Deputatul PSD Răzvan Rotaru trage un semnal de alarmă cu privire la bişniţa cu materialele sanitare pe care le distribuie PNL pe bani, şi nu gratis, unităţilor sanitare din ţară, şi după culoarea politică a judeţelor, nu în funcţie de numărul de cazuri de COVID-19 confirmate, infectate sau decese.
„Guvernul Orban a achiziţionat materiale sanitare pentru pandemia de COVID-19 prin firme de casă ale liderilor PNL şi prin Unifarm, pe care le vând la preţuri exorbitante, şi nu le dau gratis către spitale. În timp ce mai multe organizaţii non-profit, oameni de afaceri, inclusiv PSD la nivel central şi prin Organizaţiile Judeţene au donat materiale şi echipamente sanitare pentru personalul medical, PNL jecmăneşte de bani fiecare spital care are nevoie să lupte cu pandemia de coronavirus”, a declarat Răzvan Rotaru.Parlamentarul PSD cere Guvernului Orban să dea imediat explicaţii publice pentru distribuirea materialelor medicale către judeţe după culoarea politică a aleşilor locali.
Deputatul social-democrat solicită Executivului PNL să prezinte o situaţie cu distribuţia materialelor sanitare pe fiecare judeţ, cu motivarea riguroasă a cantităţilor mai mari în judeţele în care nevoile sunt mai mici faţă de alte zone critice în care s-au distribuit materiale puţine.
„Distribuţia materialelor după culoarea politică a aleşilor locali reprezintă cea mai cinică decizie a Guvernului PNL! La Iaşi doar două cutii, la Sibiu tone de materiale. În timp ce la Suceava lucrurile au scăpat de sub control şi aproape toate problemele medicale ale Moldovei au fost transferate la Spitalul Judeţean din Iaşi, Guvernul lui Iohannis lasă Iaşiul descoperit în faţa epidemiei, iar la Sibiu transferă mai multe echipamente decât era necesar. Pentru Transilvania – Mumă, pentru Moldova – Ciumă. Ăsta e Guvernul Meu”, a precizat deputatul PSD de Botoşani.Iaşiul are alocate zero fonduri pentru combaterea şi gestionarea epidemiei de COVID-19.
În schimb Sibiul, judeţul preşedintelui Iohannis şi al vicepremierului Turcan, a fost invadat cu ajutoare guvernamentale: urgentarea procedurilor pentru punerea în funcţiune a primului aparat de testare PCR şi achiziţia de aparate de ventilare, trimitere de teste, identificarea de furnizori de bunuri pentru spitale şi medicii de familie, decontare cheltuielile de carantină, distribuire fonduri europene pentru achiziţia de aparatură medicală şi echipamente de protecţie, asigurare spor de risc pentru personalul medical aflat în prima linie a bătăliei cu COVID-19.