Conform rezultatelor unui sondaj realizat la comanda USR, la întrebarea ”Sunteți de acord cu introducerea votului electronic la distanță în România?”, 57,1% din respondenți au declarat că își doresc introducerea unui sistem de vot electronic la distanță.

Și mai important, la întrebarea ”Dacă la următoarele alegeri din România s-ar introduce votul electronic la distanță, dumneavoastră ați merge la vot?”, 71% din respondenți au afirmat că DA, ar participa la vot.

Cea mai mare problemă a aplicării sistemului de vot electronic în România este lipsa încrederii. În sondajul realizat la comanda USR, 44.3% dintre respondenți au spus că NU au încredere că votul electronic ar genera rezultate corecte la alegeri.

“Succesul unui sistem de vot este legat esențial de încrederea pe care cetățenii o au în acel sistem de vot. Ca să putem avea succes în implementarea reală a votului electronic trebuie să avem o discuție serioasă în societate despre siguranța sistemelor de vot electronic. Neîncrederea vine de cele mai multe ori din lipsa de cunoaștere a sistemelor actuale de vot electronic. Noi ne dorim să convingem societatea românească că tehnologia este pregătită să livreze un sistem de vot sigur” Spune Nicu Fălcoi, senator USR.

USR va organiza joi, 7 februarie 2019, o conferință internațională în care vor fi dezbătute modele de implementare efectivă și asigurarea siguranței votului electronic. Conferința  ”Provocările administrative și de securitate ale Votului electronic”va avea loc la The Institute, (str. Stirbei Vodă, nr. 104, București) pe data de 7 februarie 2019, între orele 9:30-14:45. La acestă conferință vor participa:

– Prof. Dr. Robert Krimmer, Universitatea Tehnologică din Tallinn, Estonia (via Skype)

– Rumiana Decheva, Președinte Asociației Europene pentru Drepturile Omului, Bulgaria

– Alin Bittel, Director regional Europa Centrală și de Est, Scytl (TBC)

– Mike Summers, Program Manager pentru votul online, Smartmatic

– Sorin Pavel, Analist sisteme de vot electronic

– Colonel Laura Jurcuț, Șef direcție, Serviciul de Telecomunicații Speciale

– Gabriel Saucă, Director General, Autoritatea Electorală Permanentă

– Florina Presadă, senator USR; Radu Mihail, senator USR; Tudor Benga, deputat USR; Nicu Fălcoi, senator USR

În România, prezența la vot, la toate tipurile de alegeri a scăzut constant în ultimele decenii ajungând la niveluri minime alarmante. Mai multă participare înseamnă mai multă democrație, iar creșterea prezenței la vot este unul din cele mai importante efecte ale sistemului de vot electronic.

Sondajul a fost realizat de IMAS în luna ianuarie 2019 pe un eșantion reprezentativ de 1.100 de persoane și are o marjă de eroare de 3,1%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.