Comisia Europeană a anunțat astăzi, 26 iunie, instituțiile de învățământ superior din întreaga Europă care vor face parte din primele alianțe ale „universităților europene”. Universitatea din București, Universitatea Tehnică de Construcții și Școala Națională de Studii Politice și Administrative se află printre universitățile selectate.

Comisia Europeană a propus această nouă inițiativă liderilor Uniunii Europene înainte de Summitul social de la Göteborg din noiembrie 2017. Inițiativa a fost aprobată de Consiliul European în decembrie 2017, care a făcut apel la crearea a cel puțin 20 de universități europene până în 2024; inițiativa face parte din eforturile de creare a unui Spațiu european al educației până în 2025.

Elaborat împreună cu statele membre, instituțiile de învățământ superior și organizațiile studențești, conceptul de universități europene a atras cereri din partea a 54 de alianțe care implică peste 300 de instituții de învățământ superior din 28 de state membre și din alte țări participante la programul Erasmus+. Acestea au răspuns la o cerere de propuneri Erasmus+ privind „universitățile europene”, lansată în octombrie 2018.

Suma de 60 de milioane EUR prevăzută inițial pentru această nouă inițiativă Erasmus+ a fost majorată la 85 de milioane EUR, ceea ce a permis finanțarea a 17 alianțe, și nu doar 12, cum s-a prevăzut inițial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.