Cu finanțare totală de peste 1,5 milioane de lei, runda a cincea a Platformei de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București și susținută de ENGIE Romania, dezvoltă și sprijină inițiative care contribuie la rezolvarea unor provocări importante de mediu, de la școli și spații de lucru eficiente energetic și hub-uri de economie circulară, până la grădini educative și spații dedicate biodiversității urbane. Transformările din școli, Grădina Botanică și Centrul de Economie Circulară oferă bucureștenilor oportunități directe de învățare practică și implicare activă în comunitate.

 

Desfășurate de asociații nonguvernamentale cu implicarea autorităților și comunităților locale, proiectele vizează, mai exact, transformarea unei școli într-un model de eficiență energetică, educația în eficiența energetică a clădirilor, reducerea deșeurilor și sprijin pentru comunitățile vulnerabile, crearea unui hub ecologic și amenajarea de mini-păduri în curțile școlilor. Fiecare inițiativă beneficiază de finanțare cuprinsă între 230.000 și aproape 270.000 de lei, proiectele fiind planificate să fie finalizate pe parcursul anului 2025. În prezent, acestea se află în diverse stadii de dezvoltare și implementare.

 

Proiectul „Grădinile cunoașterii”, implementat de Asociația Grădinilor Botanice din România și finanțat cu 250.000 de lei, redă vitalitatea Grădinii Botanice „D. Brândză” din București, transformând-o într-un hub educațional și ecologic de biodiversitate deschis publicului larg. Prin acest proiect, Asociația amenajează trei spații distincte, ce acoperă o suprafață de 2.900 de metri pătrați: Grădina Istorică, Grădina Copiilor și bazinul Grădinii Italiene. Inițiativa include și opt ateliere dedicate adulților și copiilor, precum și activități de voluntariat. Grădina Istorică este concepută pentru activități educative, destinat elevilor și studenților, punând la dispoziția vizitatorilor mese, bănci și o bibliotecă, iar Grădina Copiilor propune un traseu pedagogic care explorează structura plantelor, atât la suprafață, cât și în subteran. Amenajarea include patru spații cu plante melifere pentru atragerea polenizatorilor, o colecție de plante acvatice și palustre în bazin, precum și o zonă de compostare de 70 de metri pătrați.

 

Prin proiectul „O mână de ajutor pentru mediu și București”, Asociația Eco-Durabil contribuie la reducerea deșeurilor textile și electronice din Capitală, o sursă importantă de poluare pe termen lung, prin reutilizare și redistribuire către comunități vulnerabile, promovând economia circulară și consumul sustenabil. Cu finanțarea de 250.000 de lei acordată de ENGIE Romania prin Platforma de mediu pentru București, asociația a extins capacitatea primului Centru Integrat de Economie Circulară, un spațiu dedicat colectării și reparației obiectelor donate, și a deschis și un magazin caritabil (charity shop), la aceeași locație din Calea Plevnei, unde își desfășoară activitatea. Datorită finanțării primite, Centrul de Economie Circulară a evoluat de la un spațiu bazat pe voluntariat la o structură activă și sustenabilă, prin angajarea a trei oameni dedicați: doi pentru centrul de primiri donații și unul pentru charity shop. În plus, centrul beneficiază acum condiții de lucru confortabile pe tot parcursul anului, indiferent de sezon. În doar șase luni, centrul a colectat 2.180 de metri cubi de donații de la 2.600 de persoane, iar charity shop-ul a generat venituri de peste 24.000 de lei, fonduri care sunt direcționate către cazurile sociale.

 

Proiectul „EcoȘcoala 206” abordează problema consumului ridicat de energie în școli și subliniază necesitatea educației în domeniul energiei regenerabile. Cu finanțare de 268.000 de lei prin Platforma de mediu pentru București, Asociația CSR Nest transformă Școala Gimnazială nr. 206 din București într-un model de eficiență energetică și educație experiențială/practică. Au fost instalate panouri fotovoltaice prin care școala produce energie verde, reducând astfel consumul din rețea cu 12.000 – 14.000 kWh anual, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ 12% a energie utilizate. În plus, a fost creat un laborator de eficiență energetică unde elevii, profesorii și comunitatea școlară pot învăța practic despre energia solară, eoliană și hidroelectrică, promovând în același timp obiceiuri ecologice și un consum responsabil. Laboratorul va fi accesibil și pentru alți elevi din București în cadrul programelor Săptămâna Verde, Școala Altfel sau în alte ocazii educaționale. În total, proiectul își propune să atragă anual 690 de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 206, 2.000 de elevi din alte școli bucureștene și 260 de profesori și personal auxiliar.

