Recomandările MMPS pentru direcțiile de asistență socială și protecția copilului în vederea organizării activității centrelor rezidențiale în conformitate cu prevederile Ordonanței Militare nr. 8/9.04.2020

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) face o serie de recomandări pentru a veni în sprijinul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului în contextul impunerii măsurilor restrictive în centrele sociale rezidențiale, prevăzute de Ordonanța Militară nr. 8/9.04.2020, respectiv izolarea preventivă la locul de muncă a acestor angajați.

Astfel, pentru aplicarea prevederilor Ordonanței Militare, se recomandă ca organizarea pe ture și stabilirea programului în centrele rezidențiale să se realizeze cu consultarea salariaților.

Șeful de centru, înlocuitorul desemnat al acestuia sau coordonatorul personalului de specialitate stabilește personalul care trebuie izolat preventiv la locul de muncă și organizează turele, pentru a asigura funcționarea serviciului.

Menționăm că șeful de centru, precum și alte categorii de personal administrativ sunt incluși în categoria personalului căruia i se aplică măsura izolării preventive la locul de muncă, dacă nevoile beneficiarilor serviciului social impun acest lucru sau dacă nu poate fi asigurată permanența cu celelalte categorii de personal.

Izolarea la locul de muncă se realizează cu prioritate la sediul serviciului social, în măsura în care există spațiile necesare amenajate în acest sens, sau în spațiul identificat și asigurat de către autoritatea administrației publice locale.

Organizarea pe ture a personalului, precum și soluțiile identificate pentru cazarea fiecărei persoane care este izolată preventiv la locul de muncă se transmit conducerii furnizorului de servicii sociale.

MMPS precizează că autoritățile administrației publice locale în a căror rază de competență funcționează serviciile sociale au obligația să asigure hrana zilnică a personalului, pe perioada izolării preventive la locul de muncă, precum și transportul de la domiciliu/reședință la locul de muncă, atât la începutul perioadei de 14 zile de izolare preventive, cât și la ieșirea din izolarea la locul de muncă.

În cazul apariției unei situații medicale în cadrul unui serviciu social, personalul trebuie să contacteze în prima fază medicul de familie și, în funcție de recomandările acestuia, se va contacta serviciul de urgență 112.

MMPS atrage atenția că, în situația în care paza unor servicii sociale este asigurată de firme specializate, trebuie evitat orice contact între beneficiari și/sau personalul serviciului social cu personalul de pază.

Informații actualizate cu privire la acest subiect sunt disponibile în secțiunea special creată pe site-ul ANDPDCA: www.andpdca.gov.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.