Florin Cîţu: Bună ziua. Am avut astăzi, în ședința de guvern, două ordonanțe în primă lectură, dar despre care sunt sigur că vom avea dezbateri în perioada viitoare. De aceea am adus și i-am adus și pe cei doi miniștri, ai Muncii și Energiei și Economiei, să vină cu detalii. În primul rând, am discutat despre un proiect de ordonanță de urgență care stabilește că angajații din instituții publice din zona asistenței sociale vor trebui să facă dovada vaccinării sau, în caz contrar, să prezinte un test negativ sau dovada faptului că au trecut prin boală. Acesta este un proiect de ordonanță în primă lectură. Avem aici mai multe detalii pe care ministrul le va prezenta.

Şi al doilea subiect, a doua ordonanță în primă lectură – este vorba despre compensarea prețurilor la energie și gaz și am avut o discuție foarte bună, în şedinţa de guvern de astăzi, am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor să vină cu o formă finală. Aș vrea să fie completată forma și schema cu soluții pentru compensarea clienților non-casnici, până acum am vorbit de clienții casnici, aș vrea să vorbim și de clienți non-casnici, în special IMM-uri, şi aici de aceea este nevoie de cele trei ministere. Ministerul Muncii trebuie implicat pentru că e vorba de compensare a consumatorului casnic și ne gândim cum să facem acest lucru cât mai simplu.

Şi tot în ședința de guvern de astăzi am avut discuții despre plafonarea prețului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în guvern. Domnul ministru, împreună cu Consiliul Concurenţei, va discuta şi cu Comisia Europeană, sunt mai multe variante la care ne gândim, dar am vrut să avem și această variantă. Deci căutăm cele mai bune soluții pentru această perioadă în care prețurile au crescut, prețurile la energie și gaz au crescut pentru consumatorii casnici și cei non-casnici, în special până în 31 martie. În același timp este important, bineînțeles, am discutat despre un proiect pe termen mediu, pe care l-am mai discutat cu domnul ministru, să vedem cum creștem capacitatea de producție, conectivitatea, pentru că acestea sunt de fapt soluțiile pentru a avea prețuri mai mici pe termen mediu și lung. Acum încercăm sau acum venim cu soluții pentru această iarnă. Acestea sunt cele două ordonanţe de urgență pe care voiam să le prezint și pe care le-am dezbătut mult timp în ședința de guvern. Cei doi miniştri sunt aici, vor da detalii după aceea. Dacă sunt întrebări, în acest moment, pentru mine…

Reporter: Bună ziua! Daţi-ne mai multe detalii legate de plafonarea prețului gazelor. Este o variantă pe care mergeți în continuare? La ce nivel s-ar plafona preţul…?

Florin Cîţu: Aici este o discuție. Repet, am pus, de-abia acum, am început să ne uităm și la această soluție, avem deja soluții pentru compensare și asta voiam să avem – să ne asigurăm că în special clienții non-casnici şi casnici, deci IMM-urile şi persoanele fizice, nu vor plăti toată factura în această iarnă, și aici soluțiile le avem, eu zic că suntem 90%, urmează doar să ne gândim care e forma cea mai simplă, ca să nu trebuiască oamenii să completeze tot felul de formulare și așa mai departe.

În ceea ce priveşte plafonarea la gaze, vreau să ne uităm la această soluție, dar pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piața, pentru că, în momentul când introduci o astfel de măsură, distorsionezi piaţa, motivația de a investi dispare pentru companii şi atunci vreau să vedem cum luăm această măsură să fie cât mai puțin invazivă în piață, dar trebuie să recunoaștem că, în acest moment, există o situație specială, care necesită măsuri speciale. Eu cred că cele trei ministere vor veni, până săptămâna viitoare, cu o soluție de compensare pentru clienții casnici şi non-casnici. Discuția despre plafonarea prețului la gaze, împreună, Ministerul Energiei, Consiliul Concurenței, Comisia Europeană vor discuta. După cum știți, sunt mai multe țări din Uniunea Europeană care au discuții cu Comisia Europeană pe acest subiect.

Reporter: La ce nivel s-ar plafona…

Florin Cîţu: Nu avem încă aceste detalii. Haideţi să le luăm pe rând.

Reporter: Domnule premier, președintele Senatului a sesizat Curtea Constituțională, a făcut anunțul astăzi, pentru că nu aţi venit cu propuneri de miniștri în 5 zile, așa cum prevede Codul administrativ pentru portofoliile rămase goale. Conform procedurii, vă rog să ne spuneți de ce nu aţi făcut aceste propuneri, în afară de faptul că, știm, interimatul poate dura 45 de zile și cum comentați demersul făcut de Anca Dragu.

Florin Cîţu: Eu cred că doamna preşedintă a Senatului vrea să scoată USR de la guvernare, pentru că asta cere, de fapt. Constituţia este foarte clară şi înţeleg că doamna spune că trebuie să vin cu numiri de noi miniștri. Dacă se schimbă configurația Guvernului, nu pot fi miniştri de la USR PLUS. Deci doamna preşedintă ne spune să scot USR de la guvernare. Este un demers ilar cel puțin, dar – succes!

