Fabuloasa poveste de viaţă a unui medic care a avut revelaţia Divinităţii – într-un reportaj în premieră semnat de Răzvan Butaru, pe 17 aprilie, de la ora 18.00, la TVR 1.

În duminica Floriilor, într-o ediție specială a emisiunii „Dosar România”, aflăm povestea unui chirurg cardiovascular, un om care, timp de 40 de ani, a ținut în mână mii de inimi, a ascultat zeci de mii de inimi, a avut zeci de mii de pacienți și care a înțeles că nimic din tot ceea ce a făcut nu se putea realiza fără ajutorul și îndrumarea lui Dumnezeu. Despre întâlnirea unui doctor cu Divinitatea, în reportajul realizat de jurnalistul TVR Răzvan Butaru – pe 17 aprilie, de la ora 18.00, la TVR 1.


„Doctorul Dan Cioată a intrat în echipa profesorului Radu Deac, cel care a întemeiat o adevărată școală de chirurgie cardiovasculară la Târgu-Mureș, încă din 1985. Alături de Șerban Brădișteanu sau profesorul Horațiu Suciu, a operat în Clinica de la Târgu-Mureș până în 2001, când s-a transferat la Institutul Inimii din Timișoara, unde și-a continuat cariera de chirurg cardiovascular timp de 20 de ani. În decembrie 2021, de ziua lui, a hotărât să lase locul altora, a hotărât să iasă dintr-un sistem sanitar care continuă să aibă mari hibe și să își continue cariera de medic ca specialist în cardiologie, oferind consultații la clinica sa privată. Experiențele din sala de operație l-au făcut să îl descopere pe Dumnezeu și să urmeze facultatea de Teologie la 49 de ani”, ni-l prezintă, pe scurt, Răzvan Butaru.


Povestea chirurgului cardiovascular Dan Cioată este fabuloasă și sare de la evenimentele din decembrie 1989, la refuzul de a efectua transplant de inimă atât timp cât, din punct de vedere științific, moartea cerebrală nici până acum nu poate fi definită 100%: „Eu nu știu dacă cel considerat într-o moarte cerebrală, aflat într-o stare comatoasă, este definitiv plecat dintre cei vii, atât timp cât sunt cazuri de revenire din comă și după ani de zile. Și atunci, cum o să mă înfățișez eu în fața lui Dumnezeu, când voi da socoteală pentru faptele mele, cu o asemenea responsabilitate, de a hotărî eu drept de viață și moarte? Poate că transplantul de inimă pare o operație spectaculoasă, dar am făcut operații cu mult mai grele, mai complicate decât un transplant. Nu am o problemă cu asta”, declară doctorul Cioată, subliniind că nu trebuie să se înțeleagă că ar fi împotriva transplantului de inimă, ci că el a hotărât să nu facă astfel de intervenții.


Întrebat fiind ce părere are despre medicii care pretind bani pentru actul medical, Dan Cioată răspunde cu umor, dar ferm: „Faptele astea sunt dintr-o altfel de activitate, de pe un alt șantier! Serios, nu pot fi de acord și nu am fost de acord cu astfel de practici, nu știu ce înseamnă așa ceva!”.


Un chirurg cardiovascular este un om de știință, fără doar și poate. Întors de mult timp spre credință, chirurgul Dan Cioată ne spune în câteva versuri ce e știința și ce este revelația unui medic în fața Divinității:
„De-aș ști ce știu
Și n-am știut
Din toată știința învățată
Nimic aș fi cât de curând…
A Lui e știința – adevărată,
Știința viitoare
De-aș învăța-o într-o zi
Cuprinsă toată în Cuvânt
Nimic aș fi…
Nimic Adevărat.”


În duminica Floriilor, Răzvan Butaru ne spune povestea unui chirurg cardiovascular și a miilor de operații, a zecilor de mii de pacienți. O poveste despre viață, inimă și Dumnezeu. Pe 17 aprilie, la TVR 1, de la ora 18.00, vedem în premieră filmul „Chirurgul și Dumnezeu”, într-o ediţie specială „Dosar România”.


În fiecare duminică, de la ora 18.00, TVR 1 scoate la lumină câte o filă din „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.

 


Producător: Răzvan Butaru ​

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.