Comisia găzduiește la Bruxelles primul grup de dezbatere al cetățenilor europeni care le permite acestora să își exprime opiniile cu privire la modalitățile de intensificare a acțiunilor vizând reducerea risipei alimentare în UE.

Este primul grup din noua generație de grupuri de dezbatere ale cetățenilor lansată în urma Conferinței privind viitorul Europei, care include practici participative și deliberative în procesul Comisiei Europene de elaborare a politicilor în anumite domenii strategice esențiale.

Reducerea deșeurilor, în special a celor alimentare, face obiectul unei propuneri legislative incluse în Programul de lucru al Comisiei pe 2023, în concordanță cu propunerile Conferinței privind viitorul Europei și ale Strategiei „De la fermă la consumator”.

Scopul grupului este de a le permite cetățenilor să delibereze în mod colectiv cu privire la acest subiect. Cetățenii vor formula recomandări care vor contribui la activitatea Comisiei referitoare la risipa alimentară, inclusiv la propunerea legislativă menționată anterior, și la efortul mai amplu de atingere a țintelor UE de reducere a risipei alimentareCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent.

Grupul este constituit din cetățeni selectați aleatoriu, reprezentativi pentru diversitatea UE din punct de vedere geografic (a originii naționale și din mediul urban/rural) și din punctul de vedere al genului, vârstei, mediului socioeconomic și nivelului de studii. O treime dintre participanți sunt tineri cu vârsta sub 26 de ani.

Etapele următoare

Grupul se va întruni între decembrie 2022 și februarie 2023. Prima sesiune va avea loc în perioada 16-18 decembrie la Bruxelles și va fi deschisă de vicepreședinta pentru democrație și demografie Dubravka Šuica și de Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară. A doua întrunire a grupului va avea loc online între 20 și 22 ianuarie. Sesiunea finală se va desfășura la Bruxelles în perioada 10-12 februarie, cu prezentarea raportului de către grup Comisiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.