Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă pentru încă o lună, până pe 16 mai, şi, cel mai probabil, decizia înseamnă că şi anul şcolar şi anul universitar vor rămâne suspendate. În aceste condiţii, găsirea celei mai bune soluţii pentru elevii aflaţi în ultimul an de gimnaziu şi de liceu, pentru care a fost dat complet peste cap programul Evaluării Naţionale şi al Bacalaureatului, trebuie să fie o prioritate.

Sistemul de învăţământ românesc trebuie adaptat, de asemenea de urgenţă, noilor realităţi.Deja, mai multe ţări europene au anunţat că nu mai susţin examenele de final de ciclu şcolar. Franţa, de exemplu, va modifica formatul examenului de bacalaureat din acest an din cauza faptului că autorităţile nu pot garanta organizarea probelor scrise, după cum a declarat ministrul francez al Educaţiei, domnul Jean-Michel Blanquer.

Prin urmare, elevii claselor terminale din ciclul liceal care urmau să susţină bacalaureatul general, tehnologic şi profesional în Franţa vor fi evaluaţi doar prin intermediul unor verificări continue, care vor măsura progresele realizate de elevi în însuşirea noţiunilor predate în timpul cursurilor şi în realizarea temelor de acasă.

Practic, vor fi luate în calcul notele obţinute de elevi în timpul celor trei trimestre, fără notele acordate în perioada de izolare la domiciliu. Mai multe comitete de armonizare vor analiza toate dosarele elevilor. Elevii care au obţinut medii sub 5 vor avea dreptul să susţină examenele restante la începutul lunii iulie.De ce noi, în România, în astfel de vremuri deosebite, nu schimbăm radical tehnicile de evaluare şi de finalizare a unor etape în formarea tinerilor noştri?

Susţin de ani de zile că o altă variantă, mult mai eficientă, de evaluare a cunoştinţelor acumulate de elevi într-un ciclu şcolar ar fi nu printr-un examen de final, ci, cum face acum şi Franţa, prin valorificarea mediilor din anul şcolar încheiat.În cazul de faţă, anul 2019/2020 îl putem considera, în acest moment, ca şi încheiat.Regulile după care funcţionează învăţământul românesc sunt făcute de oameni, nu sunt un dat, şi tot de oameni pot fi schimbate.

Nu trebuie să ne fie teamă de modificări, mai ales acum, în vremurile dificile prin care trecem.Dar nici nu mai putem amâna o decizie, căci elevii şi părinţii lor stau astăzi şi aşteaptă veşti cât mai repede despre viitorul lor imediat.Putem fi un model pentru copiii noştri inclusiv prin capacitatea noastră de adaptare la nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.