În loc de birocrație, au digitalizare, transparență și eficiență. Începând de astăzi, Știrile PRO TV lansează campania ”e-Estonia. Model pentru viitor”. Într-o serie de reportaje realizate de Cosmin Stan, telespectatorii vor vedea cum arată serviciile publice în cea mai digitalizată țară din lume.

“În condițiile în care în România pierdem zile întregi la cozi la ghișee pentru a obține un document sau beneficiu de la stat, am vrut să vedem cum e în alte părți din acest punct de vedere. Am ajuns în Estonia, cea mai digitalizată țară din lume”, a spus Cosmin Stan.

În Estonia, 99% dintre serviciile publice sunt complet digitalizate, ceea ce înseamnă că orice nevoie a cetățenilor de la stat poate fi obținută de acasă, fără niciun efort și, mai ales, fără drumuri, cozi și hârtii. Estimările oficialilor spun că fiecare estonian a câștigat astfel cinci zile din viață pe an, pe care le-ar fi petrecut altfel la ghișee. În prezent, singurele operațiuni care nu se pot realiza online sunt căsătoria și divorțul.

Fiecare persoană are un dosar medical digital care poate fi accesat de orice doctor în momentul în care cetățeanul are o problemă de sănătate. Se poate vota online, de oriunde din lume, încă din 2005. Cartea de identitate electronică – este cheia tuturor operațiunilor. Oricine își poate înființa o companie în mai puțin de trei ore. Digitalizarea societății începe din clasa întâi și nu este o materie separată, ci este integrată în toate celelalte materii pe care le studiază copiii. Toate școlile au fost dotate cu calculatoare și conexiune la internet încă din 1994. Acestea sunt doar câteva dintre aspectele care conturează normalitatea Estoniei și care vor fi prezentate pe larg în cadrul Știrilor PRO TV.

“Am fost la Tallinn, în Estonia, aproape o săptămână, împreună cu operatorul Ioan Bucșa, și am vorbit cu cei responsabili cu digitalizarea în această țară, inclusiv cu ministrul antreprenoriatului și IT-ului. Povestea digitalizării Estoniei a început în urmă cu 20 de ani și continuă și astăzi, pentru că autoritățile vor să creeze o experiență mai prietenoasă pentru utilizatori”, a completat Cosmin Stan.

Campania ”e-Estonia. Model pentru viitor” începe astăzi, la Știrile PRO TV de la ora 19:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.