Esența experienței de învățare prin artă, care a marcat în ultimii 18 ani evoluția a mii de adolescenți din România, a ajuns la începutul acestui an în 8 noi orașe din țară. #experiențaIdeoIdeis a debutat în a doua parte a lunii februarie cu o serie de Capsule de teatru și deșteptări organizate la Bârlad, Bistrița, Craiova, Roman, Roșiorii de Vede, Sfântu Gheorghe, Tulcea și Zalău. Timp de 6 zile, peste 200 de adolescenți au avut ocazia să se conecteze la ei și la ceilalți, prin intermediul jocurilor și exercițiilor propuse de trainerii invitați în orașele lor – artiști și pedagogi din lumea teatrului și a filmului. 

În urma participării la Ideo Ideis Capsule de teatru și deșteptări organizate în țară, 20 de liceeni au fost selectați în următoarele etape. În această vară, ei vor participa la Tabăra de arte performative și revelații, unde vor crea, sub îndrumarea profesioniștilor din domeniu, un spectacol de teatru și un film de scurtmetraj. 

Mara Coman (Bistrița), Alexandra Diaconeasa și Cosmin Băicoianu (Roșiorii de Vede), Elena Todiruță și Teodora Pechianu (Bârlad), Andra Oneață (Craiova), Alexia Blănariu (Roman), Emerențiana Corlade (Sfântu Gheorghe), Raluca Spiridon (Tulcea) și Patricia Fodoca (Zalău) sunt cei 10 finaliști selectați pentru a construi un spectacol de teatru în tabăra de creație din vară. Alături de ei, alți 10 adolescenți vor veni în tabără și vor fi implicați în realizarea unui film de scurtmetraj: Valeria Motofelea (Bistrița), Șeicaru Alexandru și Diana Petcana (Roșiorii de Vede), Ioana Micu și Rareș Chiriac (Bârlad), Irina Jiroveanu (Craiova), Medeea Husaru (Roman), Vlad Țigănuș (Sfântu Gheorghe), Andreea Bondarev (Tulcea) și Ioana Tarba (Hiro), din Zalău. Cei 20 de adolescenți au fost selectați de echipa proiectului, alături de trainerii de teatru și film din fiecare oraș, pe baza rezultatelor și implicării acestora în timpul atelierelor, ținând cont și de dorințele și abilitățile specifice exprimate de participanți. 

Pentru toți ceilalți liceeni care au răspuns invitației de a participa la Capsulele organizate în orașele lor, atelierele din prima etapă a proiectului au reprezentat o bună ocazie de a-și găsi și exprima propria voce. Rezultatele exercițiilor la care au luat parte de-a lungul celor 6 zile de ateliere nu s-au lăsat așteptate. Invitați să descrie într-un singur cuvânt experiența participării la ateliere, liceenii și-au exprimat entuziasmul apelând la termeni precum emoție, dezvoltare, conectare, cunoaștere, fericire, libertate, inspirație sau revelație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.