Cătălin Deacu şi Mădălina Chiţu sunt gazdele emisiunii care explică pe înțelesul tuturor ce se întâmplă în economie, cum ne afectează și, mai ales, care sunt soluțiile sau cum putem depăşi problemele financiare. De luni până vineri, ora 16.00, în direct la TVR INFO.

 

Tot ce e nou în finanţe, energie, transporturi, agricultură, comerţ… În emisiunea „Banii, azi”, la TVR INFO, Cătălin Deacu şi Mădălina Chiţu pun la dispoziţia telespectatorilor informaţii complete şi corecte, din mai multe domenii economice. Fiecare subiect este mai întâi explicat de către cei doi jurnalişti TVR INFO, realizatori ai emisiunii, iar apoi este comentat pe larg cu specialiştii invitaţi.

 

Economia este un domeniu care nu e pe înțelesul tuturor, iar emisiunea „Banii, azi” caută să le ofere telespectatorilor un mic îndrumar cu ajutorul căruia să învețe să își pună deoparte bani albi pentru zile negre. De luni până vineri, de la ora 16.00, cu ajutorul invitaților, experți în diverse sectoare ce au legătură directă cu economia, la TVR INFO, cei doi jurnalişti explică telespectatorilor că deciziile care se iau în legătură cu bugetul țării se reflectă automat și asupra bugetului fiecăruia dintre noi.

 

Cine sunt jurnaliştii Mădălina Chiţu şi Cătălin Deacu, realizatorii emisiunii „Banii, azi”, de la TVR INFO

 

În vara acestui an, Cătălin Deacu împlineşte 17 ani de presă, dintre care 7 în redactia Ştirilor TVR. Înainte de a lucra la Ştiri, Cătălin a fost reporter, timp de patru ani, la Departamentul Producţie al altui post de televiziune. „În acei patru ani, m-am ocupat mai ales de reportaje şi documentare. Înainte de această experienţă, am mai lucrat, aproape doi ani, pentru un alt post de televiziune ca jurnalist de investigaţii”. În total, din cei 17 ani de presă, 13 ani au fost în jurnalismul de televiziune. Iar primii patru ani i-a petrecut lucrând în presa scrisă, la una dintre cele mai vechi şi importante publicaţii economice. „În 2007, am debutat în presă la acest ziar, e prima certitudine! A doua e că voi ieşi la pensie tot din meseria asta :)”, e convins Cătălin Deacu.

Deși e absolventă de uman, jurnalista Mădălina Chiţu a acceptat provocarea de a modera o emisiune cu profil economic la TVR INFO. „Nu doar ca să înțeleg noțiuni care se pierd deseori într-un limbaj tehnic și inaccesibil, dar mai ales pentru a vorbi despre economie într-un limbaj cât mai accesibil tuturor”, ne-a mărturisit ea.

 

Mădălina Chiţu a intrat prima dată într-o redacție de știri în martie 2007. Era în anul I de facultate și trebuia să facă practica semestrială. „Am ajuns la Radio București. Visam să mă aud la radio, însă, după un mic training din vara lui 2007, la agenția de presă NewsIn, am ajuns ca în septembrie să am și primul job, la ziarul Gardianul, un cotidian de investigații. Am fost repartizată la secția social”, îşi aminteşte Mădălina, care, din octombrie 2008, a continuat la ziarul Gândul. „În primăvara lui 2011 acesta a devenit site și prima publicație online care avea emisiune transmisă pe internet. Aici m-am ocupat de domenii precum sănătate, educație și lifestyle”. Apoi, din 2015, Mădălina Chiţu a făcut parte din echipa emisiunii de investigații „România furată”, de la Digi24, unde, printre materiale din domeniul social, a făcut şi documentare despre tragedia de la Colectiv. Din aprilie 2022, Mădălina Chiţu s-a alăturat echipei Direcției Știri a Televiziunii Române, unde, pe lângă reporter al Ştirilor TVR, e și moderator al emisiunii „Banii, azi”. ​

 

I-am întrebat pe cei doi prezentatori dacă pun în aplicare ceea ce explică la „Banii, azi”, dacă sunt modelul chivernisit sau mai larg de mână…

„Încerc să aplic în viaţa de zi cu zi ce discutăm în emisiune. De exemplu, când creşteau dobânzile necontrolat, de la un analist financiar am aflat, în emisiune, că există posibilitatea să faci rambursare parţială anticipată a creditului. Astfel, pe lângă rata la zi, mai poţi plăti o rată din viitor, dar fără dobândă! Astfel, cu un cost mult mai mic, poţi reduce perioada creditului chiar şi la jumătate. E doar un exemplu! Mai sunt şi altele. Un alt exemplu foarte bun: ce am de făcut este să nu mai cumpăr compulsiv, mai ales când cumpăr mâncare şi haine… Am învăţat să fac o listă de cumpărături, să nu plec niciodată fără a şti dinainte ce vreau să cumpăr”, spune Cătălin Deacu.

La rândul ei, şi Mădălina admite: „În ultimul an și jumătate am învățat cum să îmi drămuiesc banii, cum e bine să nu mai fac cumpărături la întâmplrae și că e bine să fiu precum croitorul, atunci când vine vorba de modul în care aleg să îmi cheltuiesc banii. Cu alte cuvinte, măsor de două ori și tai o dată”.

 

Care sunt punctele forte ale emisiunii „Banii, azi” de la TVR INFO

 

„În primul rând, complexitatea conţinutului şi numărul mare de invitaţi în platou”, menţionează Cătălin Deacu. „În fiecare ediţie, vorbim cu 3-4 specialişti din diverse domenii. Mai mult de-atât, un alt punct forte e conţinutul util, la zi. Comentăm şi analizăm în primul rând ce se întâmplă cu câteva ore înainte de emisie, în baza unei selecţii riguroase. Alegem doar ce e mai important şi relevant pentru telespectatori”, adaugă jurnalistul. Apoi, spre deosebire de alte emisiuni de profil de pe piaţă, emisiunea „Banii, azi” are rubrici fixe „în care suprindem pe intervale mai lungi ce se întâmplă în piaţa valutară şi în piaţa dobânzilor. Nu în ultimul rând, căutăm să difuzăm cât mai des exclusivităţi şi conţinut propriu, subiecte de autor care sunt preluate de colegii din redacţie pentru realizarea unor ştiri”, punctează Cătălin. „Suntem singura emisiune economică ce are rubrici de la care nu ne abatem: cursul valutar, evoluția indicilor ROBOR și IRCC, discutăm săptămânal despre evoluția bursieră”, completează Mădălina Chiţu.

 

Deşi de puţin timp în peisajul media românesc, emisiunea „Banii, azi” a fost remarcată în branşa oamenilor de afaceri şi a specialiştilor din domeniul financiar. După ce în octombrie 2023 „Banii, azi” a primit „Trofeul Ioan V. Socec” din partea Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, pe 30 ianuarie 2024, premiul pentru jurnalism economic din partea CFA Society Romania, asociație care reunește cei mai renumiți analiști financiar-bancari, a revenit tot emisiunii „Banii, azi”, de la TVR INFO.

Emisiunea de analiză economică „Banii, azi” se vede de luni până vineri, de la ora 16.00, în direct la TVR INFO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.