Parlamentarii USR au adresat o scrisoare deschisă adresată președintelui României, prim-ministrului și ministrului Mediului pentru a stopa tăierile de păduri în perioada stării de urgență.

Scrisoarea integrală:

Stimate domnule președinte Klaus Iohannis,
Stimate domnule prim-ministru Ludovic Orban,
Stimate domnule ministru al Mediului Costel Alexe,

Dispuneți STOPAREA tăierilor de păduri pe perioada stării de urgență! Nu lăsați hoții de lemne să profite de pe urma epidemiei de coronavirus. Mai mult ca niciodată, avem nevoie de plămânii verzi ai acestei țări! Pentru situații excepționale avem nevoie de decizii excepționale.

În ultimele zile parlamentarii USR au fost asaltați cu mesaje, sesizări și filmări legate de tăierile de păduri și transporturile de lemn din toate colțurile României. Suntem convinși că, atât dumneavoastră, cât și colaboratorii dumneavoastră, ați primit informații similare. Percepția publică e că există o intensificare accelerată a exploatărilor forestiere comparativ cu perioada similară a anului trecut, situație cu totul nejustificată: pe de o parte ținând cont de contextul declarării stării de urgență, care a dus la o restrângere majoră a activităților economice, pe de altă parte, având în vedere că multe ocoale silvice au stocuri neepuizate de lemn de foc după iarna blândă peste care am trecut.

Statisticile și dovezile strânse pe teren arată, dincolo de orice dubiu (a se vedea datele oficiale ale Inventarului Forestier Național și numeroasele investigații ale jurnaliștilor și ale activiștilor de mediu), că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani și că acestea au atins cote alarmante. De parcă nu ar fi suficient, instrumentul de verificare a legalității transporturilor de lemne pe care îl pot utiliza cetățenii, aplicația Inspectorul Pădurii, are probleme de funcționare.

La începutul acestei săptămâni (luni, 30.03.2020), senatorul USR Mihai Goțiu a verificat, la orele prânzului, numărul unei remorci pentru un transport de lemn cu care a fost sesizat printr-o filmare. Răspunsul primit din aplicație a fost că ”nu există aviz”, așadar că ar fi vorba de un transport ilegal. Câteva ore mai târziu, pentru același număr de înmatriculare al remorcii apăreau două transporturi, unul din data de 27.03.2020, iar cel de-al doilea pentru dimineața zilei de 30.03.2020. Singura explicație (neoficială) pe care a primit-o Mihai Goțiu (pentru cazul pe care l-a documentat personal și l-a făcut public) a fost că era căzut serverul SUMAL.

Pentru verificarea și stoparea tăierilor și transportului ilegal de lemne, nefuncționarea chiar și temporară a SUMAL este echivalentă cu nefuncționarea numărului de telefon 112 în momentul în care îl apelezi pentru a semnala declanșarea unui incendiu ori a unor situații care pun în pericol viața și sănătatea oamenilor.

În aceste condiții, temerile cetățenilor – legate de faptul că prădătorii pădurilor României încearcă să profite de criză pentru a-și desfășura activitățile ilegale – sunt de înțeles și legitime. Pe lângă revolta cetățenilor vă solicit să țineți cont și de următoarele aspecte:

– Programul de împăduriri pentru acest an (oricum departe de necesarul real) va fi grav afectat în această primăvară de epidemia de coronavirus, atât din cauza reducerii tuturor activităților umane, cât și, mai ales, din cauza pierderii voluntarilor care s-au implicat cu miile în ultimii ani în acțiunile de împădurire (fie pentru că nu se mai pot deplasa în urma restricțiilor impuse de starea de urgență, fie pentru că sunt implicați în acțiuni de voluntariat legate de criză);

– Există promisiunea fermă a ministrului Mediului că Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL) va fi finalizat până în luna iunie a acestui an, dată până la care, așa cum am arătat, există vulnerabilități majore care îl fac nefuncțional pentru scopurile lui;

– În circuitul parlamentar au intrat mai multe propuneri legislative (unele susținute de reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare) al căror scop este de a diminua radical tăierile și transporturile ilegale de lemn și care pot fi adoptate între timp;

– Datorită iernii călduroase, numeroase ocoale silvice au în depozite stocuri neepuizate de lemn (fapt recunoscut public și de către domnul ministru Costel Alexe), din care se poate asigura necesarul pentru gospodării și pentru fabricile de mobilă autohtone care nu-și întrerup activitatea pe perioada stării de urgență;

– Clauza forței majore a fost utilizată de foarte multe ori, în mod abuziv, pentru prelungirea termenelor din APV-urile exploatărilor forestiere; de această dată există cu adevărat forța majoră care să justifice suspendarea tăierilor de păduri;

– Comisia Europeană a solicitat măsuri ferme pentru a evita intrarea în procedură de infringement din cauza tăierilor ilegale de păduri.

Stimate domnule președinte, stimate domnule prim-ministru, stimate domnule ministru al Mediului,

Mai mult ca niciodată trebuie să transmitem un mesaj ferm de voință politică de stopare a tăierilor ilegale de păduri. Mai mult ca niciodată trebuie să dovedim că înțelegem importanța salvării plămânilor verzi ai României și că ne pasă, cu adevărat, de sănătatea publică a cetățenilor acestei țări. Nu în ultimul rând, să arătăm că există voința fermă de respectare a art. 35 din Constituție, care statuează dreptul la un mediu sănătos.
NE FACEM BINE salvând pădurile!

În numele grupurilor parlamentare ale USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.