Orchestra Română de Tineret şi Corul Preludiu vor susţine sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal un concert vocal-simfonic extraordinar intitulat Cântarea cântărilor – Concert de Paște în seara de 16 aprilie, ora 19, la Ateneul Român.

Concertul va fi compus din două părţi, prima aducându-i în prim plan pe violoniştii Valentin Șerban, Roxana Oprea, Rafael Butaru, Radu Dunca – foşti şi actuali concertmaeștri Orchestrei Române de Tineret, ce vor evolua ca solişti în Concertul pentru două viori în re minor, BWV 1043 de J.S. Bach, dar şi în Concertul pentru două viori în la minor, RV 522 de Vivaldi şi Concertul pentru 4 viori si orchestră în si minor, RV 580 de Antonio Vivaldi.

Partea a doua a concertului va aduce pe scena Ateneului, sub conducerea muzicală a lui Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret şi Corul Preludiu (pregătit de dirijorul Andrei Stănculescu) pentru prima audiţie absolută a oratoriului Cântarea Cântărilor de Sabin Păutza, lucrare care dă și titlul acestui concert extraordinar.

Despre această creaţie, autorul declara : “Am căutat mult, atât în Statele Unite, cât și în România, și am văzut că nu există o lucrare vocal-simfonică folosind textul original din Biblie. Acum trei ani, am avut șansa de a primi de la un preot tânăr din Oradea o variantă versificată a Cântării Cântărilor, făcută de bunicul lui, tot preot. După ce am citit-o, în numai 12 zile, am scris muzica aceasta dintr-o răsuflare. De fapt nu eu am scris-o, muzica era acolo, eu doar am scos-o la lumină.”

Soliștii acestui concert sunt la ora actuală cei mai valoroși violoniști ai României din generația tânără și reprezintă dovada succesului proiectului Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, creat și coordonat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu. Roxana Oprea este acum concertmaestru al Filarmonicii din Tg. Mureș, Radu Dunca concertmaestru al Operei Naționale din București, Rafael Butaru concertmaestru al Filarmonicii George Enescu și al Operei Naționale din București, în timp ce Valentin Șerban este câștigătorul ultimei ediții a Concursului Internațional George Enescu.

Duminică, 17 aprilie, de Paştele Catolic, în organizarea Primăriei din Alba Iulia, va putea fi ascultat în Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail din Alba Iulia, un Concert Pascal susţinut de Orchestra Română de Tineret în formulă fără dirijor, ce va relua programul instrumental de la Ateneu cu violoniştii Valentin Șerban, Roxana Oprea, Rafael Butaru, Radu Dunca în postură solistică.

 

Organizator :  Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

 

Partener: Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti

 

Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Agenţia de carte, Q Magazine.

 

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.