 

 

Proiectul „Educație și practică în eficiența energetică a clădirilor”, desfășurat de Asociația Viitor Plus cu o finanțare de 232.000 lei, abordează problema ineficienței energetice a clădirilor printr-un mix de educație și acțiune practică. Proiectul a început cu reabilitarea termică a halei de producție „Atelierul de pânză” și „Recicleta” (600 mp) unde lucrează 70 de angajați și a devenit acum un model de eficiență energetică pentru comunitate. Această reabilitare va fi integrată în tururi educaționale axate pe  sustenabilitate, iar asociația va promova eficiența energetică în rândul profesorilor, printr-un plan și sesiuni de training/formare pentru lecții despre schimbările climatice. În plus, va mobiliza autorități și experți care să îmbunătățească eficiența clădirilor școlare din București și Ilfov. Până la finalul anului școlar 2024-2025, asociația vizează să ajungă la 30.000 de elevi cu lecții despre eficiența energetică și să discute soluții practice cu 20 de directori de școli și 10 reprezentanți ai autorităților.

 

Pe lângă cele patru inițiative de mediu din București, ENGIE Romania sprijină și proiectul „Mini-pădurea din curtea școlii”, inițiat în Galați de Asociația Parteneriatul Global al Apei România, cu o finanțare de 250.000 lei. Scopul proiectului este de a crește biodiversitatea prin amenajarea de mini-păduri cu specii locale în curțile școlilor din Galați. Începând cu noiembrie 2024, 90 de elevi de la Colegiul Tehnologic Radu Negru și alte școli vor participa la ateliere educaționale pentru a crea mini-păduri cu suprafețe între 800 și 1.500 de metri pătrați, dotate cu sisteme de irigare și monitorizare a mediului. De asemenea, Asociația va distribui un ghid de întreținere a mini-pădurilor în cel puțin 30 de instituții, într-un demers menit să promoveze bunele practici în creșterea și conservarea biodiversității.

 

„Ne bucurăm să vedem cum prind viață proiectele din runda a cincea a Platformei de mediu pentru București, oferind nu doar beneficii ecologice, ci și experiențe de învățare și implicare pentru bucureșteni. Elevii din oraș au acum acces la noi lecții experiențiale, fie în școli, fie în inima orașului, la Grădina Botanică. Transformarea Centrului de Economie Circulară și condițiile de lucru îmbunătățite în unitățile protejate creează noi modalități prin care locuitorii pot contribui activ la reducerea deșeurilor și sprijinirea comunităților vulnerabile”, spune Alina Kasprovschi, director executiv Fundația Comunitară București.

 

„Susținerea acestor proiecte reflectă angajamentul nostru ferm față de protecția mediului și a comunităților în care activăm. Împreună cu parteneri dedicați, ne unim forțele pentru a construi un viitor mai curat și mai prietenos pentru generațiile viitoare, prin acțiuni concrete și sustenabile. Sprijinim inițiative de eficiență energetică, care contribuie la reducerea consumului de resurse, și promovăm, totodată, economia circulară, precum și biodiversitatea urbană. Implicarea ENGIE în proiecte care generează schimbări pe termen mediu și lung este esențială pentru viziunea noastră strategică de a atinge Net Zero Carbon până în 2045, un obiectiv care ne definește direcția și reafirmă angajamentul față de un viitor durabil”, a declarat Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania.

 

Platforma de mediu pentru București este un program strategic inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România care sprijină colaborarea între organizații non-profit, autorități publice, societate civilă, companii și cetățeni pentru crearea unei viziuni comune de mediu pentru oraș. Lansată în 2021, Platforma a urmărit să adreseze problemele de mediu ale orașului prin trei direcții esențiale: cercetare, finanțare și colaborare. A colectat date și exemple concrete pentru a înțelege provocările de mediu și soluțiile propuse de societatea civilă, a mobilizat resurse financiare pentru implementarea și scalarea acestora și a creat un cadru de colaborare între ONG-uri, companii private și administrația publică. În primii trei ani, Platforma a finanțat 36 de proiecte cu peste zece milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.