Creșterea alarmantă a numărului de persoane afectate de miopie din întreaga lume devine o preocupare majoră în domeniul sănătății. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, până în anul 2050, aproximativ 50% din populația lumii va fi afectată de miopie.

România urmează tendințele mondiale, astfel că și în țara noastră numărul persoanelor care suferă de miopie este pe un trend ascendent, iar afecțiunea se declanșează de la vârste tot mai fragede. Datele Infosan, singurul spital privat de oftalmopediatrie din România, arată că anul trecut numărul cazurilor de miopie a fost cu 4% mai mare față de 2022. Totodată, 68% din cazurile identificate de către specialiștii Infosan au fost în rândul copiilor cu vârste de până la 16 ani.

„Numărul tot mai mare al cazurilor de miopie devine o problemă majoră de sănătate publică, cu efecte sociale și economice semnificative. Din păcate, nu există o strategie la nivel național de prevenție și tratament, iar în general cei cu probleme de vedere ajung la consultații când miopia este într-o stare avansată. Este esențial să se acorde o atenție sporită prevenției și gestionării acestei boli și să se implementeze măsuri eficiente pentru a inversa tendința de creștere a numărului de cazuri”, a declarat Dr. Andreea Ciubotaru, Director medical al Spitalului Infosan și Vicepreședinte al Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie.

Deficiențele de vedere reprezintă o povară financiară globală enormă, cu o pierdere anuală estimată a productivității de aproximativ 411 miliarde de dolari, potrivit datelor din 2022 ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Cifra depășește cu mult decalajul de cost pentru tratarea problemelor de vedere estimat la aproximativ 25 de miliarde de dolari, conform OMS.

Miopia afectează în mod semnificativ calitatea vieții, dar și performanța academică și productivitatea în muncă. Utilizarea și expunerea îndelungate la dispozitivele electronice, în special a telefoanelor mobile, tabletelor și televizorului contribuie la dezvoltarea miopiei. În plus, un alt factor care favorizează apariția acestei boli este lipsa petrecerii timpului afară, la lumină naturală.

„Este esențial să identificăm la timp afecțiunile de vedere și recomandăm cu tărie vizita la un control oftalmologic complet cel puțin o dată pe an. Mai ales în cazul copiilor, unde este extrem de important să prevenim și să tratăm la timp problemele de vedere. Este important ca părinții să fie conștienți de riscurile asociate cu utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice de către copii și să încurajeze activitățile în aer liber și un echilibru sănătos între timpul petrecut în fața ecranelor și timpul petrecut în natură”, a mai adăugat Dr. Andreea Ciubotaru.

Infosan oferă servicii de diagnostic, tratament și îngrijire pentru o gamă largă de afecțiuni oftalmologice la copii, dar și la adulți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.