Duminică, la România, te iubesc!, Cosmin Savu prezintă Bezna din energie, un reportaj despre gestionarea defectuoasă a sistemului energetic din România și despre cât de pregătit este să facă faţă unor provocări.

 

După 1990, ţara a trecut prin multe transformări, dar resursele energetice rămân motorul economiei. În ultimii 32 de ani, companiile controlate de statul român nu au reuşit să dea în funcţiune niciun grup energetic nou și ne bazăm pe investițiile private sau pe tehnologii si utilaje vechi de mai bine de 40 de ani. Din exportatori zonali am devenit imporatatori de energie electrică.

 

La nivelul Europei este o criza energetică de proporţii, care a dus la scumpiri neaşteptate, iar decidenţii statului român au continuat liberalizarea preţurilor la curent electric şi gaz într-un mod nesatisfăcător pentru populația vulnerabilă. Probleme există și pentru marii consumatori industriali de energie şi gaz, care riscă să-şi închidă porţile.

 

Facturile consumatorilor casnici au explodat şi din cauza unei proaste gestionări a sistemului energetic. Avem în continuare grupuri energetice poluante, lipsite de investiţii şi retehnologizări. Companiile controlate de statul român sunt mulse în fiecare an de banii de investiţii pentru a plăti o armata de sinecurişti şi lipitori de afişe şi posesori de carnet de partid. Deprofesionalizarea sistemului este vizibilă, iar acest lucru ne costă.

 

Bezna din energie – pe larg, duminică, la ora 18:00, la România, te iubesc!

Emisiunea poate fi vizionată, în avans, pe VOYO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.