Reporter: Bună ziua! Astăzi, Nelu Tătaru a avut niște afirmații destul de tranșante în ceea ce privește valul 4. În primul rând, a spus că țara noastră este luată prin surprindere, ca și în cazul valului 3, că ar trebui redirecționată atenția spre o testare sau vaccinare obligatorie pentru a evita supraaglomerarea a paturilor de terapie intensivă. De ce suntem din nou luați prin surprindere, având în vedere că era un val anticipat încă de acum câteva luni și campania de vaccinare știam deja că nu a mers bine în perioada asta?

Florin Cîţu: Domnul ministru al sănătăţii interimar m-a asigurat că deja sunt în plus 200 de paturi, din momentul în care a preluat acest mandat. Ştiţi foarte bine că am spus, chiar de la încheierea valului 3, că nu vreau să se modifice nimic în ceea ce privește paturile COVID și secţiile ATI. Am aflat, bineînţeles, după aceea că s-au modificat, sunt mai puține paturi decât erau inițial. Domnul ministru Cseke are acelaşi mandat din partea mea, să meargă către 1600 de paturi cât mai rapid în secțiile ATI. Bineînțeles, toate resursele, așa cum am făcut și până acum, vor fi alocate Ministerului Sănătății, dacă este nevoie. În Legea bugetului scrie foarte clar că Misterul Sănătății poate să realoce resurse în interiorul ministerului, dacă sunt cheltuieli pentru vaccinare. De exemplu, dacă au rămas 400 de milioane de lei necheltuiți, sunt alocați pentru campania de vaccinare prin intermediul medicilor de familie; aceștia puteau fi redirecționați pentru altceva. În același timp, m-am asigurat că se va face plata în această săptămână pentru centrele de vaccinare, se va face plata la zi și vom continua în acest sens în perioada următoare.

Reporter: Deci practic spuneați că nu este nepregătit sistemul, ci pur și simplu nu s-a vaccinat destulă lume?

Florin Cîțu: Nu… Eu am spus tot timpul să fie 1.600 de paturi, nu suntem acolo, domnul ministru se va asigura că vor fi 1.600 de paturi. Dar domnul ministru abia a preluat acest minister, va corecta dacă sunt probleme, le va corecta într-o perioadă cât mai scurtă.

Reporter: Domnule premier, voiam să vă întreb despre certificatul… Surse guvernamentale spuneau că astăzi va fi aprobat. V-ați răzgândit în privința…?

Florin Cîțu: Nu.

Reporter: Sau de când ar urma să fie aprobat și, mai ales, dacă va fi extins și pentru restaurante, de exemplu, ca să poată primi mai mulți clienți, pentru cafenele sau doar pentru evenimentele private, cum sunt nunți, botezuri?

Florin Cîțu: În primul rând, trebuie să fie adoptată hotărârea CNSU, ca apoi să fie hotărâre de guvern în ședința de guvern. Direcția în care mergem este următoarea: nu vreau să mai închidem activitățile economice peste 3 la mie și atunci, ca să rămână deschise aceste activități, trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde, mai ales că acum avem și se poate verifica prin acest cod QR foarte simplu, este una dintre propuneri, încât aceste activități să rămână deschise. Deci restaurantele pot să rămână deschise, pe baza unui certificat verde – este o propunere, vedem dacă va fi aprobată în CNSU. Bineînțeles, vorbim după aceea de personalul din restaurant – de exemplu trebuie să poarte mască tot timpul, deci sunt câteva condiții, dar pornind de la ideea de bază că nu vrem să mai închidem activitatea economică peste 3 la mie. Acum avem și vaccin, avem și un mod de a verifica dacă cineva a fost vaccinat, dacă a fost testat sau dacă a trecut prin boală, avem acest certificat verde. Este un mod de a menține economia deschisă, dar, în același timp, de a păstra și anumite reguli.

Reporter: Dar această propunere – indiferent de rata de incidență?

Florin Cîțu: Am spus peste 3 la mie.

Reporter: Doar peste 3 la mie.

Florin Cîțu: Peste 3 la mie, da.

Reporter: Şi, dacă îmi permiteți o clarificare la întrebarea colegei mele: câte locuri, câte paturi disponibile sunt în acest moment la ATI în țară și în București?

Florin Cîțu: Dl. ministru mi-a spus că a suplimentat cu 200 numărul de paturi. Ştiu că erau 864, deci ar trebui să fie peste 1000 de paturi libere, în acest moment. Analiza o primesc la ora 3:00 în fiecare zi și o să văd atunci.

Reporter: Şi în capitală știți cumva?

