Blocajul în care PSD a dus statul, din punct de vedere al actului legislativ, este încă greu de explicat şi de analizat. El s-a manifestat prin utilizarea discreţionară a unei majorităţi parlamentare pentru a schimba după bunul plac legile sau regulamentele.Apogeul probabil că a fost atins prin crearea comisiei conduse de Florin Iordache pentru a salva de Justiţie pe toţi susţinătorii lui Liviu Dragnea, în frunte cu acesta.În aceste zile ne dăm seama că avem nevoie de schimbarea raporturilor dintre stat şi cetăţean. Guvernarea PSD şi întregul şir de abuzuri comise ne-au arătat cât de fragilă este încă democraţia, că folosirea legii în scop personal nu mai poate fi tolerată sub nici o formă.

Legea reprezintă coloana vertebrală a unui stat. Pentru a fi funcţională are nevoie de două seturi de coordonate. În primul rând, trebuie să privească interesul general, să se raporteze la întreaga societate, ca un corp unitar. În al doilea rând, trebuie să arate consecvenţă şi unitate, pe scurt, previzibilitate. În acest moment, corpul legislaţiei este prea uşor la îndemâna unui „carnasier“ cum s-a dovedit a fi PSD, care în numele intereselor de grup a călcat în picioare tot ce i s-a ivit în cale din principiile democratice şi din interesul comun.Susţin că este nevoie de un efort de restabilire a misiunii Parlamentului în România, pentru a-l feri de derapaje instituţionale.

Aceasta presupune o deschidere tot mai puternică a Legislativului către societatea civilă. Cota mică de încredere înregistrată de toate barometrele de opinie publică a Parlamentului este un simptom clar al drumului greşit pe care ne aflăm.Sunt teme importante de reflecţie şi cărora, în chip evident, nu le poate fi găsită o soluţie peste noapte.

Avem nevoie să construim, în mod aşezat, o democraţie funcţională, una care să nu fie supusă toanelor celor cărora le trece prin cap, ca lui Dragnea, să-şi ia ţara pe persoană fizică.Este necesară o majoritate parlamentară care să fie mandatată, de-a lungul unui întreg ciclu electoral, să facă aceste schimbări României. Următorul legislativ trebuie să aibă această menire, de a reface puterea legislativă, de a îi reconferi autonomie şi de a reclădi principiile democraţiei în România, atât de viciate de PSD.

Parlamentul trebuie refăcut, şi în sine, şi în ochii cetăţenilor, ca o instituţie şi o putere de încredere, ce urmăreşte binele naţiunii. Pentru aceasta ne propunem o agendă legislativă curajoasă, reformistă, bazată pe consultări şi dezbateri, cu cei din Guvern, cu societatea civilă, cu magistraţii, cu absolut toate părţile implicate. În acest mod, vom construi viitorul unei Românii normale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.