Se împlinesc 45 de ani de la cutremurul din 1977, iar datele arată că 1 din 4 bucureșteni va fi afectat dacă istoria s-ar repeta. Alex Dima prezintă duminică, la România, te iubesc!, de la ora 18:00, Indiferența cutremurătoare, un reportaj despre riscurile la care locuitorii țării sunt supuși în cazul unui seism de o asemenea magnitudine.

 

Oricând pământul se poate cutremura. S-a întâmplat de-a lungul anilor în multe țări și sute de mii de oameni au murit. Astfel de imagini reprezintă un adevărat coșmar, însă în România, 75% dintre locuitori trăiesc în zone cu risc seismic ridicat.

 

Specialiștii susțin însă că pentru a reface toate clădirile de acest fel din România avem nevoie de 14 miliarde de euro. O sumă enormă, care nu pare să fie disponibilă vreodată. Există însă politicieni, funcționari și angajați care nu reușesc să facă lucrurile să funcționeze, ba chiar încurcă. Educația și pregătirea pentru situații de urgență, nu doar pentru cutremure, ne lipsesc cu desăvârșire. O strategie națională pentru reducerea riscului seismic este acum în dezbatere publica, iar parlamentarii ar trebui să schimbe legislația depășită.

 

În aceste condiții, singura opțiune este ca locuitorii țării să se pregătească, să se informeze temeinic, să poată știi astfel cum să reacționeze, pentru a nu fi surprinși de viteza unui cutremur care poate lovi oricând.

 

Indiferența cutremurătoare, o anchetă semnată de Alex Dima – pe larg, duminică, la ora 18:00, la România, te iubesc! Emisiunea poate fi vizionată, în avans, pe VOYO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.