Florin Cîţu: Ieri, cred că erau 20 de paturi în capitală libere, dar vă dați seama că lucrurile se modifică, pentru că se adaugă în fiecare zi paturi suplimentare, deci sunt locuri libere. Dar să știți că nu ar trebui să mă vorbim despre paturi la ATI, trebuie să discutăm despre campania de vaccinare. Ca să nu avem nevoie de paturi ATI, să nu avem nevoie de suplimentare, trebuie să avem lume să se vaccineze, e singura soluție. Noi putem să punem resurse, în continuare, pentru a avea paturi ATI, secţii COVID şi aşa mai departe, sau punem certificatul verde, dar nu aşa rezolvăm. Rezolvăm prin vaccinare, este singura soluție de a scăpa de pandemie, dacă vrem să scăpăm cât mai repede.

Reporter: Dar apropo de vaccinare, vom vedea în perioada următoare şi alte ordonanţe de urgență prin care, spre exemplu, medicii, profesorii ar urma să fie obligaţi fie să se vaccineze sau să se testeze periodic? Tot prin ordonanţă de urgenţă?

Florin Cîţu: Da, mergem în această direcţie. Vom vedea care este cea mai bună măsură. Clar vom cere testare. Înțeleg că personalul medical este deja vaccinat în proporție de 70%, dar vom dori să fie testați cel puţin. Vom vedea cea mai bună variantă. Acum, discuția este despre actul normativ care va fi preluat. Avem astăzi această ordonanță de urgență, câteva măsuri, vedem după aceea.

Reporter: Deci tot prin ordonanţă de urgenţă. Asta era întrebarea.

Florin Cîţu: Este o discuție.

Reporter: Dacă îmi permiteţi o completare. Testare pe banii lor?

Florin Cîţu: În acest moment, aceasta este varianta.

Reporter: Aceasta este, bun. Aş vrea să vă întreb legat de opiniile separate pe care le au preşedinţii celor două camere cu privire la acea sesizare la Curtea Constituțională. Aţi văzut cu siguranță ce s-a întâmplat în parlament, avem şi o opinie a doamnei Dragu şi opinia domnului Orban trimise către Curtea Constituională, nu cele ale parlamentului, practic. Cum s-a văzut de aici, de la guvern, această diferență și cum se vede și în PNL, v-aş întreba?

Florin Cîţu: Din punctul meu de vedere, trebuie respectată Constituția și vom vedea ce decide Curtea Consituţională.

Reporter: Aşa zice şi domnul Orban.

Florin Cîţu: Vom vedea, şi atunci vom merge la Curtea Consituţională, care ne va spune cine respectă Constituția.

Reporter: Şi o mică precizare. Domnul Nazare spunea că, atunci când au fost discuțiile pe PNRR, nu l-aţi luat şi pe el la negocieri. Adică era la Bruxelles, dar nu a mers şi el cu dumneavoastră la negocieri. Aşa s-a întâmplat sau ce s-a întâmplat mai exact cu privire la acele discuţii, că nu a participat şi el? A făcut o declaraţie.

 

 

Florin Cîţu: Nu am ce să comentez aici, chiar nu am ce să comentez. Îmi pare rău. Nu aţi spus nimic atunci, spune acum, mi se pare bizar, după nu știu câte luni de zile să vii să te plângi de ceva, când nu ai spus nimic atunci. Mulţumesc. Este OK.

Reporter: Singura ieșire din această criză politică în care suntem în acest moment ar putea s-o rezolve președintele Klaus Iohannis, cu o discuție tête-à-tête. Este declarația pe care a făcut-o astăzi președintele PNL, Ludovic Orban. Ați avut vreo discuție tête-à-tête cu președintele sau considerați că este necesară o astfel de discuție tête-à-tête cu președintele Klaus Iohannis, astfel încât să se iasă din această criză?

Florin Cîţu: Domnul președinte decide dacă vrea să aibă o discuţie şi cu cine să aibă o discuție. Eu am spus și, vedeţi, de fiecare dată, soluția era una foarte simplă: un ministru al justiției, imediat, care să își facă treaba și să nu obstrucţioneze actul guvernamental. Nu a fost acea soluție. Foarte bine. Era o altă soluție – retragerea moţiunii. Nici aceasta nu s-a întâmplat. Vedem după aceea care sunt soluțiile pe masa, în viitor.

Reporter: A fost pentru dumneavoastră o soluție să vă retrageți din fruntea Guvernului?

Florin Cîţu: Niciodată. Eu nu sunt un om iresponsabil. Să arunci România în aer, să lași România fără guvern în prag de iarnă, când avem deja vedeți câte probleme – valul 4, prețul la energie, urmează discuția despre salariul minim, bugetul pentru anul viitor. Să arunci România în aer… Nu sunt iresponsabil, nu voi face acest lucru. Metoda Dragnea văd că este adoptată de alți colegi, dar nu va fi niciodată adoptată de mine.

Reporter: Câteva completări pe un alt subiect, vă rog. Referitor la certificatul verde pentru evenimente, dacă ne puteți spune măcar de când ar putea să intre în vigoare, având în vedere că sunt persoane care au evenimente programate în perioada următoare și vedem că tot mai multe localități intră în carantină.

Florin Cîţu: Cel mai târziu săptămâna viitoare.

Reporter: Să fie adoptat în guvern?

