Localnici și prieteni ai Roșiei Montane își dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piața Centrală, pentru prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor din zonă de anul acesta.
Campania desfășurată împreună cu organizatorii organizatorii Roșia Montană Marathon, face parte din proiectul „Ape Curate în Roșia Montană”, derulat de Asociația 37, în parteneriat cu Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, Asociația InfomART și Asociația SNK, în strânsă colaborare cu Școala Gimnazială Simion Balint, care își propune ca pe parcursul următoarelor 10 luni să găsească soluții la îndemână pentru problemele de mediu locale.
În cadrul întâlnirii de duminică, echipa de proiect va prezenta activitățile care vor avea loc la Roșia Montană – tabere de biodiversitate și muzică, ecologie și istorie locală, atelier de artă murală cu tematică de mediu cu artistul Dan Perjovschi, atelier de scriere creativă cu scriitoarea Iulia Iordan și o colecție de povești despre apele Roșiei, dar și activități de curățare a malurilor apelor care îi vor implica pe copii într-un mod ludic, interactiv și creativ. De asemenea, vor exista sesiuni de formare și consolidare a capacității profesorilor de a transmite informații legate de științele naturii, mediu și ecologie, prin dezvoltarea de instrumente de lucru la clasă.
Cu sprijinul experților în ecologie și managementul deșeurilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai și din Asociația Ecoteca vom promova în rândul comunității exemple de bune practici în domeniul protejării mediului și vom organiza împreună acțiuni de colectare a deșeurilor abandonate pe malurile tăurilor Anghel, Brazi și Țarina, precum și pe cursurile Foieșului și Roșiei. Vor fi amenajate, de asemenea, cinci insule de colectare pe patru fracții, amplasate în puncte cheie din sat, iar pentru identificarea și raportarea problemelor de mediu, precum poluarea apelor sau depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere și industriale vom folosi aplicația Ecovoce, dezvoltată de specialiștii UBB pe baza unei cercetări participative în comunitățile de pe Valea Arieșului.
Toate aceste acțiuni sunt un prim pas pentru crearea unei alianțe comunitare între instituții, organizații, lideri informali, localnici pentru un management mai bun al deșeurilor rezultate în urma activităților din zonă.
Natura ne inspiră, Roșia Montană ne aduce împreună!
******************************
Proiectul „Ape curate în Roșia Montană” face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde si Asociația pentru Relații Comunitare.
Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților
publice din localitățile vizate.
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial.
Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm.
În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.
#roșiamontană #apecurate #fărăplastic #REsetPlastic