În fiecare an pe 31 noiembrie sărbătorim ziua Sfântului Andrei, Apostolul “cel întâi chemat” de Mântuitorul, despre care se spune că a predicat în primele decenii după naşterea lui Iisus pe pământurile Daciei.  Această zi nu este doar un prilej de bucurie şi veselie pentru cei care îşi sărbătoresc onomastica ci şi ocazia de a respecta anumite tradiţii şi obiceiuri străvechi pentru a-ţi merge bine tot anul şi a te feri de rău!

Tradiţii şi supersitii legate de Sfântul Andrei

Există multe legende legate de ajunul Sfântului Andrei. Printre acestea unele sunt de-a dreptul înspăimântătoare. Se spune că aceasta este noaptea în care strigoii bântuie iar lupii vorbesc cu grai omenesc.

Exista credinţa că în această noapte “strigoii deveneau deosebit de activi încăierându-se între ei pentru a-și alege căpetenia. Ca urmare, trebuiau ascunse obiectele ce puteau servi ca arme acestora: coase, furci, limbi de meliță.” a precizat pentru Atelierul de Ştiri Aurel Prepeliuc – muzeograf Serviciul Etnografie din cadrul Muzeului Bucovinei.

 

În unele zone, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie oamenii păstrează o veche tradiţie străbună de a unge pragul, ferestrele și porţile cu usturoi, pentru a nu intra în casă răul. În tradiţia populară  considerându-se că usturoiul are puteri miraculoase, alungând strigoii. De altfel, există obiceiul ca mâncarea ce se consumă în ajunul Sfântului Andrei să aibă la bază usturoi iar bătrânii satului ne sfătuiesc să purtăm la gât cruciuliţe sfinţite, ca nimic rău să nu se poată atinge de noi.

Se spune că de Sfântul Andrei este obligatoriu ca gospodinele care vor să aibă în casă parte de armonie, linişte şi prosperitate să întoarcă toate vasele şi cănile cu gura în jos, astfel încât niciun spirit rău să nu îşi facă culcuş înăuntru.

O altă tradiţie ne îndeamnă să seamănăm grâu într-un vas de pământ. Dacă grâul crește frumos, înalt și verde persoana care l-a semănat va avea sănătate, bani şi belşug în casă. În acelaşi scop în Oltenia, copiii taie crenguţe de meri sau de peri şi le îngrijesc până la sărbătoarea Sfântului Vasile. Dacă pe crenguţe cresc muguri şi flori, acesta este semn că va urma an bun şi roditor.

In aceasta zi nu se instraineaza obiecte din casa si nu se dau bani cu imprumut. Conform traditiei, cei care nu o respecta vor fi ocoliti de noroc.

Noaptea în care fetele îşi visează ursitul

În noaptea Sfântului Andrei, o tradiţie veche spune că fetele nemăritate îşi puneau sub perna pe care dormeau, busuioc sfinţit la biserică, pentru a-şi visa alesul.  Mai mult decât atât în Bucovina ca de altfel şi în alte zone ale ţării “pentru aflarea ursitului, cea mai uzitată metodă era „legatul parilor”: fata ieșea la miezul nopții și apucă un păr de gard de la care mai număra nouă pari, pe cel de-al nouălea îl lega cu o strămătură după care mergea la culcare. Dimineața, în funcție de aspectul parului erau apreciate și frumusețea, vârsta sau avutul celui menit a-i fi soț”a precizat Aurel Prepeliuc

 

AutorI: Aurel Șerban și Ana Maria Raicu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.