Florin Cîţu: Da, da.

Reporter: Bună ziua! Aţi menționat restaurantele și de faptul că nu doriți să fie închise afacerile, dar mergem în direcția în care au mers alte state. Italia, de exemplu, în mijloacele de transport în comun este solicitat acest certificat. Şi, dacă da, de când vom avea o decizie pe acest subiect?

Florin Cîţu: Am spus, săptămâna aceasta vom mai avea discuții, în special cu INSP, cu Ministerul Sănătății, să vedem care este cea mai bună formulă. Vă spun preferința mea: așa cum am spus și în ceea ce priveşte școala, că vreau să fie cu prezență fizică, să găsim măsurile astfel încât să avem școală cu prezenţă fizică,  așa vă spun că nu vreau să închidem economia, nici înainte de valul 3, v-am spus că vom fi ţine economia deschisă. Este una dintre variante. Cât mai curând trebuie să venim cu această decizie, pentru ca oamenii să știe exact care sunt măsurile pentru atunci când depășim un anumit prag sau 3 la mie.

Reporter: Şi o completare, pentru că aţi spus că testarea se va face pe banii oamenilor…

Florin Cîţu: În această variantă, în prima lectură.

Reporter: Mulţi nu vor avea de unde să plătească, mai ales că sunt periodice, săptămânale.

Florin Cîţu: În această variantă, suntem în primă lectură, asta înseamnă că mai dezbatem și vedem, așteptăm și alte soluții, din altă parte.

Reporter: Soluţia ar fi ca statul să deconteze aceste…?

Florin Cîțu: Statul oferă gratuit vaccinarea. Este gratuită în România și nu este obligatorie, dar este gratuită.

Reporter: Bună ziua. Domnule premier, în luna august ați avut tot așa o întâlnire cu ANRE, ministrul energiei, Consiliul Concurenței /…/și ați dat asigurări că nu veți plafona prețurile. Ați spus din capul locului: nu vom plafona prețurile, dar că veți definitiva o soluție pe termen scurt, cea de compensare a facturilor, care ați spus că va fi săptămâna viitoare.

Florin Cîțu: Da.

Reporter: Ce s-a schimbat de atunci până astăzi? Are vreo legătură cu PSD, care a inițiat un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor sau a anunțat că va iniția?

Florin Cîțu: Nu, nu are nicio legătură. PSD copiază. Multe dintre măsurile pe care le-am văzut la PSD sunt copiate după noi. Nu. Este ceea ce văd la nivel european. În Uniunea Europeană sunt mai multe țări, deja șase țări cred că sunt care vorbesc despre plafonarea prețurilor. Dacă se plafonează prețurile în toate țările din Uniunea Europeană și rămâne România cu prețul cel mai mare, ar fi ciudat ca noi să fim țara care are cel mai mare preț și să suportăm noi toate costurile în această piață. Nu mai este o piață liberă, atunci. Dacă avem deja țări care își plafonează prețurile, România nu poate să stea să se uite. Asta este diferența care s-a întâmplat de atunci și până acum.

Reporter: Şi, dacă îmi permiteți o altă întrebare, tot legată de creșterea prețurilor. Mai este o creștere alarmantă a prețurilor în piață asigurărilor. Este o criză foarte mare acum, încă un mare asigurator, liderul pieței asigurărilor și de RCA, City Insurance, este aproape de faliment. ASF ar fi trebui să supravegheze cumva. Astăzi se aștepta o decizie, nu a fost luată, de săptămâna trecută…

Florin Cîțu: Sunt două ordonanțe de urgență în avizare. Am discutat și astăzi cu Consiliul Concurenței. Ar trebui să fie pe masa Guvernului săptămâna viitoare, o ordonanță care se referă la prețuri și una care se referă la această situație a City Insurance, dacă se ajunge acolo, pentru a asigura că oamenii nu vor rămâne să nu poată să-și… sau să că sau să aibă un claim și să nu poată fi acela plătit, deci ne asigurăm că vor merge mai departe, să plătească banii din fondul de garantare.

Reporter: Două ordonanțe de urgență, ați zis?

Florin Cîțu: Da, sunt două, una pentru prețuri, este vorba despre prețurile… este în avizare, am înțeles, la Consiliul Concurenței, că este una în analizare și cealaltă…

Reporter: Prețurile asigurărilor RCA?

Florin Cîțu: Polițele asigurărilor, da.

Reporter: Ce vreți să faceți mai exact cu ele?

Florin Cîțu: Încă nu a ajuns la mine, vreau să văd forma finală și apoi vă spun ce vrea să facă. Este Consiliul Concurenței, m-a asigurat că sunt în avizare, când o să văd forma finală, o să vedem despre ce este vorba exact.

Reporter: Şi a doua, legată de City?

Florin Cîțu: Legată, dacă se întâmplă ceva, să ne asigurăm că toți clienții sunt protejați, de fapt asta este ideea.

Reporter: Mulțumesc.

