Stim cu totii cum e cand astepti o vacanta de o saptamana sau un city break intr-un oras in care nu ai mai fost pana atunci. Dar degeaba destinatia e de vis, daca pe traseu ai de a face cu o companie aeriana dezorganizata, lipsita de interes apropo de propriii clienti si care – ca atatea alte companii, in aceasta perioada post-pandemica – desi nu au suficient personal, nu reduc numarul de zboruri, preferand sa incurce mii de oameni, cum ne-au facut noua, pentru un pol de parale…

Pe 26 iulie, eu am plecat din Romania catre Malta, cu un zbor Wizz Air, caruia i s-a schimbat ora de plecare. Automat si zborul de intoarcere in tara (W63260), programat initial sambata (30 iulie, la ora 15:40), a fost mutat la 21:40. Si de aici a inceput nebunia.

Zborul W63260 a fost initital amanat pana la ora locala 00:40 (01:40, ora Romaniei). Pe aeroport, tuturor pasagerilor ni s-a oferit un voucher in valoare de 4 €/persoana. La ora 23:00, am fost chemati la poarta 14, pentru imbarcare. Uimiti de anuntul de pe panoul din aeroport, ne-am indreptat catre poarta 14, am prezentat pasapoartele si nu au apucat sa treaca decat 6 persoane de control, ca a aparut un angajat care ne-a anuntat ca a avut loc o eroare, ca zborul a fost anulat si ca vom primi informatii in alta zona din aeroport.

Mobilizare inexistenta a angajatilor

Acolo ni s-au prezentat variante de cazare si transport pentru noaptea de sambata, zborul urmand sa fie reprogramat duminica (31 iulie, la ora locala 21:40.) Toate bune si frumoase… O parte dintre cei 180 si ceva de pasageri au plecat din aeroport, dupa 3 ore de asteptare si si-au cautat singuri cazare, iar o parte inca asteptau sa li se zica unde urmeaza sa se cazeze. Toti angajatii pareau complet depasiti de situatia aparuta, de parca nu ar exista un protocol pentru asa ceva, pe care orice angajat sa stie ca trebuie sa il urmeze… Nimeni nu stia nimic si a durat foarte multe ore acesta mobilizare aproape inexistenta din partea personalului. Nu stiu cati din pasageri au fost cazati de Wizz Air si cati nu.

La ora 03:00, am ajuns la Hotelul 1926, unde am fost repartizati 8 dintre pasageri – printre care Ababei Florin, Anca si Alex Gheorghiu, Alex Lungu si Andreea Lazar, colegii de suferinta alaturi de care am petrecut lungile ore de dupa anularea zborului. Am fost cazati pe la 03:20 (04:20, ora Romaniei). Personalul de la hotel fusese anuntat de Wizz Air ca ajungem, dar ni s-a spus ca – deoarece zborul urma sa aiba loc a doua zi, la 21:40, putem ramane in camera  pana la ora 16:00. O singura camera trebuia eliberata la ora 12:00.

 

Buni de plata la hotelul gasit de Wizz Air

Duminica am coborat pe la ora 11:20, pentru ca – de fapt – camera trebuia eliberata la ora 12:00 si am vazut ca ceilalti pasageri purtau discutii intense cu managerul hotelului, care ne cerea sa achitam noi cazarea, altfel vor chema politia. Am ramas socat: dupa discutiile avute cu o noapte in urma cu personalul de la aeroport si cu cei de la hotel, dupa ce ni s-a spus ca Wizz Air ne trimite la aceasta cazare si suporta ei costurile… Apoi am primit un mesaj prin care am fost anuntati ca s-a incercat gasirea cazarii pentru toti pasagerii si ca cei care si-au luat cazare din banii lor vor primi inapoi suma platita. Noi 8 ne aflam printre cei trimisi de catre personalul de la aeroport la acest hotel de 4 stele, cu un cost de 250 €/noapte!

Pentru a rezolva aceasta noua problema, am inceput sa dam telefoane la Wizz Air si chiar catre consulatul Romaniei si am fost fortati sa asteptam in holul hotelului, interzicandu-ni-se plecarea, pana nu achitam nota de plata! La ora 15:14 (16:14, ora Romaniei), eram tot la hotel, explicand-le din nou angajatilor ce si cum si asteptand ca Wizz Air sa isi asume rezolvarea problemei in care am fost implicati din vina companiei aeriene. Ni s-a spus pentru a nu stiu cata oara ca hotelul nu poate sa ia legatura cu cei care ne-au trimis acolo, cu transportul oferit de aeroport.

La ora 15:28 (16:28, ora Romaniei), intr-un final, cele doua parti s-au inteles intre ele si Wizz Air a promis ca trimite un voucher care sa achite costul cazarii. La ora 16:00 (17:00, ora Romaniei), compania aeriana ne-a platit factura, dupa ce am asteptat in holul hotelului de la ora 11:30! Timp in care nu am primit nici apa, nici mancare din partea nimanui – am mancat cand am ajuns in aeroport, pe banii nostri. Am asteptat sa facem check-in-ul si, din nou, am aflat ca zborul are o intarziere: in loc de 21:40, urma sa plecam la aflam 22:39 (23:39, ora Romaniei). Si, din nou, s-au mai adaugat cateva ore la timpul de asteptare pana la plecarea spre Bucuresti.

La 01:30 am ajuns in sfarsit in Romania, iar acesta experienta neplacuta (din cauza resetarii programului si reorganizarea prioritatilor), dar placuta (pentru ca am avut ocazia sa intalnesc niste oameni foarte misto, alaturi de care am incercat sa trecem peste momentele penibile create de cei care au gestionat acesta problema si peste orele de oboseala petrecute in holul hotelului si in aeroport).

Lipsa totala de organizare si de respect

Poate multi dintre voi o sa spuneti ca anumite lucruri povestite mai sus par exagerate sau ca asa se intampla cand se anuleaza un zbor. Dar, oameni buni, nu asa se rezolva o problema de genul acesta! In momentul cand se anuleaza un zbor, totul trebuie sa decurga conform unui protocol bine stabilit, iar mie, personal, mi-a lipsit acest aspect. Totul a fost lipsit de profesionalism, inclusiv dialogul dintre reprezentantii aeroportului, cei de la Wizz Air si cele 4 hoteluri unde am fost cazati noi, pasagerii (unde ne-au fost cerute carduri ca garantie, desi fusesera anuntate de anularea zborului si a cazarii unui numar de persoane, in limita camerelor disponibile).

Nu e normal sa ti se spuna ca se cheama politia daca nu platesti, desi in momentul cazarii ei stiau toate detaliile si faptul ca Wizz Air va suporta toata cheltuiala. Cum este si logic, pentru ca nimeni nu voia asta, sa mai petreaca inca o noapte si o zi in Malta. Nu va ganditi ca in afara acelui voucher de 4 € si a cazarii cu peripetii (plina de momente in care erai tratat ca ultimul om) compania aeriana  ne-a mai rambursat vreun ban – nu am mai primit NIMIC in schimbul acestei anulari. Daca asa stau lucrurile in gestionarea unui zbor anulat, este trist. Cu orice ai zbura, ca este un low cost sau nu, platesti un bilet respectivei companii. Respectul fata de pasageri a lipsit cu desavarsire si este clar ca existe lagune de comunicare uriase in interiorul companiei Wizz Air! Concluzia e una singura: ASA NU!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.