Instituțiile UE își joacă rolul în apărarea alegerilor europene din 6-9 iunie împotriva dezinformării și a manipulării informațiilor care vizează democrația europeană.

Alegerile europene sunt unul dintre pilonii democrației europene. Instituții, autorități, actori ai societății civile și verificatori ai veridicității informațiilor precum Observatorul european al mass-mediei digitaleRețeaua europeană de standarde de verificare a veridicității informațiilor și EUvsDisinfo au detectat și expus în ultimele luni numeroase tentative de a deruta alegătorii cu informații manipulate.

Amenințările sunt reale, dar la fel sunt și intervențiile colective ale UE. Pe baza unui mandat clar din partea liderilor politici, instituțiile europene luptă de ani de zile împotriva manipulării informațiilor și a ingerințelor străine, inclusiv a dezinformării. Iată cum combatem dezinformarea în general:

  • Dezvoltăm politici menite să ne consolideze democrațiile, să îngreuneze deturnarea platformelor online de către dezinformatori și să protejeze jurnaliștii și pluralismul mass-media;
  • Comunicăm cu privire la dezinformare și la măsurile de pregătire și răspuns pe care le luăm;
  • Construim reziliența societală în fața fenomenului dezinformării, cu ajutorul educației în domeniul mass-mediei și al verificării veridicității informațiilor;
  • Cooperăm cu alte instituții, autorități naționale și părți terțe;

În cursul acestui mandat, colegiuitorii au adoptat și o serie de acte legislative importante, cum ar fi Regulamentul privind serviciile digitaleRegulamentul privind inteligența artificială și Regulamentul privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică. În cursul mandatului anterior, și Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din Uniunea Europeană, inclusiv dezinformarea și succesoarea acesteia au adus în discuție problema ingerințelor externe, inclusiv a dezinformării, și au recomandat ca întreaga societate să facă efortul de a o combate, inclusiv prin măsuri nelegislative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.