Reporter: Bună ziua. Domnule premier, recent, încă un avion presupus al contrabandiștilor din Ucraina a survolat neoprit de nimeni spațiul aerian român și dacă data trecută avionul ucrainean se pare că ar fi fost depistat de poliția de frontieră, acum nici măcar nu a fost observat. Nu doar avioanele intră nederanjate de nimeni în țară, vedem și cocaină care trece de Constanța, care ajunge în cutii de banane etc. Aș vrea să vă întreb, în aceste condiții, ce șanse avem să convingem partenerii europeni că merităm să intrăm în Schengen, dacă aţi discutat cu miniştrii de resort și ce măsuri se vor lua pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete?

Florin Cîţu: Am discutat de fiecare dată cu miniştrii de resort, m-au asigurat că alocă mai multe resurse şi că vor veni cu soluţii în perioada următoare. Aceasta este, de fapt, discuţia. Dar ştiţi foarte bine că pe partea de ANAF, de exemplu, este acea problemă cu scanerele și tot avem o discuție. Eu am propus de fiecare dată, şi cred că până la urmă aceasta este soluţia, să ducem această discuție în CSAT și acolo să luăm o soluție care să fie implementată cât mai rapid.

Reporter: Şi aş mai vrea să vă întreb pe un subiect care a inflamat destul de tare opinia publică. La deschiderea anului şcolar aţi apărut alături de primarul Popescu Piedone. Pentru multă lume şi în special pentru supraviețuitorii incendiului Colectiv, pentru rude, pentru victime, dânsul este un simbol al lui impunității și al cinismului autorităților române care gestionează lucrurile de o asemenea manieră, astfel încât tinerii ard de vii. Aș vrea să vă întreb dacă erați informat că dânsul va fi la respectiva ceremonie și de ce nu aţi refuzat, puteaţi să participați la deschiderea anului școlar într-o școală unde primarul de sector nu ridica atâtea semne de întrebare.

Florin Cîţu: Nu am fost informat. Am fost invitat de ministrul Cîmpeanu și de doamna director la Gheorghe Lazăr, un liceu de elită, care şi-a asumat un program pilot. Așa a fost făcută invitația către mine, am luat-o ca atare şi am mers la eveniment. Mai multe nu am să comentez.

Reporter: Aveţi vreun mesaj pentru rudele supravieţuitorilor care au…

Florin Cîţu: Am spus și înainte şi o spun şi acum, justiţia trebuie să își facă datoria și așteptăm cu toții ca justiţia să își facă datoria.

Reporter: Bună ziua! Domnule premier, aş reveni puțin la creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Cum veți ajuta companiile să treacă peste această creștere mare a prețurilor la gazele naturale și la energia electrică? Această lege privind consumatorul vulnerabil se referă doar la utilizatorii casnici şi această ordonanţă de urgenţă la fel…

Florin Cîţu: Corect. Această ordonanță de urgență în această formă. Discuția pe care am avut-o astăzi, în şedinţa de guvern, a fost să completăm ordonanţa de urgență și cu consumatorul non-casnic, în special IMM-urile, pentru că există facilităţi pentru marii consumatori. Și va veni soluția și pentru consumatorul non-casnic, în aceeași ordonanță, când va fi aprobată.

Reporter: Ce compensare vor putea primi aceştia, ne puteţi spune?

Florin Cîţu: Care dintre ei?

Reporter: IMM-urile sau marile companii. Aceste creşteri se vor revedea şi în preţul alimentelor şi al bunurilor şi serviciilor…

Florin Cîţu: Aici este ideea. Vom vedea care va fi forma finală. Ştim ce putem să facem pentru consumatorul casnic. Aștept soluţia de la Ministerul Energiei pentru consumatorul non-casnic, dar să fie în aceeași ordonanță. Da, trebuie să fie semnificativ până la urmă. Şă știți, compensarea nu ajută scăderea prețurilor pentru că ele, costurile, sunt aceleași, doar cine ajustează… Plafonarea ajută, dar pe termen scurt, pentru că dacă prețurile continuă să crească în altă parte, există şi această soluție pe termen scurt. Până la urmă, singura soluție pe termen lung este de a crește capacitatea de producție de energie în România și, de aceea, e nevoie de investiții. Și aţi văzut că sunt anul acesta. Deşi am avut un memorandum prin care am cerut 90% din dividendele tuturor companiilor, atunci când au venit companii, și în special din energie, și au spus că vor pune la dispoziția Guvernului doar 50% din dividende, pentru că restul vor fi pentru investiții, am fost de acord. Dar am cerut, în același timp, ministerului să monitorizeze foarte bine ca acești bani să se ducă în investiți și nu vor rămâne în cont până la finalul anului. Dacă se întâmplă așa ceva, anul viitor nu se va mai întâmpla, din partea mea, să reduc acea contribuție.

Reporter: Şi dacă îmi permiteţi o întrebare despre conflictul dintre Guvern și Parlament. Ce punct de vedere aţi transmis judecătorilor CCR astăzi sau ieri?

