 210 kilometri de cabluri de telecomunicații care atârnau pe stâlpi și în copaci.

 

„Fără hoție la primărie” nu e doar un slogan.

  1. Radu Mihaiu a făcut plângere la Parchet după ce doi consilieri locali și un om de afaceri au încercat să-i dea mită. Măsurile anticorupție luate de primarul USR în primul an de mandat demonstrează că vechiul mod de a face politică în Sectorul 2 a apus. 
  2. În urma unei sesizări făcute de Clotilde Armand, procurorii DNA au deschis un nou dosar penal pe numele fostului primar PSD al sectorului 1, Dan Tudorache. Clotilde Armand a pus capăt vechilor practici penale din Primăria Sectorului 1.
  3. Dominic Fritz a depus la DNA o plângere penală pentru devalizarea COLTERM, prin contracte de achiziții la suprapreț și a început să destructureze rețelele de influență din Primăria Timișoara.
  4. Sub administrația lui Allen Coliban, încă din primele luni de mandat, contractele Primăriei Brașov au fost transparentizate și a fost dată în judecată firma locală care administrează parcările, contract încheiat ilegal de fostul primar.

 

Bonus: Faceți cunoștință cu Saveta Moldovan, sufletul și mâna de gospodar a comunei Foeni. Curățenie, clopote pentru colectarea selectivă a deșeurilor, pietruirea drumurilor, un nou dispensar, grădinița reabilitată sunt lucrări în care s-a implicat, la propriu, să iasă bine.

Urmărește-ne pe Facebook și pe Instagram ca să fii mereu la curent cu activitatea primarilor și parlamentarilor USR. Continuăm lupta pentru o Românie fără hoție. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.