Frumoasa Basarabie a dat tot timpul omenirii oameni frumosi si de valoare, fara de care lumea in care traim nu ar fi fost la fel. Unul dintre oamenii speciali care vin din acest loc de poveste, de pe taramul de dincolo de Prut, este Elvira Dumitrescu, una dintre putinele femei inginer minier din Romania, care la ceas aniversar ne-a depanat din amintirile sale ca si cadru didactic si despre vocatia de a fi profesor.
Intr-o zi de 11 februarie s-a nascut marele inventator Thomas Edison, care spunea “Cele trei lucruri esenţiale pentru a înfăptui ceva care să merite osteneală sunt munca stăruitoare, perseverenţa şi bunul simt.” Aceleasi cuvinte i-au fost calauze si doamnei inginer Elvira Dumitrescu, care nascuta in aceeasi zi de 11 februarie, in intreaga viata profesionala l-a avut ca model pe Edison.
Pentru ca pasiunea pentru tainele cunoasterii, nu a avut limite pentru ea, a ales sa impartaseasca toate informatiile dobandite, fiind cadru didactic in cadrul Institutului de Mine din Petrosani, timp de sapte ani.
“Cand Dumnezeu iti da sansa sa faci o facultate dificil de acceptat de o femeie trebuie sa-I multumesti!”
Acestea sunt cuvintele cu care a inceput conversatia Echipei de la Atelierul de Stiri cu doamna inginer Elvira Dumitrescu. Ascultand-o vorbind, ne-au venit in minte cuvintele lui Albert Einstein “Arta supremă a profesorului este de a trezi bucuria exprimării creatoare şi bucuria cunoaşterii…”. A ales sa trezeasca in studentii pe care i-a indrumat, nu doar bucuria cunoasterii ci si dorinta de descoperi tainele ascunse ale minelor din Romania. Dar cum aschia niciodata nu sare departe de trup, aceasta a mostenit de la mama sa spiritul didactic. In toata activitatea sa, si-a pus amprenta intr-un mod original, incercand sa eficientizeze inclusiv procesul educational “Am reusit sa conving pe profesorul conducator de disciplina,sa nu le ceara studentilor la examene sa invete formule si demonstratii infinite si inutile, ci sa le pretinda sa inteleaga DE CE se aplica unele metode si sa poata explica modul de desasurare a lucrarilor in subteran, exploatarea propriu zisa […]Recunosc,am fost severa in cei 7 ani de stat la catedra. Am avut perioade cand eram la catedra si 12 ore pe zi, imi placea mult ceea ce faceam si nu ma simteam obosita ” ne-a povestit Elvira Dumitrescu.
Este meseria de profesor, o meserie ca oricare alta?
A fi profesor… este oare o meserie ca oricare alta? Nu! Şi aceasta pentru că un profesor nu lucrează cu lemn, cu piatra sau cu alte materiale de construcţii,… El lucrează cu suflete! Tocmai de aceea nu-şi poate permite rezultate care sa nu corespunda unor standarde inalte de calitate, şi in niciun caz timp pierdut. Căci Profesia de “formator de studenti” este o profesie destul de profundă, care necesita calităţi speciale, din partea celui care o exercita. A reusit sa capteze atentia studentilor prezentand cursurile intr-un mod aparte si cu totul altfel. Fiecare curs prindea nuante de basm, caci asa erau descrise modurile de formare a diverselor fenomene “Minunea aceasta numita PAMANT pe care avem fericirea sa traim, este foarte variata! La inceput cand Dumnezeu a suflat peste sfera uriasa de magma incinsa sa o raceasca, s-au format rocile magmatice – eruptive, care inca mai au in interior magma topita si care se “mai revolta” uneori avand ca rezultat eruperea vulcanilor. Apoi Dumnezeu a chemat vantul si norii si sub presiuni si umezeala s-au nascut rocile metamorfice.” a precizat Elvira Dumitrescu.
“Perioada in care am cercetat si lucrat in subteran a fost o consolidare a personalitatii mele si un mod de a vedea viata altfel!”
A avut activitati de cercetare in toate tipurile de mine din Romania, mine pentru exploatarea carbunelui, a minereurilor de aur si metalifere, saline si cariere. Asa cum spunea Giuseppe Tomasi di Lampedusa –Marile bucurii sunt mute. Cele mai multe bucuriil traite cu studentii in subteran, in timpul lucrarilor practice, erau mute. In fata frumusetii si perfectiunii naturii ramanem de cele mai multe ori fara cuvinte “Orice intrare in mina era interesanta si incitanta, cu tot ce iti punea in cale. Au fost multe situatiile inedite. Lectiile invatate lucrand cu natura au fost ca o completare a educatiei mele! Pentru mine perioada in care am cercetat si lucrat in subteran a fost o consolidare a personalitatii mele si un mod de a vedea viata altfel !” a adaugat Elvira Dumitrescu
In prezent activitatea din minele din tara noastra este destul de redusa, acestea fiind inchise in proportie de 95%.
„Nu treptele succesului sunt importante, ci treptele împlinirii sufleteşti.” — Dan Puric
Autor: Aurel Serban (atelieruldestiri.ro)
Foarte frumos! Felicitari
Elvira, o cunosc personal, de mulți ani! Un profesionist, un om! Nu am cunoscut niciodata un O M mai pozitiv, o iubesc!
Sincere felicitări pentru superba activitate permanentă la cele mai ridicate cote de calitate și Umanitate!
A creat în permanență cu o bucurie de excepție…
Supercolectivul realizat permanent la nivelul de Mare Familie!
Sănătate maximă și Succese nenumărate în continuare!