Florin Cîţu: Guvernul a transmis un punct de vedere judecătorilor şi o să fie făcut public după această conferinţă de presă. O să îl vedeţi public pe site-ul Guvernului, deci toată lumea poate să îl citească.

Reporter: A fost deja transmis?

Florin Cîţu: Da, l-am semnat și Guvernul a transmis punctul de vedere către CCR. Este foarte simplu, veți vedea acolo. Mulțumesc mult de tot! Domnii miniștrii, dacă… Vă rog, doamna ministru al muncii pentru detalii pe ordonanţă. Mulţumesc!

Raluca Turcan: Bună ziua! Înainte de a prezenta proiectele discutate astăzi în ședința de guvern, cred că sunt utile câteva mențiuni. Ştiu că există multă critică față de politică și nemulțumire, că există așteptări ale oamenilor pentru a trăi mai bine și sunt mulți oameni care încă o duc foarte greu în România. Şi ştiu asta pentru că de opt luni de zile vorbesc cu angajatori, cu angajați, cu şefi de instituții, cu simpli angajați sau funcționari în Ministerul Muncii sau instituțiile din subordine. Și vreau pentru toată lumea care astăzi așteaptă guvernare eficientă să transmit un mesaj și anume că prioritatea Guvernului și a Ministerului Muncii este să reducem sărăcia, să creăm bunăstare și să îmbunătățim serviciile publice. În fața creșterilor de prețuri și a inflației cu care nu ne confruntăm doar noi, ci se confruntă toată Europa, singura soluție este să sprijinim rapid cu bani persoanele vulnerabile, să creăm locuri de muncă și să dezvoltăm investiții. În felul acesta putem absorbi șocul creat de creșterea prețurilor. Avem o revenire economică după cea mai grea criză din ultimii 100 de ani și, în acest context, avem 120.000 de locuri de muncă nou-create, avem cea mai mare sumă alocată investițiilor – de 21,3 miliarde de lei și, de asemenea, cu 33% mai mulți bani alocați investițiilor decât anul trecut. Şi acestea sunt cifre, nu sunt doar vorbe, sunt realizări concrete ale acestui guvern. Aceste lucruri le-am realizat împreună cu guvernul Cîțu şi pentru români. Ştiu că există dezamăgire față de clasa politică și că toată dezbaterea politică pare că trece într-un con de umbră lucrurile importante, însă la Guvern, la Ministerul Muncii și la celelalte ministere lucrurile importante sunt urmărite. Direcția corectă pe care suntem este confirmată inclusiv de  Standard&Poor’s care spune în aceste zile că această criză politică nu va afecta consolidarea fiscală. Şi chiar dacă sunt probleme, acestea vor fi îndreptate și nu pot fi îndreptate decât cu creștere economică, investiții și locuri de muncă. Şi este esențial ca și societatea și Guvernul să urmărească marile probleme de pe agenda publică: vaccinarea și creșterile de prețuri – pe care le are toată Europa – dar, în același timp, în spate să meargă proiectele concrete și anume investiții și locuri de muncă. Primul proiect dezbătut astăzi în primă lectură în ședința de guvern este cel legat de centrele rezidențiale pentru servicii sociale. În ciuda accesului facil la vaccin, am constatat că există o diferență semnificativă între gradul de vaccinare în rândul personalului din centrele rezidențiale și cel al beneficiarilor.  Și vorbim de angajați care intră în contact direct cu persoane care au probleme de sănătate, cum sunt persoanele cu dizabilități sau vârstnicii, sau intră în contact cu copiii. Și, prin urmare, pot apărea situații în care persoane vulnerabile aflate în grija statului să fie puse în pericol exact de persoane care sunt plătite de stat pentru a le proteja. În cadrul serviciilor rezidențiale, de exemplu, destinate adulților cu dizabilități, aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului 90% dintre beneficiari sunt vaccinați, în timp ce personalul vaccinat este doar de 57%. Din numărul copiilor instituționalizați cu vârste de peste 16 ani, 88% sunt vaccinați, în ceea ce privește personalul din centrele pentru copii, gradul de vaccinare fiind însă de 54%. Vaccinarea a redus numărul deceselor și al cazurilor grave. Virulența valului patru al pandemiei ne obligă să luăm absolut toate măsurile necesare pentru a proteja viața și sănătatea persoanelor aflate în centrele de persoane cu dizabilități, copii și bătrâni. Prevederile nou introduse în ordonanța de urgență, care, în funcție de discuțiile cu Ministerul Justiției, poate să devină un proiect de lege, se referă la următoarele: obligația furnizorilor de servicii sociale, publici și privați, de a solicita personalului din centrele rezidențiale, care desfășoară activități în contact direct cu persoanele beneficiare, să prezinte o dovadă a vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau a vaccinării cu prima doză, rezultat negativ săptămânal pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în urma efectuării unui test PCR sau cu antigen rapid. Și costurile testării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 vor fi suportate de către angajat, dacă persoana în cauză se poate vaccina. În cazul persoanelor care suferă de boli cronice sau alte afecțiuni pentru care nu se recomandă vaccinarea, atunci acestea trebuie să prezinte dovadă de la medicul de familie și costul aferent se suportă de către Direcțiile de Sănătate Publică. De asemenea, furnizorii de servicii sociale pot să solicite și confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2 prin care se dovedește că angajatul se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării. Fac un apel la responsabilitate în rândul angajaților din centrele sociale. Fără documente care să ateste una dintre cele trei situații – vaccinare, test săptămânal cu rezultat negativ sau dovadă că au trecut minimum 15 zile de la confirmarea infectării – angajații fie nu vor avea acces în centrele de servicii sociale, fie nu vor putea desfășura activități directe cu beneficiarii. Actul normativ de asemenea mai prevede posibilitatea ca angajatorul să poată să modifice temporar, în condițiile legii, atribuțiile din fișa postului. Nerespectarea de către furnizorii publici și privați a acestor prevederi reprezintă contravenție. Aș vrea să menționez că, în momentul de față, numărul persoanelor vulnerabile care beneficiază de servicii sociale în centrele de cazare este de peste 66.000 de persoane, dintre care peste 9000 sunt copii și peste 16.000 sunt persoane cu dizabilități. Al doilea proiect adoptat astăzi în ședința de guvern se referă la formarea și angajarea persoanelor care beneficiază de venit minim garantat, precum și a tinerilor care nu se află în sistemul de educație sau de ocupare. Această ordonanță de urgență a rezultat în urma campaniei destinate persoanelor vulnerabile desfășurate la începutul anului, în urma căreia am constatat că mulți dintre beneficiarii de ajutor social, apți de muncă, nu se pot integra pe piața muncii pentru că fie nu au suficientă școală pentru a urma cursuri de calificare, pentru că nu au posibilitatea urmării unor cursuri de calificare sau poate că nu au nici motivația necesară pentru a se integra pe piața muncii. Prin reglementările adoptate astăzi, venim în sprijinul celor care vor să iasă din starea de vulnerabilitate și facem lucrul acesta prin acces la educație, calificare și prin două forme de ajutor: una este decontarea transportului pentru cei care doresc să meargă la școală și a doua este prelungirea ajutorului social pentru cei care se angajează pentru 24 de luni. Așadar, această ordonanță de urgență adoptată astăzi prevede menținerea acordării ajutorului social pe o perioadă de încă șase luni de la data încadrării în muncă a unei persoane aptă de muncă, cu condiția încheierii unui contract de muncă pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni. În cazul în care contractul de muncă al unui beneficiar încetează din inițiativa angajatorului, în mai puțin de 24 de luni, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu se constituie debit, însă dacă acest contract de muncă se încheie înainte de 24 de luni din motive imputabile angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate din întreaga perioadă.

