Parlamentarii Uniunii Salvați România din Camera Deputaților au votat pentru adoptarea proiectului de Lege nr. 474/2019 pentru modificarea anexelor nr.1-5 la Legea nr.195/2018 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie. Este vorba de un proiect prin care fost înlăturate o serie de contradicții juridice din legea privind schema multianuală de susținere a activității de reproducție în sectorul creșterii suinelor, pentru fermierii care desfășoară activități de reproducție sau creștere ori îngrășare a suinelor.

Daniel Popescu, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Salvați România (USR) și membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice declară: “Nu este în regulă ca România să fie tot mai dependentă de carnea de porc din import. Epidemia de pestă porcină, lipsa unei strategii coerente la nivel naţional și subvențiile prea mici au avut și au efecte directe asupra pieței cărnii de porc din România. În contextul crizei cauzate de noul coronavirus și nu numai, independența și securitatea alimentară a României se vor dovedi la fel de importante ca independența energetică. De aceea, sunt necesare măsuri și acțiuni rapide de relansare a agriculturii românești, de susținere a fermierilor, prin ajutoare de stat și fonduri europene. Dacă România avea astăzi o capacitate normală de producție de suine, nu ne-am mai fi găsit în situația de a cumpăra carne la un preț prea mare pentru buzunarul românului.”

USR, prin vocea deputatului sucevean Daniel Popescu, a participat la toate dezbaterile din Comisia pentru agricultură și a căutat să vină în întâmpinarea nevoilor stringente ale crescătorilor români de suine. Reamintim că din cauza nerespectării legislației sanitare veterinare de creștere și circulație a porcilor, România a înregistrat în anul 2019 pierderi uriașe de aproape 600 mii porci și 45 mii scroafe și am importat aproximativ 1,3 milioane purcei pentru îngrășare și 360 mii tone carne de porc. Consumatorii au plătit cu 20% mai mult pentru carnea de porc.

”Crescătorii de suine pentru activitatea de reproducție au în continuare mare nevoie de măsuri care să reducă pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane și coronavirusului pe teritoriul României. Trebuie să susținem relansarea domeniului de reproducție și creștere a suinelor. Trebuie să încurajăm producția de carne de porc și a produselor românești, în general. Credem că prin modificările aduse și adoptarea acestui proiect de lege, Guvernul și instituțiile abilitate vor avea cadrul legal necesar pentru stimularea construcției de ferme de reproducție și astfel vom evita prăbușirea producției de carne din România. ” a conchis deputatul bucovinean Daniel Popescu.

USR își propune să urmărească îndeaproape în următoarele săptămâni implementarea și rezultatele acestor măsuri ca și a celorlalte ajutoare de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.