Ceea ce părea până acum un deziderat de neîndeplinit, respectiv construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, trece de la stadiul de vis la realitate! Sunt bucuroasă că realizarea acestei investiţii a devenit o certitudine după ce, săptămâna trecută, Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului.

Avem, aşadar, confirmarea faptului că Spitalul Regional de Urgenţă Cluj Napoca va fi construit, pe o suprafaţă desfăşurată de 151.891 mp, acesta urmând a avea un număr total de 849 de paturi, din care 744 pentru îngrijiri acute, împărţite între specialităţile chirurgicale şi medicale incluse în cele şase centre.

Vor exista şi 105 paturi pentru îngrijiri critice, inclusiv pentru pacienţii care au suferit arsuri, astfel rezolvându-se o mare problemă pentru sistemul nostru de sănătate. Noul şi modernul spital clujean va avea 19 săli de operaţie, valoarea totală a investiţiei fiind de 2.568.751 mii lei. Unitatea medicală va fi construită pe şapte nivele, va avea 1.396 locuri de parcare, precum şi un heliport H-3 pe acoperiş, care va deservi un elicopter pentru intervenţii operaţionale specifice.

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj Napoca va beneficia de un concept organizaţional de specialităţi medicale grupate în centre, o premieră absolută pentru România. Modelul de funcţionare se bazează pe compartimentele clinice de grupuri compatibile de pacienţi şi specialităţi medicale, care va răspunde necesităţii realizării unei relaţii interconectate pentru furnizarea asistenţei acute şi de urgenţă secundară şi terţiară.\

Viitorul Spital Regional de Urgenţă va fi construit pe conceptul de clădire verde, urmând a fi o construcţie nouă, sustenabilă, durabilă, non-toxică, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, cu eficienţă energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit şi emisii reduse de noxe. El va înlocui în totalitate activitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi va absorbi mai multe servicii de urgenţă din alte spitale clujene.Sunt convinsă că Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va furniza servicii medicale de înaltă ţinută, de nivel european, cu un sistem multidisciplinar care va asigura siguranţă şi stabilitate pacienţilor.

Dotarea va fi, de asemenea, de cea mai înaltă performanţă, cu ultimele cuceriri în ceea ce priveşte echipamentele şi aparatura medicală.Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va deservi un număr însemnat de oameni din Regiunea Nord Vest a ţării, dar şi din întreaga Transilvanie, care vor beneficia de facilităţi moderne şi echitabile, precum şi de calitatea serviciilor de prevenire, diagnostic şi terapeutice. Ministerul Sănătăţii speră că în această toamnă Comisia Europeană va aproba cererea de finanţare, iar apoi paşii până la începerea efectivă a lucrărilor vor fi foarte uşor de parcurs!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.