De asemenea, se oferă posibilitatea ca persoanele din familiile beneficiare de ajutor social, în funcție de recomandările formulate de agențiile pentru ocuparea forței de muncă, să urmeze programe de tipul „A doua şansă” sau „Şansă la şcoală”. Vreau să știți că refuzul de participare la cursuri de educație puse la dispoziție de către AJOFM, în acord cu inspectoratele școlare județene, conduce la suspendarea ajutorului social. De asemenea, dacă există astfel de cursuri și necesarul sau cerința este mai mare decât numărul de cursuri „A doua șansă”, atunci în comun cu inspectoratele școlare județene, în anul următor se suplimentează cursurile de tipul „A doua șansă”.

De asemenea, vreau să menționez faptul că vom deconta transportul pentru cei care urmează cursul de tipul „A doua șansă” pentru o distanță mai mare de 5 km de locuință. Această sumă este de 500 de lei pe persoană per semestru școlar și am mai introdus, de asemenea, obligativitatea prezentării la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, atunci când aceste persoane beneficiare de ajutor social sunt solicitate și când li se oferă posibilitatea urmării de cursuri „A doua șansă” sau de angajare. Refuzul de a se prezenta la AJOFM-uri, de asemenea, conduce la suspendarea ajutorului social. Vreau să știți că numărul potențial de beneficiari este de 10.000 de persoane anul acesta și estimăm ca pentru anul viitor se fie de 5.000 de persoane.

Tot în aceeași ordonanță de urgență am extins grupa de vârstă pentru categoria tinerilor din afara sistemului de educație și de ocupare, în loc de 16 – 25, am extins la 16 – 30 de ani, ceea ce le dă posibilitatea urmării unor cursuri de calificare și de formare finanțate pe fonduri europene atât în actualul exercițiu financiar, cât și în următorul exercițiu financiar și aici vorbim de aproximativ 5 milioane de lei anul acesta, bani pe care îi va suporta Ministerul Muncii prin bugetul asigurărilor de șomaj, din proiecte europene. Anul acesta vor fi angajate 2.000 de persoane care vor primi compensare la salariu de 2.250 de lei, iar pentru anul viitor avem deja antamate proiecte pentru angajarea a 12.000 de persoane. Închei spunându-vă că această prioritate de creștere a ocupării este necesară, întrucât rata neocupării în rândul persoanelor tinere în România este cu patru procente peste media Uniunii Europene. Dacă aveți întrebări, vă rog.

