Premierul Boris Johnson şi Partidul Conservator au câştigat categoric alegerile parlamentare anticipate de joi, 12 decembrie 2019, ceea ce înseamnă că viitorul Cabinet de miniştri va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană cât mai repede, şi în orice condiţii.Parlamentarul de diaspora Daniel Popescu, care a locuit şi profesat pe teritoriul britanic mai bine de 10 ani şi care cunoaşte din experienţă problematica din jurul Brexit-ului, consideră că românii trebuie să fie informaţi corect şi cu claritate despre procesul de retragere al Regatului Unit din Uniunea Europeană şi despre consecinţele pe care acesta le are asupra celor care muncesc sau studiază acolo şi asupra celor care intenţionează să emigreze în UK.

Garantarea drepturilor românilor din Marea Britanie nu înseamnă doar posibilitatea de a face cerere pentru rezidenţă, de exemplu, ci şi informarea despre paşii necesari şi sprijinul practic pentru a face toate procedurile accesibile pentru cetăţenii români care rămân după Brexit. Altfel, mulţi riscă o situaţie legală precară, care va avea repercusiuni asupra condiţiilor de muncă şi trai.

“Reiterez că cea mai bună atitudine a românilor din UK faţă de rezultatul alegerilor anticipate parlamentare şi Brexit este să continue să APLICE pentru a obţine noul tip de rezidenţă — settled status — http://bit.do/fkDNV. Acest lucru ne-a fost transmis şi în mai 2019, la ultima vizită în Marea Britanie a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, când ne-am întâlnit cu reprezentanţi ai instituţiilor centrale britanice, parlamentari britanici şi ONG-uri. Ca şi până acum, voi fi aproape de românii din Marea Britanie.” – a transmis deputatul USR Daniel Popescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Din 30 martie 2019, Guvernul Regatului Unit a lansat oficial site-ul pe care cetăţenii europeni pot solicita noul statut de şedere:SISTEMUL DE ÎNREGISTRARE a cetăţenilor din UE în vederea obţinerii noului statut de şedere în UK – http://bit.do/fkDNV (aici puteţi aplica online pentru obţinerea noului statut de şedere în UK).GHIDUL DE ÎNDRUMARE în LIMBA ROMÂNĂ pentru cetăţenii UE care solicită noul statut de şedere/rezidenţă pe teritoriul UK – https://bit.ly/2JNfJCz şiVă recomandăm să vă pregătiţi documentele şi să faceţi aplicaţia CÂT MAI CURÂND POSIBIL.

Termenul limită de depunere a cererilor va fi:30 iunie 2021 (dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană cu un acord) sau31 decembrie 2020 (dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană fără un acord).“Vom continua să urmărim îndeaproape negocierile care au loc atât pe teritoriul britanic, cât şi în plan european în ceea ce priveşte Brexit-ul, pentru a oferi o cât mai bună informare a cetăţenilor români din Marea Britanie care sunt direct afectaţi de această problematică. Îi invit pe toţi cei care au nelămuriri specifice despre această chestiune să ne scrie la daniel.popescu@cdep.ro sau să trimită email la londra.brexit@mae.ro (un membru al echipei Ambasadei României la Londra va încerca să răspundă solicitării dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil).” – a conchis deputatul USR Daniel Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.