În cadrul podcastului Narada Leadership cu sufletul,
„Nu cred că e vorba de faptul că oamenii nu vor să facă lucruri. Dar cred că ei se gândesc la faptul că oricum nu vor face diferența”, susține Maggie Kitshoff despre schimbarea în educație
- Însă realitatea este, în opinia ei și prin propriul exemplu, că fiecare om și lider de business poate aduce o diferență prin implicare, cu scopul de a reduce abandonul școlar și de a crea șanse egale copiilor la educație.
Maggie Kitshoff s-a născut și a crescut în Africa de Sud, o țară total diferită de România din punct de vedere cultural, dar care se aseamănă oarecum în privința accesului dificil la educație pentru copii. Azi este partener în cadrul Prime Kapital Development, unii dintre principalii jucători pe piața dezvoltatorilor imobiliari din România și unul dintre principalii susținători ai misiunii organizației Narada.
Invitată la podcastul Leadership cu sufletul: Conversații cu vocile importante din business, care sprijină educația pentru a da o voce educației, ea spune că, chiar dacă această comparație între România și Africa de Sud este făcută în două momente de timp diferite, provocările sunt asemănătoare. În plus, cei care o vor asculta vor afla o poveste surprinzătoare în care Maggie împărtășește propriile încercări prin care a trecut, referitoare la acest subiect. În plus, dezvăluie motivele pentru care azi sprijină educația din România și, mai mult decât atât, explică de ce este necesar ca și alte companii și oameni de business să se implice mai mult în a susține pregătirea copiilor pe acest drum. „Accesul la educație este extrem de important. Mă gândesc că, nu cu mult timp în urmă, dacă aveai o educație de bază, puteai să citești sau să scrii, aveai toate șansele să recuperezi decalajul atunci când acesta apărea din diverse motive. Dar, în zilele noastre, lucrurile se mișcă atât de repede încât aproape că rămâi cu ani lumină în urmă”, spune Maggie Kitshoff.
Maggie a povestit în timpul podcastului despre copilăria sa în Africa de Sud, despre oportunitățile pe care le-a avut în parcursul său educațional, dar și despre cultura și cutumele de acolo, mai ales în ceea ce privește femeile. „Când mi-am început cariera în Africa de Sud, nu existau femei în construcții. Poate doar arhitecți sau designeri de interior. Apoi am venit în România și capitala era plină de ingineri care sunt femei”. Cu toate acestea, 189 de școli din România au încă WC-uri în curte sau unele considerate „neconforme” conform Ministerului Educației, iar în urmă cu doar doi ani, 1 din 6 școli nu avea o sursă autorizată de alimentare cu apă, 845.000 de elevi nu aveau acces la un laborator de ştiinţe, 230.000 de elevi nu aveau grupuri sanitare în incinta şcolii și jumătate dintre școlile din România nu erau dotate cu sală de sport.
Istoria Prime Kapital Development și Narada începe în urmă cu aproape doi ani tocmai datorită acestor statistici. Astfel, compania de dezvoltare imobiliară a investit în misiunea organizației Narada, cu scopul de a sprijini comunitățile ce se formează în jurul școlilor și în jurul proiectelor pe care le construiește. În vara anului trecut, într-o școală din localitatea Hârlău, împreună cu Narada, compania a sprijinit construirea unui teren de sport, o investiție absolut necesară într-o comunitate ce se luptă cu abandonul școlar. Această investiție a adus o transformare radical în reducerea absenteismului și în dezvoltarea elevilor.
Maggie Kitshoff privește educația din România atât din prisma părintelui, cât și a antreprenorului ce are nevoie de forță de muncă calificată. Și, chiar dacă copilul său este integrat în sistemul de învățământ britanic – nici nu ar fi posibil altfel având în vedere bariera lingvistică –, ea este unul dintre oamenii ce se implică în comunități și studiază felul în care școala poate duce la bunăstarea și dezvoltarea celor ce le formează. Despre implicarea oamenilor în educație, Maggie Kitshoff consideră că mulți au tendința de a crede că gestul lor nu contează și atunci renunță să-l mai facă, însă compară educația cu mediul și schimbările climaterice și atrage atenția că fiecare pas mic pe care îl facem pentru a schimba ceva, va avea efecte uriașe în viitor. Aprecierea ei pentru România este foarte mare și consideră că, atât țara, cât și oamenii au foarte mult potențial de schimbare în bine. „Întotdeauna tindem să credem că iarba este mai verde de cealaltă parte, dar România este o țară în curs de dezvoltare, există o mulțime de aspecte pozitive și da, cred că există multe de așteptat în aici. Este o țară care continuă să mă surprindă, foarte diferită. Este o țară care este foarte departe de țara mea și în kilometri, dar și din punct de vedere cultural. Nu există aproape nicio legătură între țara mea și România, nici măcar o legătură lingvistică. Și totuși, sunt aici de șapte ani. Și dacă mă întrebați astăzi ce consider că este acasă, o să spun România”.
Partener de dialog în acest podcast a fost Raluca Jianu, CEO al Narada, care a povestit ulterior: „Nu am experiență jurnalistică și a fost o provocare foarte mare pentru mine să moderez acest podcast. Însă Maggie este genul de persoană care, deși ar putea avea propriile emoții, știe să le șteargă și pe ale tale deoarece dialogul devine atât de antrenant și interesant pe parcurs, încât uiți de camerele de filmat și că te-ar putea privi atâția oameni”.
Acesta este al treilea episod din seria podcasturilor Narada „Leadership cu sufletul: Conversații cu vocile importante din business, care sprijină educația” care are ca invitați oameni de business, membri ai societății civile și profesori implicați și dornici ca prin exemplul lor să facă diferența.
Narada a luat ființă în urmă cu mai bine de cinci ani, când Andra Munteanu (co -fondatoare a organizației) a citit un studiu despre motivele abandonului școlar în rândul copiilor. Primele pe listă erau durerile de dinți și lipsa încălțărilor potrivite. Motive absurde într-o Românie europeană, dar dureros de reale în comunitățile marginalizate și vulnerabile din țară. În aceeași perioadă, Raluca Jianu s-a alăturat ca voluntar în sprijinul misiunii, creionând pentru prima dată schița pe hârtie a ceea ce avea să devină mai târziu HartaEdu.ro. Astăzi este CEO al organizației.
Născută sub umbrela Romanian Business Leaders, Narada are viziunea de a construi o Românie în care fiecare copil are acces la o educație de calitate, care să-l pregătească pentru succesul în viață și în carieră. Cu o echipă multi-disciplinară de profesioniști care abordează problema cu soluții integrate, utilizând tehnologia și transferul de know-how, dar și experiența profesională, cu un mod de lucru tehnocrat și planificat, Narada își propune misiunea de a mobiliza comunitățile pentru a găsi soluții de transformare a sistemului educațional.