Reporter: Bună ziua! Doamna ministru, nu ştiu ce revenire economică vedeţi când ne uităm la deficitul uriaş, datoria publică, de asemenea, în creștere, mă mai uit la salariile și pensiile care au înghețat și multe alte măsuri, dar, în fine, ideea e următoarea: pentru că vorbeaţi și de măsuri bune pe care le-ați aprobat astăzi, mă gândesc acum la prețul pentru testele rapide, de exemplu, pentru că vor fi obligaţi acești oameni din centrele rezidențiale să se testeze periodic. Sunt plafonate, vor fi plafonate prețurile pentru aceste teste? Pentru că ne așteptăm ca evident ele să crească.

Raluca Turcan: În primul rând vreau să accentuez mesajul pe care l-a transmis și premierul. Pentru angajații centrelor de asistență socială vaccinarea este gratuită și ei sunt plătiți de către statul român sau sunt plătiți pentru a avea grijă de persoane aflate în situații dificile, cu probleme de sănătate, de abandon. Așadar vaccinarea este gratuită. Dacă se refuză vaccinarea din motive care nu țin de sănătate, fără să existe recomandare de la medicul de familie, atunci costul acestor teste va fi suportat personal. Acesta este sensul ordonanței pe care noi am discutat-o astăzi în prima lectură și este în acord cu ceea ce se întâmplă în toate statele din jurul nostru. Vaccinarea este gratuită și s-a demonstrat științific că vaccinarea contribuie la scăderea deceselor și, de asemenea, la scăderea numărului de cazuri grave. Deci este obligația noastră să apărăm sănătatea oamenilor care se află în grija statului sau care sunt beneficiari de asistență socială. Vă rog, dacă mai aveți altă întrebare.

Reporter: Sigur, voiam să vă întreb și despre pensia medie a care a crescut cu 11 lei, câștigul salarial mediu brut, salariul brut deci mediu pe economie cu un leu. Cum vi se pare, de unde pot plăti oamenii toate aceste facturi uriaşe și mâncarea din ce în ce mai scumpă, în condițiile în care pensia a crescut cu 11 lei? Ce puteţi lua dvs. de 11 lei?

Raluca Turcan: Aș vrea să clarific câteva lucruri. Creșterile de prețuri sunt valabile în toată Europa, nu sunt valabile doar pentru România. România, însă, spre deosebire de alte state, are creștere economică, are 120.000 de locuri de muncă nou create de la începutul anului. De asemenea, are proiecte demarate pentru îmbunătățirea calității serviciilor publice și pentru marile reforme în sistemele de pensii și de salarizare. Acestea sunt lucruri concrete. Pentru cei aflați în situație de vulnerabilitate, la solicitarea noastră expresă, Parlamentul s-a mobilizat și a reușit să voteze o lege, pe care noi am trimis-o la Parlament în luna martie, care a zăcut blocată în Parlament din luna martie, astfel încât să putem să îi sprijinim direct, țintit pe cei aflaţi în situație de maximă vulnerabilitate, în situație de sărăcie energetică. Iar Legea consumatorului vulnerabil, pentru prima dată într-o țară aflată în situație dificilă economic, a fost pregătită pe masa decidenților să fie pusă în practică. Ce mă deranjează însă mai mult – și aici sper să beneficiem de sprijinul dvs. – este că această lege a fost votată în urmă cu o săptămână şi jumătate cu mare tam-tam făcut de către toate partidele politice, însă nici acum raportul final votat în Parlament – și v-o spune un om care are experiență politică parlamentară de 16 ani – nu este public asumat, astfel încât fiecare să știe ultimul detaliu din această lege care a fost votată în Parlament. Deci vă cer, prin intermediul dvs., să ne mobilizăm ca această Lege a consumatorului vulnerabil să fie transmisă rapid la promulgare, astfel încât noi să putem să venim cu normele de aplicare și, ulterior apariției acestei legi, prin Ministerul Energiei să completăm partea de sprijin pentru consumatorul casnic care nu intră în categoria persoanelor vulnerabile și de asemenea pentru consumatorul non-casnic. Dacă mai aveți alte întrebări…

Reporter: Eu întrebam dacă vi se pare…

Raluca Turcan: V-am răspuns.

Reporter: Dacă vi se pare echitabilă creşterea veniturilor pensionarilor şi salariaţilor din România în raport cu creşterea preţurilor.

Raluca Turcan: V-am răspuns la întrebare.

Reporter: Dacă îmi mai permiteţi o singură întrebare. Dacă aţi transmis astăzi sau dacă aţi avut o opinie în şedinţa de guvern vizavi de acest proiect de lege, proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează aceste compensaţii pentru energie şi care cumva se învârt în jurul unui consum mediu de 55 kilowaţi, ceea ce înseamnă foarte puțin din calculele analiștilor, adică vreo 30 de lei pentru o factură. /…/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.