Pooled blood platelets. Researcher holding a bag containing pooled donor blood platelets, or thrombocytes, suspended in blood plasma (the liquid component of blood). Platelets are blood cell fragments and are essential for blood clotting. These have been collected from a number of different donors (pooled). The platelets are separated from the other blood components by centrifugation. Platelet transfusions are used to treat patients with low numbers of platelets in the blood (thrombocytopeania), or dysfunctional platelets (thrombasthenia). 117452493 bag, biology, blood, blood donation, blood platelet, bottle, clotting, coagulation, colour, crossmatching, donation, donor blood, full frame, haematology, healthcare and medicine, human biology, human hand, lab, laboratory, liquid, lower arm, medical, medicine, mid adult, mid adult women, one person, part of the body, pipette, plasma, platelet, pooled, sample, science, series, thrombocyte, tube, vertical, photography

Polonia produce deja hiperimunoglobulină anti-COVID-19, din plasmă convalescentă,

în timp ce statul român a refuzat sprijinul BPHD pentru obținerea acestui medicament

Acum două zile, pe 18 august 2020, în laboratoarele Biomed Lublin, a început producția primului lot polonez de hiperimunoglobulină anti-COVID-19, realizată din plasmă donată de ex-pacienții COVID-19 din Polonia. (Detalii aici: https://emerging-europe.com/news/as-polish-covid-19-drug-enters-production-and-clinical-trial-stage-doctors-appeal-for-collection-of-more-plasma/)

România putea fi și ea printre primele țări din Europa și din lume care produce hiperimunoglobulină anti-COVID-19, dar obtuzitatea și dezinteresul autorităților române au făcut ca și acest proiect să fie ratat.

Besmax Pharma Distribution, compania care a donat statului român 18 aparate de plasmafereză pentru recoltarea plasmei convalescente, a propus Ministerului Sănătății, încă de la sfârșitul lunii iunie, sponsorizarea producției de hiperimunoglobulină anti COVID-19, dar oferta noastră a fost neglijată.

Conform ofertei BPHD din 24 iunie 2020, adresată domnului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru și semnată de directorul general al BPHD, Florin Hozoc, compania noastră se oferea să acopere toate costurile de transport în străinătate pentru plasma convalescentă anti-SARS-CoV-2 recoltată de la pacienții români, precum și costurile de fabricare și aducere în România a hiperimunoglobulinei anti-COVID-19, ce urma să fie produsă din această plasmă.

Ne-am arătat atunci disponibilitatea de a susține financiar producția primelor 3.000 de flacoane de hiperimunoglobulină anti-COVID-19, pentru care ar fi fost necesari 3.000 de litri de plasmă convalescentă, precizând însă și faptul că – în condițiile cantităților limitate de plasmă convalescentă recoltate în România – putem organiza și procesarea unei cantități mult mai mici, de doar 100 de litri de plasmă convalescentă, astfel încât primii pacienți români să aibă acces la hiperimunoglobulină anti-COVID-19 chiar din cursul lunii august.

Din cauza dezinteresului pentru soluțiile propuse de BPHD, România nu are azi hiperimunoglobulină anti-COVID-19, iar cantitățile de plasmă convalescentă pe care le recoltează sunt extrem de mici. Zeci de pacienți români mor zilnic din cauza COVID-19, pentru că nu au acces la tratamentul salvator pe bază de plasmă convalescentă.

Facem un nou apel la statul român și la Ministerul Sănătății să ia măsurile necesare pentru creșterea colectării de plasmă convalescentă, precum și pentru alocarea cantităților de plasmă necesare fabricării hiperimunoglobulinei anti-COVID-19. Menționăm că acest medicament are o eficiență mai mare decât simpla plasmă convalescentă și are avantajul de a putea fi stocat și transportat mult mai ușor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.