Radu Mihail, Senator USR de Diaspora și Vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă din Senatul României, consideră că România trebuie să-și asume un rol mai activ în cadrul acțiunilor diplomației europene în extremul est al Uniunii, respectiv în relațiile din cadrul Parteneriatului Estic, în special cu Ucraina și Republica Moldova.

Opinia a fost exprimată în contextul audierilor din Comisiile reunite pentru politică externă a dl Bogdan Aurescu, propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe în cadrul Guvernului condus de Florin Cîțu.

Radu Mihail, Senator USR de Diaspora: ”L-am întrebat pe dl Aurescu ce intenționează să facă pentru ca România să se aibă un rol important în realizarea extinderii UE precum și a dezvoltării Parteneriatului Estic, în special cu Ucraina și Republica Moldova. Nu ne putem rezuma – așa cum spune dl Aurescu,  la «observații pe care le facem la metodologia de aderare », la «încercăm să sprijinim statele din Balcanii de Vest», «ne uităm cu atenție la Republica Moldova».  E mult prea vag și inacceptabil de puțin. Evident, suntem conștienți că evoluțiile politice de la Chișinău nu sunt dintre cele mai încurajatoare, însă cu atât mai mult, în acest context, România trebuie să facă eforturi pentru a menține interesul partenerilor occidentali față de Republica Moldova.” 

“Este, cred eu, momentul ca România să arate că este un partener solid, care poate să gestioneze proiecte importante, poate sa reprezinte interesele UE în regiunea din imediată ei vecinătate. Și, în general, este nevoie ca diplomația română să aibă o abordare mai dinamică și mai proactivă și nu doar de funcționare mai mult sau mai puțin în regim de avarie”, a concluzionat senatorul Radu Mihail. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.