In 2020, Kaspersky a detectat in medie 360.000 de fisiere malware pe zi – o crestere de 5,2% in comparatie cu anul precedent. Acest lucru a fost influentat in cea mai mare parte de o crestere mare a numarului de troieni (fisiere rau intentionate capabile de o serie de actiuni, inclusiv stergerea datelor si spionaj) si backdoors (un tip specific de troian care ofera atacatorilor control de la distanta asupra dispozitivului infectat): cresteri de 40,5% si respectiv 23%. Acestea au fost tendintele evidentiate de Kaspersky Security Bulletin: Statistics of the Year Report.

Sistemele de detectare ale Kaspersky au descoperit in medie 360.000 de fisiere malware noi in fiecare zi, in ultimele 12 luni – cu 18.000 mai mult fata de anul precedent (o crestere de 5,2%) si in crestere fata de 346.000 in 2018. 60,2% din aceste fisiere daunatoare erau troieni nespecifici. In general, procentul de troieni detectati a crescut cu 40,5% in comparatie cu anul precedent.

A existat, de asemenea, o crestere semnificativa a numarului de backdoors detectate, precum si a numarului fisierelor de tip worms (programe rau intentionate care se replica automat in sistem), scrise in limbajul VisualBasicScript si apartinand de obicei familiei malware Dinihou.

In declin este adware (programe care bombardeaza cu reclame), care a inregistrat o scadere de 35% in comparatie cu 2019.

Majoritatea fisierelor malware detectate (89,80%) au fost descoperite prin fisiere Windows PE – un format de fisier specific sistemelor de operare Windows. In acelasi timp, numarul noilor programe malware legate de sistemele de operare Android a scazut cu 13,7%. Avand in vedere ca multi oameni lucrau si studiau de acasa, cel mai probabil pe computere si laptop-uri, atacatorii par sa-si fi concentrat atentia asupra acestor dispozitive. A existat, de asemenea, o crestere de 27% a numarului de scripturi diferite – trimise prin campanii de e-mail rau intentionate sau intalnite pe site-uri web infectate, ceea ce ar putea, din nou, sa reflecte faptul ca oamenii au petrecut mai mult timp pe internet, iar atacatorii au incercat sa valorifice acest fapt.

„In ultimul an, sistemele noastre de detectare au descoperit mult mai multe amenintari decat in ​​2019. In urma pandemiei, utilizatorii din intreaga lume au fost nevoiti sa petreaca mai mult timp pe dispozitivele lor si online. Este greu de determinat daca atacatorii au fost sau nu mai activi sau solutiile noastre au detectat fisiere malware pur si simplu din cauza unei activitati mai mari. Ar putea fi o combinatie a ambelor. Oricum ar fi, am inregistrat o crestere vizibila a numarului de noi fisiere rau intentionate anul acesta, iar acest lucru va continua, cel mai probabil, pana in 2021, deoarece angajatii continua sa lucreze de acasa si tarile pun in aplicare restrictii diferite. Cu toate acestea, daca utilizatorii iau masuri de securitate de baza, isi pot reduce semnificativ riscul de expunere la astfel de situatii”, spune Denis Staforkin, expert in securitate la Kaspersky.

Cititi mai multe despre statisticile anuale privind amenintarile pe Securelist.com.

Pentru a ramane protejat, Kaspersky recomanda urmatoarele:

  • Acordati o atentie deosebita si nu deschideti fisierele sau atasamentele suspecte primite din surse necunoscute. Verificati de doua ori formatul URL si ortografia inainte de a descarca ceva. Site-urile web false pot arata la fel ca si cele reale, dar vor exista anomalii care va vor ajuta sa faceti diferenta.
  • Nu descarcati si nu instalati aplicatii din surse necunoscute, care nu sunt de incredere.
  • Nu faceti clic pe linkurile primite din surse necunoscute si din reclame online suspecte.
  • Creati parole puternice si unice, inclusiv combinatii de minuscule si majuscule, cifre si semne de punctuatie si activati autentificarea cu doi factori.
  • Instalati intotdeauna actualizarile cele recente. Unele dintre ele pot contine remedieri ale problemelor de securitate critice.
  • Ignorati mesajele care solicita dezactivarea sistemelor de securitate pentru software-ul de birou sau software antivirus.
  • Utilizati o solutie de securitate eficienta, adecvata tipului de sistem si dispozitivelor dumneavoastra, cum ar fi Kaspersky Internet Security sau Kaspersky Security Cloud. Va va spune ce site-uri nu ar trebui sa fie deschise si va va proteja de malware.

Raportul face parte din Kaspersky Security Bulletin 2020. Pentru a afla mai multe despre previziunile pentru 2021, cititi rapoartele noastre, care sunt disponibile aici.

Rapoartele Story of the Year: Remote Work si Advanced Threat Predictions for 2021 sunt, de asemenea, disponibile pe Securelist.com.

Despre Kaspersky

Kaspersky este o companie globala de securitate cibernetica fondata in 1997. Informatiile vaste despre amenintarile cibernetice si experienta in securitate IT detinute de Kaspersky se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii inovatoare pentru a proteja companiile, infrastructura critica, autoritatile guvernamentale si utilizatorii individuali din toata lumea. Portofoliul vast al companiei include protectie endpoint de top si mai multe solutii specializate de securitate si servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky, precum si 250.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.