Deputații USR PLUS din Comisia juridică și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au votat, astăzi, pentru monitorizarea electronică a infractorilor și, prin urmare, pentru protejarea românilor. Votul de astăzi este o continuare firească a demersurilor USR de combatere a violenței domestice, demersuri începute în Parlament încă din aprilie 2018.

Se vorbește de ani de zile despre monitorizarea electronică a infractorilor. Au existat mai multe inițiative legislative în acest sens, dar niciuna nu s-a transformat în lege. Până azi, când Comisia juridică și Comisia pentru siguranță publică din Camera Deputaților au votat legea potrivit căreia agresorii vor fi obligați să poarte brățări electronice, iar orice apropiere de victimă va declanșa un semnal care va alerta atât victima, cât și Poliția. Astfel de reguli vor preveni cazurile în care condamnații continuă să abuzeze de persoanele vătămate”, declară Andrei Lupu, vicelider al grupului Alianței USR PLUS din Camera Deputaților și membru al Comisiei juridice.

E un proiect de lege care-a fost dezbătut intens și care este foarte așteptat de societatea civilă, pentru că aduce cu sine pași înainte în ceea ce privește asigurarea unui atât de necesar plus de protecție pentru victimele violenței domestice, spre exemplu. Practic, de-acum înainte, în baza prevederilor acestui proiect, agresorii vor putea fi monitorizați cu brățări electronice urmărite prin GPS”, precizează și deputatul USR PLUS Nicu Fălcoi, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Statisticile arată că, în România, doar una din trei victime ale violenţei domestice merge în instanţă pentru a cere protecţie împotriva agresorului. În primele șapte luni ale anului 2020, peste 5.000 de persoane au cerut ordine de protecţie provizorii, dar 40% dintre acestea au fost încălcate.

Pentru că am militat mereu pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, parlamentarii USR din legislatura trecută au depus încă din aprilie 2018 un proiect similar celui adoptat astăzi în Comisiile reunite. Din păcate, proiectul a fost respins de Senat în mai 2018 și de atunci trenează în Camera Deputaților.

Combaterea violenței domestice, inclusiv prin monitorizarea electronică a respectării măsurilor dispuse și prin pedepsirea și descurajarea încălcării ordinelor de protecție figurează, de altfel, în programul de guvernare al Alianței USR PLUS.

Până în 2018, Ministerul Justiției nici nu culegea date despre procesele în care figura infracțiunea încălcării ordinelor de protecție. În urma interpelărilor adresate de parlamentari USR, Ministerul Justiției a actualizat baza de date ECRIS cu procesele din instanțele românești în funcție de infracțiuni. Astfel, am putut afla că din aproape 3.000 de ordine de protecție definitive emise în 2019, o treime au fost încălcate, situația fiind similară în 2018. Cu alte cuvinte, 1.000 de infracțiuni anual care ar trebui să se regăsească pe rolul instanțelor.

Facem ce trebuie pentru protejarea cetățenilor României de infractori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.