Metrorex informeaza ca, incepand cu data de 15.09.2020, Magistrala 5 de metrou: Sectiunea Raul Doamnei – Eroilor (cod SMIS 2014+111687) este pusa in functiune pentru publicul calator, dupa ora 14:00.
Traseul Magistralei 5 de metrou – Sectiunea Raul Doamnei – Eroilor ofera o cale de transport de mare capacitate si un mijloc de legatura intre zona de sud-vest a Bucurestiului (Cartierul Drumul Taberei) si centrul orasului, pe o lungime de circa 7 km, 10 statii de metrou.
Prin aceasta punere in functiune, atractivitatea generala a retelei de metrou creste semnificativ, in special pentru locuitorii din zona cartierului Drumul Taberei, iar transportul de suprafata atat cel public, cat si cel privat este degrevat considerabil.
Sectiunea Raul Doamnei – Eroilor, inclusiv statia si depoul Valea Iolomitei este finantata din fonduri externe nerambursabile in cadrul POS-T 2007 – 2013, POIM 2014-2020 (85%) si de la bugetul de stat (15%).
Valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019 este de cca. 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibila a proiectului este de cca. 2,3 miliarde lei, din care contributia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (in cuantum de 85% din valoarea eligibila a proiectului) este de cca. 2 miliarde lei.
Lucrarile proiectul de investitii au inceput in noiembrie 2011.
Obiectivele specifice ce au fost atinse prin punerea in functiune a Magistralei 5 – Sectiunea Raul Doamnei – Eroilor de metrou:
• Facilitarea legaturii dintre vestul si centrul orasului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul cu o lungime construita de cca. 7 km, un numar de 10 statii, un depou si o galerie de legatura.
• Asigurarea unei linii de transport cu metroul ce ofera o viteza maxima de 80km/h, la un interval optim de urmarire intre trenuri, pe sectiunea Raul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomitei. In faza finala, trenurile vor putea circula la un interval de succedare de 2 minute.
• Imbunatatirea confortului calatorilor si a eficacitatii traficului prin asigurarea unui sistem de transport ce imbunatateste durata de deplasare pe coridorul deservit (de la statiile terminus, Valea Ialomitei si Raul Doamnei pana la statia Eroilor), de la 32 de minute la 12 minute.

Prin atingerea acestor obiective specifice, proiectul contribuie implicit la realizarea urmatoarelor obiective generale:
• Cresterea eficientei transportului din punct de vedere al vitezei, prin economia de timp pe care o va asigura noua magistrala de transport subteran.
• Cresterea atractivitatii transportului cu metroul, comparativ cu transportul rutier, in consecinta, reducerea numarului de accidente, reducerea degradarii tramei stradale, realizarea de economie de carburanti si intretinere, reducerea timpilor de deplasare etc.
• Reducerea poluarii (gaze de esapament, zgomot, vibratii) prin degrevarea transportului de suprafata atat public, cat si privat, cu implicatii importante asupra imbunatatirii calitatii vietii si conditiilor de mediu.
Proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Transport 2007-2013 si din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.