Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

Violoniștii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, vor fi pe scena Ateneului Român din București, alături de pianistul Horia Mihail, începând cu ora 19:00,  într-un recital extraordinar care face parte din turneul Vioara lui Enescu la Sate 2022 – 10 ani.

Gabriel Croitoru va cânta pe celebra vioară Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala, care i-a aparținut lui George Enescu. Compozitorul român a fost posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit și mai scump constructor de viori din lume) dar a respins această „comoară”, preferând un Guarneri del Gesù din 1731, despre care afirma: „n-are poate o putere covârşitoare, în schimb are o mlădiere extraordinară care are darul să mă încălzească. Scoate vioara mea vibraţiuni cari corespund de minune stărilor mele sufleteşti.(…) Stradivarius l-aş putea compara cu o soprană lejeră, iar Guarnerius cu o mezzosoprană dramatică” (Rampa, 26 oct.1931).

Este o bucurie și în același timp o onoare de a prezenta în premieră publicului meloman din București aceste două magnifice instrumente. Nu în ultimul rând, vreau să-mi exprim plăcerea de a cânta în compania fetei mele, Simina Croitoru, care, iată, se dovedește o importantă continuatoare a tradiției violonistice românești ce provine de la maestrul George Enescu. În 1999, atunci când maestrul Yehudi Menuhin m-a ascultat, mi-a spus că „deși nu l-am cunoscut pe Maestrul său, George Enescu, vede, în timp, urmele pe care acesta le-a lăsat moștenire generațiilor de violoniști viitoare. Vă așteptăm cu drag la acest recital, unde, împreună cu prietenul și solistul Orchestrelor li Corurilor Radio, Horia Mihail, vom încerca să vă transpunem într-o altă lume. (violonistul Gabriel Croitoru)

Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul, pe care acesta a creat-o special pentru George Enescu. Denumită modelul George Enescu sau ”vioara tenor”, a fost creată ca vioară personalizată, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a compozitorului. Violonista Simina Croitoru are forma mâinii potrivită pentru a folosi acest celebru instrument, mai mare decât o vioară obișnuită.

Este o mare onoare pentru mine să apar în turneul „Vioara lui Enescu la sate” chiar având în mână vioara Paul Kaul, care are un sunet minunat. Sunt sigură că, alături de vioara Guarneri del Gesù, vom oferi publicului un regal muzical. (violonista Simina Croitoru)

.Cele două instrumente au fost puse la dispoziție și se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

Turneul Vioara lui Enescu la Sate 2022 a trecut prin sate și orașe din județele Bistrița-Năsăud și Arad și se va încheia cu un recital extraordinar la Ateneul Român, în București, în seara de 19 noiembrie, unde celor doi violoniști li se va alătura și pianistul Horia Mihail.

Spot video Turneul national Vioara lui Enescu 2022

https://youtu.be/WEvVhZeJWIE

 

PROGRAM ATENEUL ROMÂN

 

GABRIEL CROITORU – vioara Guarneri del Gesu “Catedrala”

SIMINA CROITORU – vioara Paul Kaul

HORIA MIHAIL – pian

 

  1. Enescu : Lăutarul 

Ch. de Bériot: Duo concertant  în sol minor, op. 57 nr. 1

  1. Wieniawski: Studii-Capricii  op.18 nr. 1 si nr. 2
  2. Halvorsen: Capriciu de concert pe teme norvegiene
  3. Enescu : Balada pentru vioara si pian
  4. Șostakovici: Cinci piese pentru două  viori și pian
  5. Frolov: Divertimento, Souvenir, Ragtime
  6. de Sarasate: Navarra

 

ITINERAR:

27 octombrie, ora 17 – Căianu Mic, Căminul cultural (județul Bistrița-Năsăud)

28 octombrie, ora 18 – Prundu Bârgăului, Sala de Evenimente Wings DDC (județul Bistrița-Năsăud)

30 octombrie, ora 18 – Ineu (județul Arad)

31 octombrie, ora 18 – Sebiș (județul Arad)

1 noiembrie, ora 19 – Arad –  Palatul Culturii

7 noiembrie, ora 13 – Arcalia – Centrul cultural (județul Bistrița Năsăud)

7 noiembrie, ora 19 – Bistrița  – Palatul Culturii

19 noiembrie, ora 19 – București  – Ateneul Român – susținut alături de pianistul Horia Mihail

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.