Asociația Culturală Eastwards Prospectus anunță numele artiștilor emergenți care au fost selectați să participe în programul ACCELERATOR. ARTĂ ÎN SPAȚIUL PUBLIC.

Ei sunt: Albert Kaan, Roxana Morar, Dumitrița Răzlog, Ioana Rusu și Mihai Savin.

Artiști au fost selectați de către un juriu de profesioniști locali, format din Andrei Breahnă, manager cultural și președințele Asociației Culturale Eastwards Prospectus, Georgia Țidorescu, curator și coordonator al programului, și Ioana Chira, manager, GAEP, dintr-un portofoliu de aproape 30 de aplicații  primite în timpul derulării apelului deschis, desfășurat în luna mai 2024.

În cadrul stagiului de mentorat, care se va desfășura în lunile următoare, artiștii emergenți vor participa la patru laboratoare intensive susținute fizic de patru mentori specializați pe temele: Sistemul artei contemporane – artistul, parte dintr-un ecosistem; Arta în spațiul public – cum să coexistăm; Curatoriere – colaborarea artist – curator; PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice – artistul în relație cu publicul larg.

 

„A fost o jurizare exigentă pentru că și concurența a fost pe măsură. Raportul de aproape 6  artiști pe 1 loc ne arată interesul din ce în ce mai mare față de arta în spațiul public. Un criteriu care a cântărit mult a fost formularea proiectelor în mod articulat și clar, ceea ce va conduce, cel mai probabil, la faptul că publicul va fi convins să intre în povestea artiștilor, odată ce lucrările vor fi instalate în spațiul public.” – explică Andrei Breahnă, președintele Asociației Culturale Eastwards Prospectus și manager de proiect

Acest proiect și-a propus să susțină dezvoltarea practicilor artistice de artă în spațiul public, domeniul aflat la început în România, prin cunoștinte și context de expunere, într-o capitală eclectică și cu mare potențial. Bucureștenii sunt dornici de a se exprima în spațiile publice, iar acolo vor găsti inspirație, prin artă.

 

Etapele ulterioare ale programului ACCELERATOR sunt:

  • Laboratoare și întâlniri fizice (în București)
  • Sesiuni de mentorat one-to-one (online)
  • Producție lucrări de artă
  • Începerea seriei de activări a lucrărilor de artă în spațiul public
  • Perioada seriei de activări a lucrărilor de artă în spațiul public

„Accelerator. Mentorat și Arta în spațiul public” este cel de-al IV-lea proiect marca ACCELERATOR, derulat din anii 2022-2024. În total, cele 3 proiecte Accelerator derulate până acum au avut următoarele rezultate: 30 de artiști emergenți au beneficiat de program, selectați din peste 250 de candidaturi, peste 5500 de persoane – public direct și peste 19.000 de oameni atinși în mediul online.

***

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.