În urma aprobării deciziei privind resursele proprii de către toate statele membre ale UE, Comisia poate începe acum să adune resurse pentru a finanța redresarea prin intermediul instrumentului NextGenerationEU.

În acest scop, Comisia Europeană a anunțat ieri, 1 iunie, că, potrivit estimărilor sale, în 2021 va emite obligațiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde EUR, care vor fi completate cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”) de până la zeci de miliarde pentru a acoperi restul cerințelor de finanțare. Valoarea exactă atât a obligațiunilor UE, cât și a EU-Bills va depinde de nevoile exacte de finanțare, iar Comisia va revizui evaluarea de astăzi în toamnă. În acest mod, Comisia va fi în măsură să finanțeze, pe parcursul celei de a doua jumătăți a anului, toate granturile și împrumuturile planificate pentru statele membre în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență și totodată să acopere nevoile politicilor UE care beneficiază de finanțare din instrumentul NextGenerationEU.

Acest plan de finanțare se bazează pe o estimare inițială a nevoilor statelor membre în materie de împrumuturi și de granturi. Comisia va actualiza planul de finanțare în septembrie, când va avea o imagine de ansamblu mai exactă asupra nevoilor de finanțare ale statelor membre ale UE pentru ultimele luni ale anului.

Comisia a adoptat ieri, 1 iunie, și Decizia anuală de împrumut pentru 2021. Această decizie include sumele maxime pe care Comisia este autorizată să le împrumute până la sfârșitul anului.

Comisia va finaliza acum pregătirile pentru prima emisiune NextGenerationEU prevăzută pentru luna iunie. Primele EU-Bills vor fi emise în luna septembrie, când platforma de licitație a UE va deveni operațională.

Johannes Hahn, comisarul pentru buget și administrație, a declarat: „Astăzi facem încă un pas înainte în pregătirile pentru prima operațiune de împrumut în vederea finanțării redresării noastre colective prin NextGenerationEU. Prin emiterea de obligațiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde EUR și prin utilizarea de titluri suplimentare pe termen scurt în acest an, vom reuși să acoperim nevoile cele mai urgente ale statelor membre și să le așezăm pe acestea pe calea către o redresare durabilă și către o Europă verde, digitală și rezilientă.”

Pentru a finanța NextGenerationEU, Comisia Europeană, în numele UE, va împrumuta de pe piețele de capital până la 750 de miliarde EUR la prețurile din 2018 sau până la aproximativ 800 de miliarde EUR în prețuri curente. În mod concret, aceasta va însemna că vor putea fi împrumutate, în medie, circa 150 de miliarde EUR anual între jumătatea anului 2021 și 2026, UE urmând să devină astfel unul dintre cei mai mari emitenți în euro.

Începerea contractării împrumuturilor 

Prima emisiune de obligațiuni va avea loc prin intermediul unei sindicalizări și va fi organizată cu instituțiile incluse în rețeaua de dealeri primari a Comisiei, astfel cum s-a anunțat la 31 mai. Alte tranzacții sindicalizate sunt prevăzute să aibă loc înainte de sfârșitul lunii iulie.

De asemenea, Comisia intenționează să înceapă emiterea de obligațiuni UE și de EU-Bills prin proceduri de licitație începând din septembrie 2021. Odată ce sistemul de licitație va fi instituit, Comisia va organiza periodic sindicalizări și licitații pentru obligațiuni. Comisia va organiza, de asemenea, licitații periodice pentru EU-Bills. Mai multe detalii cu privire la datele licitațiilor, precum și la structura programului EU-Bill, vor fi publicate înainte de începerea licitației, mai târziu în cursul acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.