Regizorul, scenaristul și animatorul Masaaki Yuasa, una dintre cele mai influente figuri ale animației contemporane, vine în România, la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest (7-16 octombrie, București). Artistul japonez va intra în dialog cu publicul la proiecțiile din secțiunea pe care Animest i-o dedică anul acesta, și va susține un masterclass în cadrul căruia va împărtăși secrete din culisele proiectelor în care a fost implicat de-a lungul carierei sale. Printre cele mai cunoscute se numără serialul animat Adventure Time,  deținătorul a opt Primetime Emmy Awards și a două Premii BAFTA.

Cunoscut pentru stilul său neconvențional, care împinge cu lejeritate barierele genului și care i-a adus renumele internațional, transformându-l într-unul dintre cei mai apreciați creatori din lume, Masaaki Yuasa și-a descoperit fascinația pentru anime încă din copilărie. Deși desena cu plăcere, a fost sceptic în privința șanselor sale de a deveni relevant pentru industrie, dar în ciuda propriilor îndoieli, a continuat să studieze și să creeze.

Încurajat de veterani ai animației precum Osamu Kobayashi (unul dintre creatorii Naruto), artistul și-a asumat particularitățile și s-a impus cu un stil personal, care testa limitele animației tradiționale. În primii ani ai carierei sale, s-a implicat în proiecte de televiziune alături de faimosul studio Ajia-do, iar mai târziu, din poziția de freelancer, a colaborat cu Studio Ghibli și a lucrat alături de legende ale animației precum Kōji Morimoto (The Animatrix) și Isao Takahata (Grave of the Fireflies, The Tale of the Princess Kaguya).

În 2004 apărea pe marele ecrane Mind Game, lungmetrajul său de debut, care a bulversat lumea filmului, propunând un melanj de stiluri și tehnici de animație, într-o manieră diferită de tot ceea ce mai văzuseră spectatorii până atunci. Experimentul său i-a adus notorietatea în rândul fanilor anime, iar astăzi este considerat unul dintre filmele cult ale genului. În 2013, Yuasa și-a fondat propriul studio – Science Saru. Primele două proiecte ale studioului au fost următoarele sale lungmetraje: Night is Short, Walk on Girl! – o comedie romantică animată cu adolescenți, asupra căruia nu ezită să-și pună amprenta vizuală care l-a consacrat – și Lu Over the Wall, filmul care i-a adus și prima distincție la Festivalul de Film de Animație Annecy, despre un adolescent singuratic care trăiește o adevărată transformare după ce se îndrăgostește de o sirenă pe nume Lu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.