Realizatorul TVR Gabriel Giurgiu reia seria „Europa mea” într-un moment de cotitură a evoluției întregului mapamond. Întrebări și răspunsuri pe șleau, reportaje la obiect și comentarii spumoase, din 12 martie, la ora 13.30, la TVR 1.

 

 

Într-o perioadă extrem de agitată în întreaga lume, cu efecte ale pandemiei ce se reflectă în toate domeniile vieții, avem nevoie de informații concrete, de acea stabilitate pe care pare că am pierdut-o. Din 12 martie, emisiunea „Europa mea” își propune să ne aducă din nou „cu picioarele pe pământ”, răspunzând la întrebările care ne frământă pe toți. Gabriel Giurgiu începe, de vineri, la 13.30, un nou sezon al emisiunii pe care o realizează la TVR 1.

 

„Debutul de sezon ‘Europa mea’ vine într-un moment aparte al evoluției europene. S-ar zice că e de cumpănă, dar prea multe momente din acestea au tot fost, așa că expresia și-a pierdut din valoare. După consolidarea surprinzătoare a solidarității celor 27 în vremea negocierilor pentru Brexit, a venit pandemia și a început goana politicienilor naționali pentru note mari la propriul electorat. Orice merge rău este, bineînțeles, pus în cârca generoasă a Comisiei Europene. Cu un entuziasm demn de o cauză mai bună, Comisia condusă de Ursula von der Leyen reușește să comită suficiente gafe de comunicare, astfel încât să dea apă la moară euroscepticilor de toate culorile. Rusia și China avansează solid în diplomația soft a vaccinurilor puțin testate, dar ieftine și, mai ales, disponibile, în timp ce italienii, de nevoie, opresc un transport de vaccin către Australia”, explică realizatorul contextul internațional ce va oferi, cu siguranță, subiecte de abordat în emisiune.

 

Desigur, situația la nivel mondial ne interesează mai ales în măsura în care suntem afectați personal, ea fiind trăită în țara noastră după… tipicul românesc. „România are o administrație care se chinuie să facă față crizei epidemiologice printre zvonuri, lipsa de experiență și date științifice cu rată mare de schimbare de la o zi la alta. Se laudă cu sume uriașe primite de la Bruxelles și încearcă să își contureze programe coerente, bune și contra virusului, și pentru protecția naturii, și pentru digitalizare. Că așa scrie în cerința de la tema de casă. Guvernul este de coaliție, format din partide care se concurează între ele în a fi cât mai pro-europene posibil, ceea ce poate fi, la un moment dat, păgubos. Din lipsa unor dezbateri reale, pe problemele de fond, nu de alta. A rămâne la emiterea de lozinci nu este neapărat cea mai eficientă cale de a răzbate în Uniunea Europeană. Mai e nevoie și de proiecte argumentate, solide, cu viziune, cel puțin pe termen mediu”, este de părere jurnalistul TVR, care conchide: „Aceasta e situația la momentul reluării emisiunii. De aici plecăm. Om vedea unde om ajunge.”

 

Primul episod din sezonul ce începe vineri vizează campania de vaccinare în Europa, un subiect ce a stârnit deja numeroase controverse. Gabriel Giurgiu și invitatul său, politologul Cristian Pârvulescu, pun degetul pe rană: „Este politica de vaccinare a UE un eșec sau nu? Ar fi existat alternativă?” De la aceste întrebări pornește discuția primei ediții „Europa mea” din această primăvară, ce poate fi urmărită în direct vineri, 12 martie, de la 13.30, la TVR 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.