Luni, 13 martie, de la ora 20:00, la Catedrala Sf. Iosif va avea loc un concert al corului de cameră Preludiu – Voicu Enăchescu, dirijat de Andrei Stănculescu.

Onorându-și statutul de formație camerală de elită, Preludiu va iniția o călătorie în lumea Renașterii, reușind performanța reconstituirii unui stil și a unui anumit tip de atmosferă specifice epocii, care descrie sentimente și emoții pe care le regăsim neschimbate și în universul emoțional al omului contemporan.

Publicul va avea șansa rară nu doar de a veni în contact cu pagini de o desăvârșită calitate componistică din creația lui Josquin des Prés, ci și cu un mod special de a spune o poveste, după cum dirijorul Andrei Stănculescu declara: “Concertul Milles regretz este un concept unic în România, gândit ca un concert lecție ce introduce publicul iubitor de muzică corală în lumea historically informed performance și îndeobște, în universul muzicii Renașterii. Concertul îl evocă pe cel mai mare compozitor franco-flamand al Europei renascentiste, Josquin des Prés, iar firul conducător al concertului este Regretul. Regretul pe care îl simte discipolul în momentul morții maestrului, regretul pe care îl ai când iubești și nu îți sunt împărtășite sentimente, regretul păcatului originar și dorul de grădina Edenului, regretul războiului etc.”

Invitați de onoare ai acestui proiect vor fi Diego Fratelli profesor la Conservatorio della Svizzera italiana, unul dintre foarte puținii specialiști în muzica marelui Josquin și Mara Chirițescu fondatoarea editurii Pavesiana.

            Concertul va surprinde prin aranjamente vocal instrumentale inedite, pe care soliștii invitați Victoria Ghirvu (soprană), Cristina Fieraru (soprană), Alina Bosovici (soprană), Daniel Ghirvu (tenor), Marius Nine (tenor), Andrei Stănculescu (bariton), alături de instrumentiștii Mihail Grigore (violoncel), Alexandru Stoica (oud), Costin Dumitrașcu (lăută), Mihai Vaida (piccolo/flaut), Alexandru Stroe (percuție), le vor citi după sistemul de notații muzicale din timpul Renașterii, cu treceri timbrale de la oud-ul oriental la lăuta occidentală, reconstituind eclectismul epocii.

 

 

Organizator :  Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

Parteneri : Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Editura Pavesiana.

Parteneri media: Angelus TV, Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Agenţia de carte.

 

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

 

BIOGRAFII

 

CORUL DE CAMERĂ PRELUDIU – VOICU ENĂCHESCU

 

Primul concert al formației a avut loc la 1 noiembrie 1972, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Bucureşti. Până acum doi ani, Corul de Cameră Preludiu a fost condus de creatorul său, maestrul Voicu Enăchescu, iar în toată această perioadă, ansamblul și-a adus contribuţia la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România şi din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă, prin prospeţimea, şi, în acelaşi timp, prin maturitate, activitatea sa fiind încununată cu multe premii.

În cei 50 de ani de activitate „Preludiu” a realizat peste 350 de înregistrări radio şi TV, un disc „Electrecord” şi trei C.D. – uri (Colinde şi cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeștrii ai artei corale româneşti).

De la apariţia sa, formaţia a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră „Preludiu” şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (1995), „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.

Începând cu septembrie 2021, la conducerea Corului de Cameră Preludiu a venit Andrei Stănculescu – membru al ansamblului încă din 2016, atunci când maestrul Voicu Enăchescu, impresionat de activitatea dirijorală a tânărului muzician, l-a adus în familia Preludiu pentru a pregăti ansamblul în vederea colaborării cu Orchestra Română de Tineret și cu dirijorul Cristian Măcelaru.

Din februarie 2023, poartă numele Corul de cameră PRELUDIU – Voicu Enăchescu.

 

 

Andrei Stănculescu

 

Născut la 8 decembrie 1995, în Râmnicu Vâlcea, Andrei Stănculescu are o bogată experiență dirijorală, realizând o serie de performanțe muzicale, dintre care se remarcă activitatea sa în calitate de dirijor al Corului de cameră Preludiu, dirijor invitat al orchestrelor naționale de tineret: Orchestra Națională de Tineret și Orchestra Junior, dirijor și fondator al Corului Rubato alături de care a efectuat turnee atât în țară, cât și în străinătate (Elveția, 2018).

În anul 2018 devine consultant artistic și dirijor coordonator în România al proiectului Playing for Philharmonie, desfășurat de BRD – Groupe Société Générale, iar alături de Corul BRD susține o serie de concerte pe scena Filarmonicii din Paris, Filarmonicii George Enescu, Filarmonicii din Pitești, Filarmonicii Ion Dumitrescu. De asemenea, a urmat recent stagii de perfecționare organizate în Franța de Fundația Royaumont și beneficiază de o bursă din partea Conservatorio della Svizzera italiana, unde studiază muzica Renașterii.

Acesta a colaborat și a studiat de-a lungul timpului cu personalități precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Tiberiu Soare, Voicu Enăchescu, Gabriel Popescu, Leo Warynski sau Francois Xavier-Roth. Din anul 2018, este dirijorul Corului Catedralei Sf. Iosif. Acesta a avut onoarea de a dirija slujba papală, cu ocazia vizitei Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, primind decorația Crucea Arhiepiscopală.

Pe 8 Decembrie 2021, își face debutul pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra Română de Tineret și Corul de cameră Preludiu, devenind astfel unul dintre cei mai tineri dirijori care au pășit pe această scenă.

Cu studii muzicale realizate în România și Elveția și cu diverse participări la cursuri de măiestrie în România, Franța, Italia și Elveția, Andrei Stănculescu este muzicianul care, mereu preocupat de adevăratele intenții ale compozitorilor și de adevărul muzical, distinge, descurcă și redă colegilor din Preludiu problemele dificile ale unei partituri, mergând până la cele mai mici amănunte și cele mai fine trăsături imaginate de creatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.