Senatorii USR au votat, astăzi, împotriva raportului de respingere a inițiativei USR de lărgire a cadrului de aplicare a confiscării extinse a bunurilor provenite din acte de corupție sau activități criminale. Doar senatorii USR au votat împotriva raportului de respingere a propunerii legislative, restul senatorilor PSD, PNL, UDMR, ALDE și neafiliați votând pentru.

”România așteaptă ca infractorii, hoții, cei care profită de corupție să fie pedepsiți și, mai ales, ca țara asta să nu mai fie prăduită. Ce a fost furat să se întoarcă acolo de unde a fost furat. Prea mulți hoți și corupți au făcut ceva pușcărie doar pentru a se întoarce la viață de huzur pe banii celor de care și-au bătut joc. Propunerea USR aduce cu adevărat România la standardul european, eliminând piedici din calea confiscării extinse. Dar, mult mai important, această lege este necesară pentru că nu mai vrem ca o serie de mătuși Tamara și copii de 6 luni să fie proprietari de case și terenuri provenite din furt și din corupție”, a explicat Radu Mihail, liderul senatorilor USR.

În momentul actual, textele din Codul Penal cu privire la confiscarea extinsă impun îndeplinirea unor condiţii cumulative care duc la restrângerea nejustificată a ariei de aplicare a confiscării extinse: a) bunurile supuse confiscării să fie achiziționate cu cel mult 5 ani înainte sau după momentul săvârşirii infracțiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei; b) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată să depăşească vădit veniturile obţinute de persoana condamnată in mod licit; c) condamnarea pentru una sau mai multe infracţiuni enumerate limitativ la art. 1121; d) instanţa să aibă convingerea că bunurile supuse confiscării provin din infracțiuni de natura celor enumerate limitativ la art. 1121.

USR reamintește că România avea termen în octombrie 2015 ca să își pună în acord legislația penală cu Directiva europeană 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană. Acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce a generat deschiderea procedurii de infringement față de România.

Recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni este esențială pentru orice de stat de drept și pentru o Justiție completă, înfăptuită până la capăt. Proiectul propus de USR ar oferi sistemului judiciar un instrument foarte eficient care să permită confiscarea extinsă în mult mai multe situații decât cele permise de legislația actuală. Nimeni nu este mai presus de lege, iar cei care săvârșesc infracțiuni trebuie să răspundă și să își piardă averile dobândite ilicit. De aceea este inexplicabil votul senatorilor PSD, PNL, UDMR și ALDE împotriva proiectului USR care transpune în mod corect directiva europeană privind confiscarea extinsă”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Propunerea USR conține următoarele noutăți:

  1. introduce un criteriu de apreciere constând în diferenţa dintre venituri şi „standardul de viaţă” al personei condamnate, ca indicator de ilegalitate;
  2. în calculul standardului de viaţă se poate include şi averea persoanelor asupra cărora condamnatul are influenţă;
  3. confiscarea specială se poate aplica bunurilor transferate către once terţ dacă acesta ştia sau trebuia să ştie că scopul transferului era evitarea confiscării;
  4. se elimină limita de 5 ani pentru dobândirea bunurilor confiscate;
  5. lărgește aria infracţiunilor supuse confiscării extinse
  6. introduce obligativitatea instituirii măsurilor asigurătorii

Inițiativa legislativă a fost respinsă de Senat, care este prima camera sesizată. Propunerea merge acum la Camera Deputaților, care este camera decizională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.