Comisia Europeană a plătit următoarele sume cu titlu de prefinanțare legate de fondurile REPowerEU în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR): 145,1 milioane EUR Belgiei și 585,1 milioane EUR Croației, sub formă de granturi și împrumuturi; 20,9 milioane EUR Ciprului, 25,4 milioane EUR Finlandei, 158,7 milioane EUR Greciei, 551,2 milioane EUR Italiei, 26,9 milioane EUR Letoniei, 288 de milioane EUR României, sub formă de granturi și 340 de milioane EUR Spaniei, sub formă de împrumuturi.

Aceste prefinanțări vor contribui la accelerarea punerii în aplicare a principalelor măsuri de investiții și de reformă prezentate în fiecare capitol privind REPowerEU. Se va accelera astfel realizarea obiectivelor planului REPowerEU de economisire a energiei, de producere de energie curată și de diversificare a aprovizionării cu energie, cu scopul de a face Europa independentă de combustibilii fosili rusești în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Plățile efectuate astăzi urmează aprobării de către Consiliu a planurilor revizuite ale acestor țări, care includ un capitol privind REPowerEU, și semnării acordurilor financiare.

Prefinanțarea, plătită în una sau două etape, reprezintă până la 20 % din fondurile suplimentare solicitate pentru finanțarea capitolului privind REPowerEU al fiecărei țări. În cazul în care prefinanțarea este plătită în două etape, a doua parte trebuie plătită în termen de 12 luni de la plata primei părți.

Mai multe informații cu privire la măsurile incluse în capitolele privind REPowerEU sunt disponibile aici pentru Belgia, pentru Croația aici, pentru Cipru aici, pentru Finlanda aici, pentru Grecia aici, pentru Italia aici, pentru Letonia aici, pentru România aici și pentru Spania aici. Consiliul a aprobat toate cele 23 de capitole privind REPowerEU care au fost prezentate până în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.